Októberben prezentálták az olasz élelmiszeripar helyzetéről és kilátásairól készült jelentést Rómában, a Szenátus könyvtárában. A dokumentumot az olasz mezőgazdasági minisztérium agrár-piaci háttérintézménye, az ISMEA (Istituto di Servizi per il Mercato agricolo alimentare) az olasz élelmiszeripari szövetséggel (Federalimentare) közösen készítette. A prezentációt az ISMEA elnöke tartotta, a Federalimentare elnökének beszámolóját követően pedig a Kormány két minisztere is hozzászólt (Pierluigi Bersani - Gazdasági Fejlesztési Miniszterium és Paolo De Castro - Mezőgazdasági, Élelmezési és Erdészeti Politikák Minisztériuma). A dokumentum ("Rapporto sugli scenari della filiera agroalimentare al 2015", azaz az Jelentés az Élelmiszer Termékpálya Kilátásairól 2015-ig") prezentációja során elhangzott főbb gondolatok az alábbiakban foglalhatók össze.
A többféle forgatókönyvet tartalmazó előrejelzés egyik alapvető megállapítása szerint az élelmiszeripar alapanyagaiként szolgáló mezőgazdasági termékek ára jelentősen nőni fog. Ennek oka elsősorban a kedvezőtlen időjárás miatti csökkenő termés és az alapvető élelmiszerek iránti növekvő kereslet. A keresletet növeli a bio-üzemanyag gyártás alapanyag-igényének növekedése is. Az árnövekedés következtében az élelmiszeripari termelő vállalatok jövedelmezőségében jelentős csökkenés prognosztizálható. Az élelmiszerek gyártásában mind jelentősebb lesz a "Made in Italy" márkajelzéssel ellátott, kiváló minőségű élelmiszer.
Az élelmiszerek hazai (olasz belföldi piaci) fogyasztását illetően mennyiségileg stagnálás várható, a fogyasztás szerkezetében viszont valószínűleg lesz bizonyos átrendeződés. Várhatóan nő a kereslet a minőségi élelmiszerek, az EU földrajzi árujelzős (PDO, PGI) termékek, a "Made in Italy" és a hagyományos élelmiszerek, valamint az egészséges táplálkozást szolgáló és a bio-termékek iránt. Az olasz élelmiszer-külkereskedelemben a feldolgozott, minőségi élelmiszerek exportja tovább növekszik, ennek megfelelően az alapanyagul szolgáló mezőgazdasági termékek importjának is a növekedésével számolnak. Az árakat illetően a termelői árak bizonyos növekedését prognosztizálják, ami az alapanyag és energia árak növekedéséből adódik, de elmarad azok szintjétől, így bizonyos jövedelmezőség-romlásra számítanak a következő évtizedben. Ennek következményeképpen az élelmiszeriparban folytatódik a koncentráció, a változásokhoz kellőképpen alkalmazkodni nem tudó vállalatok (elsősorban a ki- és középvállalati kategóriában) megszűnését sem zárják ki.
Ajánlásként az élelmiszeripari vállalatoknak a minőségi termelésre való törekvés alapvető feltétele mellett a nemzetközi vérkeringésbe való nagyobb mértékű bekapcsolódást, a logisztikai ésszerűsítést és a nagyobb fokú kooperációt fogalmazták meg. Ez utóbbi segíthet - a költségek csökkentése mellett - a multinacionális kereskedelmi vállalatokkal való tárgyalási pozíció javításában is.
Mindkét résztvevő miniszter rövid hozzászólásában méltatta a bemutatott tanulmányt, helyeselve a megállapításokat és ajánlásokat is. Bersani gazdasági fejlesztési miniszter az olasz élelmiszeripart a mezőgazdasággal együtt az ország egyik fontos húzóágazatának nevezte. Szerinte a jó minőségű élelmiszereket szélesebb értelemben is értékelni kell, az egészséges táplálkozás pozitív hatása az egészségügyre például fontos gazdasági tényező is egyben. A külföldi piacokon pedig a kiváló minőségű élelmiszerek az ország image-éhez is hozzájárulnak, amelynek közvetett gazdasági haszna ugyancsak jelentős. Az élelmiszerárak növekedését illetően az indokolatlan, spekulatív áremelések elleni határozott fellépést ígérte.
De Castro mezőgazdasági miniszter az ágazat sikereiről beszélt, példaként említve, hogy a kedvezőtlen dollár-árfolyam ellenére az olasz élelmiszerexport idén tovább nő, várhatóan eléri a 24 milliárd eurót. Megítélése szerint továbbra is az exportra és a minőségi termelésre kell koncentrálni, a hazai piacon a lehetőségek ugyanis korlátozottak. Az export növekedésében kiemelte a marketing és promóciós erőfeszítéseket, valamint hangsúlyozta a multinacionális kereskedelmi vállalatokkal való együttműködés javítását. Pozitívan nyilatkozott a KAP változásairól, a sokat szidott brüsszeli bürokrácia elismerésre méltó gyorsaságáról, pl. a set-aside kérdésében. Elmondta, hogy a KAP jövője attól is függ, mennyire sikerül megértetni mindenkivel, hogy nemcsak az európai agrárágazat jövőjéről van szó, hanem az EU teljes népességének táplálkozásáról, egészségéről is.
A miniszter szerint az élelmiszerárak "elszaladásáról" felkapott hírek rémhírek, eddig nem következett be a beharangozott mértékű élelmiszer árnövekedés. Az élelmiszeripari termelő és a kereskedelmi vállalatok garanciát vállaltak arra, hogy az élelmiszerárak átlagos növekedését az év végéig az infláció szintje alatt tartják.. Ez a tény, valamint a spekulációs áremelkedések kiszűrését célzó fokozott hatósági ellenőrzések biztosítani fogják a miniszter szerint a fogyasztói áraknak a stabilitását.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.