A retek a káposztafélék családjába tartozik, így törvényes rokona a káposztának, holott ez sokkal kisebb, és a föld alatt nő, gyökérzöldség.
Lassan már szezonális lesz, ugyanis a retek tavasszal éli fénykorát. Imádja azt az évszakot, amikor is könnyen termeszthetjük a számára ideális földben. Ilyenkor gyorsabban nő, őszintén szólva, nagyon gyorsan, akár 18 nap alatt is képes teljesen kifejlődni. Hogy a zöldségeknél maradjunk, nő, mint a gomba eső után. Ekkor biztosítva van a termesztőföldeken számára a tökéletes recept; megfelelő mennyiségű csapadék, illetve fény, melyekhez egyidejűleg képes hozzájutni.
A Közel – Keletről, vagy Kis – Ázsiából származik. 4000 évvel ezelőtt jelent meg, lehetetlen pontosan behatárolni, hogy hol a távolságok végett. Egyesek szerint a retek az istenek zöldsége, és Apollón nevéhez kötik.
A retek szezonja
Akiknek kényes ízlése van, van, hogy fűszeresnek, erősnek tartják. De a retek, melynek íze erős, csak több öntözést kíván.
Általában vaj kíséretében kóstolják meg, illetve egy pici sóval, ugyanis ez egy ropogtatni való zöldség, sokszor nyersen fogyasztjuk.
Ugyanakkor, bár egyedi megoldás, lehet belőle tortát is készíteni. Aki kevésbé szeretné ezt a merész elkészítését, salátába belevágva kapja meg a kívánt ízharmóniáját.
Amennyire szeretjük a zöldséget, pont annyira szeretjük a leveleit is! Mikor a retek friss, levelei még nem fonnyadtak – nem kérdés, nem fogjuk eldobni őket. Ehelyett belerakhatjuk omlettünkbe, vagy tavaszi leveseinkbe – ezzel megteremtve egy meglepő, de ínycsiklandozó ízvilágot.
Rengeteg jótékony hatása van. A retek, ahogyan levelei is, változatos méregtelenítő hatással rendelkeznek szervezetünkre. Ahogy a tavaszba lépünk, ez is eggyel több ok, hogy termesztése mellett döntsünk.
A retek egy kicsi, aranyos zöldségünk, melybe, ha belekóstolunk, már jelezheti számunkra, hogy közel a tavasz!
Tartósítása, illetve elkészítése
A retket vásárlása után nem sokkal el kell fogyasztani. Vágjuk le leveleit, mossuk meg a zöldséget, így egy lezárt tárolóban, vízben, amennyiben nem akarjuk rögtön megenni, 5 napig eláll. Rágcsáld el sóval vagy vajjal. Kiegészítheted vele salátáidat, hal-, vagy húsételeid.
Mikor termesszem?
A retket tavasszal illetve ősszel ajánlott termeszteni.
Tulajdonságai
A retek bármilyen formában fogyasztható, csakúgy, mint levelei. Ne dobd ki őket! Egy levesebe vagy egy szószba, salátaöntetbe is tökéletesek lesznek.
Tudtad?
A retek megjelenik a „Capitulare de Villis”-ben. Már Nagy Károly is előírta termesztését – csakúgy, mint más zöldségnövényekét - a birodalma urainak.