A medvehagyma egy finom növény, amit sokoldalúan fel lehet használni a konyhában, és a természetben vadon is megtalálható.
Kinézete miatt azonban könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, aminek a fogyasztása mérgező, ezért minden évben sok figyelmeztetést kapunk, nehogy összetévesszük a kettőt. Ha szeretnéd elkerülni a banális véletleneket, de nem szeretnél megválni a finom medvehagymától, akkor nevelj a saját kertedben egy keveset!
A medvehagyma finom és népszerű növény, amit vadon is megtalálhatunk, ugyanis tavasszal, amikor az erdőben sétálunk, már messziről érezhetjük erős fokhagyma illatát. Ám érdemes alaposan szemügyre venni növényt mielőtt begyűjtenénk, mivel a levelei szinte teljesen egyformák a gyönygvirággal, csak ez utóbbi levelei erősen mérgezőek. A medvehagyma viszont finom, egészséges és gyógynövényként tartjuk számon, ezért neked is érdemes otthon tartani belőle egy keveset, vagy akár jó sokat.
Ha szeretnék a saját is házikertünkben medvehagymát termeszteni, ma már az is megoldható szerencsére, mivel az utóbbi években a piacokon is egyre többen árulnak cserepes medvehagymát, vagy kertészetekben is beszerezhetünk belőle pár tövet. A szüretelésnél majd arra figyeljünk, hogy ne tépjük ki szerencsétlen növényt hagymásan a földből, hanem egy ollóval vágjuk le a leveleket a tövekhez minél közelebb. Így a következő szezonra is lesz ebből a szuper gyógynövényből. Erre akkor is mindenképpen ügyeljünk, ha vadon szedjük őket. A tömeges hagymakitépés következtében ugyanis hamar védetté nyilváníthatják a növényt, ahogy az anno a hóvirággal is történt.
Hogyan ültessük?
A medvehagymát a kert árnyékos részébe érdemes ültetni, védett helyre ahol a föld humuszos és tápanyagban gazdag. Másik előnye, hogy egyaránt ültethetjük szabadföldbe, vagy akár egy nagyobb cserép, vagy balkonláda is alkalmas a nevelgetésére. A töveket, késő nyáron vagy kora ősszel ültessük el egymástól 15-20 centiméter távolságra és 5 centiméter mélyen nagyjából. Ültetés után figyeljünk a rendszeres öntözésre, főként a nyár végi kánikulában, nehogy tavaszra kiszáradjanak a hagymák.
A növény az első évben indul fejlődésnek, a következőtől pedig már szaporodni is elkezd a virágzással elszórt magvakkal és fokhagymák által, így egyre több és több lehet a kezdeti kevésből is. Épp ezért előfordulhat, hogy a kezdeti egy-két tő medvehagyma szép lassan kinővi az ágyását, és újabb területeket követel magának. Ilyenkor nyugodtan szedjünk ki egy részt belőle kis kerti lapáttal és ültessük át kisebb cserepekbe, új ládába, vagy akár el is ajándékozhatunk belőle ismerőseinknek, barátainknak. Biztosan örülni fognak ennek a szép és hasznos növénynek.
Mikor szüretelhetjük?
A friss leveleket legkorábban február végétől, de inkább március elejétől szedhetjük. Érdemes még a virágzás előtt leszedni őket, mert a virágzás utána leveleknek erős fokhagyma illatuk lesz, és csökken a vitamin tartalmuk is. Persze nem egyszerre kell szedni, nyugodtan apránként és folyamatosan ráérünk, mivel a virágzás is fokozatos, hiszen a növény ekkor minden tápanyagot a virágzásra fordít és csak erre koncentrál.
Hogyan használjuk?
A leveleket adhatjuk salátákhoz, levesekhez, kefirhez, vagy joghurthoz, de rengeteg ételhez fűszerként is tökéletesen passzol. A főzésnél arra kell ügyelni, hogy csak a főzés végén adjuk a felaprított medvehagymát az ételekhez, mert így nem csökken az illóolaj és vitamin tartalma. Szerencsére többféleképpen tartósíthatjuk is ezt a nagyszerű növényt.
Ha véletlenül túl sok medvehagymát szedtünk, a megmaradt leveleket szárítva, vagy fagyasztva is tárolhatjuk, de akár a megmosott leveleket egy konyharuhába csavarva a hűtőszekrényben is tárolhatjuk 1-2 napig. Ha sokkal tovább szeretnénk eltartani, készíthetünk belőle olajat is. A medvehagyma rendkívül egészséges gyógynövény, mivel magas a C-vitamin tartalma, továbbá magnézium, és vas is található benne nagy mennyiségben. Gyógyhatásai közül a legismertebbek a vértisztítás, a vesetisztítás, és a magas vérnyomás csökkentése.