A komposzthalom elengedhetetlen kelléke a kertészeknek és azoknak, akik csökkenteni szeretnék az élelmiszer-pazarlást. Könnyű komposztálni a konyhai törmeléket, például a banánhéjat, a zöldségmaradványt és a narancshéjat – de jó-e a narancshéj komposzthoz?
Sokan úgy gondolják, hogy a citrusfélék héja nem jó a komposztba
Az elmúlt években azt hittem, hogy a citromhéj és más citrusfélék nem biztonságosak a komposztáláshoz. Ahelyett, hogy a komposztáló edényembe dobtam volna őket, a héját arra használtam, hogy a házi citrusféléket tisztábbá tegyem.
Miért gondolják az emberek, hogy nem szabad a citrusfélék héját komposztálni?
Az az elképzelés, hogy a narancshéj ne kerüljön a komposztládába, valószínűleg a hosszú lebomlási időnek köszönhető. Az egész citrusfélék héja nem ideális a komposzthoz, mert hosszú időkig tart, mire lebomlik.
Tehát, amikor végre eljött az idő, hogy felhasználd a kész komposztot, előfordulhat, hogy a héjak még mindig jelen vannak, és nem bomlottak le teljesen. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy a héjat apró darabokra bontjuk, ezzel elősegítve a bomlási folyamat gyorsaságát.
Van egy másik ok, amiért a kertészek összeráncolják a szemöldöküket a citromok, narancsok komposzthoz adásához. A növényvédő szerekben gyakran használt vegyszereket tartalmaznak ezek a gyümölcsök. Tehát aggodalomra ad okot, hogy eltántoríthatják a hasznos rovarokat a veteményeskertben való látogatástól. Ezenkívül a citrusfélék savas természetűek, így előfordulhat, hogy savas talajhoz vezethetnek a kertben. Ennek megvalósításához azonban rendkívül SOK citrushéjat kell használni.
A kutatások azonban azt mutatják, hogy nem kell aggódni. Mivel a héjak erős illatúak, távol tarthatják a rágcsálókat és a kártevőket a komposzttól, ami a kertészek javára válik.
A narancshéj jó komposzthoz?
A narancshéjat biztonságosan hozzáadhatod a komposzthalomhoz. Idővel, ahogy a citrusfélék héja lebomlik, nitrogént, káliumot és foszfort adnak a komposzthoz. Ez a három legfontosabb tápanyag, amelyre a növényeknek szüksége van.
Ezek mellett a citrusfélék héja gazdag kalcium-, magnézium- és kénforrás. Ha ezt a gyümölcshulladékot komposztládákba helyezed, a nitrogéntartalom a mikroorganizmusokat fogja táplálni a halom lebontása érdekében.
A citrusfélék komposztálásának másik előnye, hogy felmelegítik a kupacot, felgyorsítva a komposztálási folyamatot. Az erős illat elriaszthatja az állatokat és más kártevőket. Szóval igen, jó a narancshéj komposztba!
A citrom és más citrusfélék a komposztáló anyagok zöld anyagok listáján szerepelnek. Ez azt jelenti, hogy nitrogén- és egyéb dolgok forrásai, például kávézacc, teazacskó, levágott fű és tojáshéj.
A komposztban felhasználható citrusfélék a következők:
• Klementinek
• Narancs
• Citrom
• Grapefruit
• Lime
Mennyi idő alatt bomlik le a narancshéj a komposztban?
A szakértők becslése szerint a narancshéj lebomlása hat hónapig tart, de ez a környezettől függ. Ha a halom nedvességtartalma nem megfelelő, a bomlás tovább tart. Hat hónap elég hosszú idő más, gyorsabban lebomló anyagokhoz képest.
A lebomlási idő a bőr méretétől és állagától is függ. Egyes gyümölcsöket viasszal kezelnek, hogy ellenálljanak a penészedésnek a szállítás és az elosztás során. A viasz általában gyorsan lebomlik, de még így is meghosszabbítja a teljes lebomláshoz szükséges időt.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.