A paradicsom lehet az egyik legkifizetődőbb növény a kertben, de egy kicsit frusztráló is lehet. Nemcsak a paradicsomnövény betegségekre kell ügyelni, mint például levelek pöndörödése és a virágvégi rothadás, hanem néha egész nyáron gondozhatod a paradicsomot, csak azért, mert a gyümölcsök makacsul zöldek maradnak és nem érnek be. Szerencsére van mód arra, hogy felgyorsítsd a betakarítást, ha olyan zöld gyümölcsöt hoznak, amely nem válik pirosra, sárgára vagy narancssárgára.
Miért nem érik a paradicsom?
Általában a paradicsomot túltáplálják és túlöntözik. Ez a legjobb szándékkal rendelkező kertészekkel történik, de amint a növény eléri a kívánt méretet, ideje csökkenteni a műtrágyázást. A paradicsomnövényeket általában csak kétszer vagy háromszor kell megtrágyázni a szezon során.
A vízmennyiség csökkentése, még akkor is, amikor egy kis stressz (enyhe hervadás) megjelenik, mielőtt ismét öntözni kezdenénk, rákényszerítheted a növényt, hogy beérjen. Az ilyen öntözéssel a növény nem is hoz új termést, ami a rövidebb termesztési idejű vidékeken jó, mert a későinek nem lesz ideje beérni. Ha a szezon hosszú, érdemes annyit öntözni, hogy több paradicsom fejlődjön a növényen, de ne feledd, hogy ezzel lelassítod a többi paradicsom érését.
Végül az időjárás is szerepet játszhat a paradicsom érésében. A zöld paradicsom érésének legjobb hőmérsékleti tartománya 20-25 fok között van. A paradicsom még ezen a tartományon kívül is érhet, de a folyamat lassabb lesz. Amikor a hőmérséklet meghaladja a 29 fokot, a növények nem termelnek likopint és karotint, amelyek az érett paradicsom színéért felelős két pigment. Ha a környéken hosszabb ideig meleg van, előfordulhat, hogy az érési folyamat leáll, és sárgászöld vagy narancssárga paradicsomot kaphatsz. Nem sok mindent tehetsz, ha túl meleg az idő, kivéve, ha megvárod, amíg a hőmérséklet visszaesik, ekkor az érési folyamat folytatódik.
Hogyan érleljünk zöld paradicsomot betakarítás után?
Természetesen nem várhatsz örökké, hogy a hőmérséklet elérje a tökéletes tartományt. Ha a hőmérséklet folyamatosan 10 fok alatt marad, a paradicsom nem érik többé kint. Mindaddig, amíg a zöld paradicsom kezd egy kicsit elszíneződni (csak egy kis színt kell látni a gyümölcs virágzó végén), és enyhén puha tapintású, fennáll annak az esélye, hogy beltérben megérik.
A betakarított paradicsomot 15-18 fok hőmérsékletű helyre helyezd (a kamrád vagy a pincéd tökéletes lehet ). A paradicsomnak nem feltétlenül kell napfényen érnie, ezért megpróbálhatod újságpapírba vagy papírzacskóba csomagolni, hogy hűvös maradjon, és felgyorsítsa a folyamatot. Eltarthat pár hétig, amíg így beérnek, ezért rendszeresen ellenőrizd a gyümölcsöket. Megpróbálhatod azt is, hogy a paradicsomot papírzacskóba helyezed egy almával vagy banánnal. Az alma és a banán etiléngázt bocsát ki, ami felgyorsítja az érési folyamatot és ha az egyik gyümölcsöt egy zacskóba teszed a paradicsommal, akkor ki lesz téve annak.
Végül megpróbálhatod az egész növényeket gyökerestül kitépni és fejjel lefelé felakasztani beltérben. Néha a paradicsom megérik a száron is, amikor a növény elpusztul. Csak ügyelj arra, hogy a lehető legtöbb talajt távolítsd el a gyökerekről, mielőtt beviszed a növényt. Ha pedig konténerben termeszted a paradicsomot, akkor az egész növényt áthelyezheted a cserépbe, és napos helyre állíthatod, amíg az utolsó gyümölcsök be nem érnek.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.