#3. Gyakori metszési hiba: Túl sokat metszel le
Metszeni kell, ez tény, de ésszel. A metszéssel eltávolítod a növény szárait, valamint leveleit- ugyebár ez két fő táplálékforrás számára, amit a fotoszintézis során állít elő az adott növény. Biztosan te is ki tudod logikázni, hogy mi történik, ha kevés marad! A túl sok metszés a gyökerek elhalásához, növény megbetegedéséhez vezethet, több évbe is telhet, mire újra egészséges lesz a fa. Mennyit metsz, mi az optimális? Alkalmazd az 1/3-os metszési aranyszabályunkat!
#4. Gyakori metszési hiba: Nem keresed meg a növény csomópontját
A csomópont az a hely, ahol levelek, rügyek és hajtások emelkednek ki a szárból- mindig e felett kell vágni, ezt jegyezd meg! Ezzel megakadályozod, hogy visszahaljon, vagy betegségeket kapjon el a növény. Ne vágj túl szorosan egy csomópont felett, mert ez károsíthatja azt, de ne hagy 1 cm-nél nagyobb távolságot sem, mert ez csúnya csonkot hagy maga után, amely nem tud növekedni, és ezért meghalhat. A gyakorlott kertészek könnyedén szemre is be tudják lőni a vágás ideális helyét, ha kezdő vagy, te is bele fogsz jönni, rá fogsz érezni!
#5. Gyakori metszési hiba: Nem jó szögben metszel
Egy kicsit ferdén kell metszeni, tehát nem egyenesen kell elvágni a szárakat. Az ágak metszésekor fontos, hogy lefelé dőlve vágjunk, méghozzá azért, hogy az esőcseppek könnyedén lefolyjanak róluk. Tavasszal gyakori az esőzés! Ha a víz felgyülemlik a metszett területen könnyedén gombás fertőzés alakulhat ki, ezért jobb, ha segítünk nekik távozni!
#6. Gyakori metszési hiba: Nem metszed ki a rákos megbetegedést
Már pedig a betegségektől fontos lenne megszabadítani a növényeket…A rák egy levegőben terjedő bakteriális fertőzés, ami például az almafákat nagyon könnyedén megbetegíti. A rák korai jeleinek kimetszésével meghosszabbíthatjuk a fa élettartamát és életerejét, de figyelmen kívül hagyásával a fa várható élettartama nagyban csökkenni fog. Ezért a metszés előtt alaposan vizsgáld meg a növényeidet!
#7. Gyakori metszési hiba: Nem távolítod el a haldokló részeket
A haldokló részeket feltétlenül el kell távolítani a metszés alkalmával, hiszen ezek csak leszívják a növény, fa energiáit. A haldoklásnak számos oka lehet, nemcsak a rossz ültetés, vagy tartási körülmények, hanem akár az előző rossz metszés is, vagy fagykár, más betegségek, vagy fizikai sérülések, például mikor az ágak összedörzsölődnek. Ezeket a részeket könnyedén megtámadják a gombás fertőzések, amik tovább terjedhetnek. Kerüld el őket a lemetszésükkel!