Olasz különlegesség a saját kertedből - A napini termesztése
Szerző: szelesiferenc
2020. december 15.
Ha érdeklődsz az olasz konyha iránt, akkor a napini neve ismerős lehet számodra. A napini a káposztafélék családjának tagja, és leginkább egy kisméretű, leveles brokkolihoz lehetne hasonlítani, apró, sárga virágokkal. De mi a helyzet a napinival? Mielőtt túlságosan kuszává válna a sok ismeretlen növénynév, tisztázzuk, hogy mit is takar valójában.
Mi az a napini?
A napini megértéséhez először is meg kell vizsgálnunk a fodros (vagy leveles) kelt. A fodros kel a káposztafélék családjába tartozik, ahogy többek között a brokkoli, a bimbós kel, a káposzta és a karfiol is. A káposztafélék családjának tagjait általában egy elsődleges jellegzetességük miatt szokás termeszteni, legyen szó itt a gyökerekről, a levelekről, vagy az ehető szárakról. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezen növények más részei nem használhatóak fel gasztronómiai (vagy egyéb) célokra.
A fodros kel is ilyen – elsősorban levelei miatt termesztjük, de más részei is hasznosak lehetnek. Amikor a fodros kel virágzani kezd, azt „felmagzásként” szokás emlegetni, és a gazdák általában nem örülnek neki, mert a szüretelésre szánt levelek ilyenkor keserűvé válnak. A kelnél azonban más a helyzet. Felmagzáskor a szárak, a virágok és a levelek lédússá és ízletessé válnak – ebben az állapotában nevezzük a kelt napininek.
Hogyan kell napinit termeszteni
Most, hogy már tudjuk, mi az a napini, tudjuk azt is, hogy kelt kell termeszteni, hogy hozzájuthassunk. Azonban míg a legtöbb kelfajta képes napini „állapotba” kerülni, vannak olyan változatok, amelyeket kifejezetten erre a célra nemesítettek. Ilyen például a Russo-Siberian kel (Brassica napus – nem összetévesztendő a repcével), illetve a vadkáposzta (Brassica oleracea) is.
A Russo-Siberian kel -23°C-ig hidegtűrő, ezért ősszel szokás elültetni, hogy az áttelelés után lédús, vastag virágszárakat növeszthessenek. A tél leköszönése után, amikor a napok hosszabbá válnak 12 óránál, megindul a „napini-folyamat”. A területtől függően a napini márciustól a tavasz végéig vagy akár kora nyárig is jelen van. Ezt az időtartományt az adott kelfajta is befolyásolja.
A kelek napininek való termesztésekor a magvakat nyár végén vagy kora ősszel vessük el. Az elszórt magokat nagyjából 120 mm talajjal takarjuk be. Ügyeljünk rá, hogy a bemagozott terület mindig nyirkos maradjon, és azonnal csapjunk le minden szál gyomra, ami megjelenik rajta. Ahogy azt fent említettük, a napini általában márciustól szüretelhető (de ez a fajtától és az éghajlattól is függ).
Mire jó egyáltalán a napini?
Szóval megmagyaráztuk, hogy a napini valójában a kel felmagzott formájában, és hogy mikortól érdemes szüretelni. A kérdés már csak az, hogy egyáltalán miért érdemes foglalkozni ezzel. A napiniról érdemes tudni, hogy rengeteg tápanyagot tartalmaz, köztük kalciumot és akár egy egész napnyi ajánlott adag A-, C- és E-vitamin bevihető vele a szervezetbe.
A káposzták virágait is szokás néha napininek hívni, és habár a káposztafélék ősszel megjelenő virágai általában szintén ehetők, a napini valójában a kel virágbimbóinak neve. A napinit nem muszáj túl sok extrával együtt elkészíteni. Némi sauté egy kevés olívaolajban, fokhagymában, sóban és borsban bőven elegendő, esetleg némi frissen facsart citromlével megbolondítva – ennyi!
A feldarabolt napinit persze hozzáadhatjuk salátákhoz, levesekhez, rántottákhoz vagy bármi máshoz is. Bármihez is használjuk fel, vigyázzunk rá, hogy ne főzzük túl sokáig – bánjunk vele úgy, mint a brokkolival, és pároljuk vagy sautézzuk ízlés szerint. Ne lepődjünk meg, ha kifőzéskor a színe sötétzölddé változik – ez természetes akkor is, ha eredetileg zöld vagy lila volt!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.