A húsvét nemcsak a sonkáról és a tojásról szól, hanem a finom desszertekről is. Ha egy igazán különleges és ínycsiklandó desszertet keresel, ami tökéletes befejezése lehet a húsvéti lakomának, akkor ne keress mást, mint a mennyei Napóleon tortát! A cikk végén videót is találsz az elkésztésről.
A Napóleon torta elkészítése
Ez a torta egy igazi klasszikus, de Bebepiskóta receptje egy új szintre emeli. A tészta ropogós és vajas, a krém pedig selymes és vaníliás. A torta tetejét porcukorral díszítheted, de akár friss gyümölccsel is feldobhatod.
A Napóleon torta elkészítése nem bonyolult, de egy kis időt igényel, meg nem árt, ha van konyhai gyakorlatod is. A tésztát először össze kell gyúrni, majd hűtőben kell pihentetni. Ezután a tésztát 8-10 lapra kell nyújtani, és megsütni. A krém elkészítése is egyszerű: a tejet, a cukrot, a vajat, a kukoricakeményítőt és a tojássárgáját össze kell főzni, majd kihűteni. A tejszínt habbá kell verni, és hozzákeverni a kihűlt krémhez.
A torta összeállításakor a lapokat egymásra kell rétegezni, és mindegyik lapot meg kell kenni krémmel. A torta oldalát és tetejét a megmaradt rétes lapok törmelékével kell dísziteni.
Hozzávalók:
Tészta:
• 750 g liszt
• 2 dl jéghideg víz
• 2 db tojás (L)
• 400 g vaj (fagyott)
• 1/2 tk só
• 1 ek ecet
Krém:
• 6 dl tej
• 300 g cukor
• 100 g vaj
• 80 g kukoricakeményítő
• 2 tojássárgája
• Vaníliás cukor
• 4 dl hideg habtejszín
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk, és hűtőben pihentetjük 30 percig.
A pihentetett tésztát 8-10 egyenlő részre osztjuk. A tésztalapokat lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és 220 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 10-12 percig sütjük, amíg világosbarna színűek nem lesznek, majd amíg melegek, egy torta karikával kivágjuk őket 20-22 centisre.
A krémhez a tejet, a cukrot, a vajat, a kukoricakeményítőt és a tojássárgáját egy lábasba tesszük, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. A krémet vaníliás cukorral ízesítjük, és hűlni hagyjuk.
A tejszínt habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a kihűlt krémhez.
A torta összeállításakor a tészta lapokat egymásra rétegezzük, és mindegyik lapot megkenünk krémmel. A torta tetejét porcukorral díszítjük.
Tippek:
• A tésztát könnyebb nyújtani, ha a hűtőből kivéve 10-15 percig pihentetjük.
• A krém sűrűsödéséhez használhatunk pudingport is.
• A torta tetejét díszíthetjük friss gyümölccsel, csokoládéval, vagy dióval is, de önmagában is isteni.