Az orosz Szövetségi Statisztikai Szolgálat nemrégiben közzé tette az oroszországi élelmiszeripar fejlődésének 2005. évi alapvető tendenciáit.
Az adatok szerint az ágazat az elmúlt évben a korábbi időszakhoz képest valamivel nagyobb mértékben, összességében 4,4%-kal növekedett. A növekedés üteme 2004-ben 4,0%, 2003-ban 5,1%, 2002-ben pedig 6,5% volt, tehát eléggé erőteljesen érzékelhető az ágazat teljesítménycsökkenése. Ugyanakkor az élelmiszeripar növekedése még mindig jelentősen meghaladja a teljes mezőgazdaságét, amely az utóbbi években csak 1,0-1,5%-körüli éves növekedést tudott csak produkálni.
A legfontosabb alágazatok termelését a következő táblázat szemlélteti:
A fenti táblázat adatai azt mutatják, hogy a cukor, a hús, a hústermékek, a kolbászfélék, a növényi olajok, és a tej termelése növekedett nagymértékben, és ez ellensúlyozni tudta a pékiparban bekövetkezett kisebb visszaesést. Az utóbbi alágazat termeléscsökkenése egyébként elsősorban nem kapacitásgondokat jelez, hanem azt, hogy a lakosság fogyasztási szerkezete átalakulóban van.
Az alkoholos italok termelése az elmúlt években, így 2005-ben is jelentősen növekedett. A pezsgő és a konyakok előállítása emelkedett a legnagyobb mértékben, miközben a vodkagyártás relatíve visszaszorult. A tendenciák egybeesnek a fogyasztási szerkezet lassú módosulásával, és az alacsonyabb alkoholtartalmú italok térnyerésével. A bortermelés 1990-hez viszonyított visszaesése elsősorban az import nagymértékű növekedésével függ össze.
Alkoholos italok termelése Millió dkl
1990
1995
2000
2005
2005/2000 (%-ban)
Vodka
138
123
123
132
107,3
Bor
75,7
15,2
24,1
31,8
131,9
Pezsgő
8,3
8,2
6,8
14,1
207,3
Konyak
5,9
8,3
17,49
44,74
255,8
Az élelmiszeripar teljesítményének összesített értékelése alapján elmondható, hogy egy sor fontos élelmiszer esetében még mindig nem sikerült elérni az 1990. év termelési szintjét. Ugyanakkor azt is ki kell emelni, hogy az ágazat már évek óta jóval gyorsabb ütemben növekedik, mint a mezőgazdaság.
2005-ben az országban 73,55 ezer olyan termelőt regisztráltak, amelyek élelmiszeripari tevékenységet folytattak. A vállalkozások 87,8%-a magántulajdonban van, s továbbra is folyamatosan csökken az állami struktúrák részaránya. Az ágazatban foglalkoztatottak száma az év folyamán átlagosan 1,7 millió fő volt, a munkaerő-állomány megelőző évhez viszonyítva lényegesen nem változott. Az átlagbérek alakulása kedvező volt, és a növekedés (17,8%) meghaladta az infláció ütemét. A bérszint ugyanakkor lényegesen (21%-kal) elmarad az ipari átlagtól, bár így is mintegy kétszerese a mezőgazdasági átlagnak.
Gyakorlatilag változatlan maradt az ágazatba irányuló befektetések volumene. 2005-ben összességében 73,8 milliárd Rbl-t invesztáltak az élelmiszeriparba, ami elenyésző része a teljes országos beruházási volumennek. Külföldi tulajdonosok összesen 876 millió USD-t fektettek be az ágazatba. A legnagyobb külföldi befektetők változatlanul: Svájc, Németország, Hollandia. A legkedveltebb célágazatok az édesipar, a sörgyártás, és a konzervipar.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.