Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. Sokan párásítják orchideáikat, hogy megpróbálják lemodellezni ezeket a feltételeket, és elősegítsék orchideáik virágzását. De jó ötlet-e az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz?
Kell párásítani az orchideákat?
Általános válaszként azt kell mondanunk, hogy nem szabad bepárásítania az orchideádat. Ugyanis ez növeli annak a kockázatát, hogy az orchideában gombás vagy bakteriális betegség alakul ki. Vannak jobb módszerek a páratartalom növelésére, például páratartalom-tálca vagy párásító használata. Az orchideák párásítása azonban előnyös is lehet, ha gondoskodsz az időzítésről és a szellőztetésről a kockázat csökkentése érdekében.
Az orchideáknak szükségük van páratartalomra?
A legtöbb orchidea akkor fejlődik a legjobban, ha a páratartalom 40% és 70% között van. Az alacsony páratartalom olyan problémákat okozhat, mint a növekedés elmaradása, ráncos levelek és deformálódott vagy lehulló rügyek. Azonban azt is tudni kell, hogy a túlzott páratartalom tud ám ártalmas lenni, növeli a gombás, bakteriális megbetegedések kockázatát. Sok kereskedelmi termelő nagy mennyiségben párásítja orchideáit, hogy a lehető legjobb termesztési feltételeket biztosítsa. Gondosan megteremtik az orchideáik számára a tökéletes feltételeket, beleértve az éppen elegendő hőt, páratartalmat és légáramlást ahhoz, hogy orchideáik gyorsan és teljes potenciáljukat kifejlesszék.
Milyen más módszer alkalmazására van lehetőség?
A permetezéshez csak egy spray-palack szükséges, és könnyen elvégezhető. Jelentősen növeli a páratartalmat, de a hatás nem mindig tart sokáig, és tényleg kockázatos. A szirmokon lévő vízcseppek, különösen hűvös körülmények között, nem párolognak el gyorsan, és egy kis területen gombás betegség alakulhat ki a szirmon. Mivel a párásodás után a növény körüli páratartalom gyorsan csökken, fennáll a veszélye annak, hogy a növény több vizet veszít, mint amennyit nyer a helyi páratartalom átmeneti növekedése miatt a nyitott sztómák miatt. Ezért a párásítás bizonyos körülmények között az orchideák kiszáradásához vezethet. A páratartalom tálca vagy párásító használata szabályozottabb és tartósabb helyi páratartalom-növekedést eredményez, és ez csökkenti annak kockázatát, hogy a víz nemkívánatos helyeken összegyűljön az orchideán.