Ismét „csőre tölthetjük” a metszőollót, elmondunk mindent az almafák metszéséről. Éles, jól záródó ollóval dolgozzunk! Szellős, napsütötte lombozatú koronát neveljünk, könnyebb lesz a növényvédelem. Metszés, fűrészelés során sebek keletkeznek, amelyek a károsítók fertőzésének kiindulásai, ezért minden, egy centiméteres átmérőnél nagyobb sebet kenjünk át sebkezelő készítménnyel.
Mindnet az almafa metszéséről
Az alma a legnagyobb alakgazdagságú gyümölcsfajunk, s ez nemcsak a termések óriási változatosságában, hanem a hajtás-, levél- és vesszőalakulásokban, illetve a koronatípusokban is megnyilvánul. Az egyes fajták természetes növekedési és koronaalakulási jellemzői alapján különböző koronaformákat nevelhetünk. Hagyományos koronaformában az ágcsoportos sudaras korona szabályai szerint célszerű kialakítani az almafát, s ha ez sikerült, könnyebb lesz elvégezni az évenkénti termőre metszést is.
Mi alapján vágjuk vissza az almafát?
A visszametszés mértékére nézve irányadó, hogy milyen erősen növekszik, illetve milyen vesszőt nevel az adott almafa. A vastag vesszőt nevelő fajták a metszést, a ritkítást kevésbé bírják, mint a vékony vesszejűek. A visszametszést a rövid ízközű vesszőket hozók viselik el a legkevésbé, mert az egymáshoz közeli oldalrügyek kihajtása révén elsűrűsödik a koronájuk. Ezért ezeket ritkítsuk mérsékelten, azaz ne a termővesszőt vágjuk vissza, hanem az egész vesszőt vagy pedig a vesszőt a gallyakkal (kisebb koronarésszel) együtt távolítsuk el tőből. Az almafajták túlnyomó többségét a középerős növekedés jellemzi, ezeknél az évenkénti mérsékelt (középerős) visszametszés és ritkítás hozza a legjobb eredményt.
Tanulmányozzuk az almafa koronáját
Mielőtt hozzáfogunk a munkához, tekintsük át a koronát, és igyekezzünk meglátni a fő tartópilléreit, a vezérágakat. Ez azért fontos, mert a koronát alkotó minden vázág, vezérág önálló egységet képez a rajta lévő oldalelágazásokkal, gallyakkal, vesszőkkel, termőrészekkel együtt. A metszés során ezt az egységet nemcsak megőrizni kell, hanem még inkább kifejezésre is juttatni, különben kaotikus állapotok uralkodhatnak el a koronában, és nehéz lesz kiismerni magunkat. Úgy kell tehát metszenünk, hogy a szomszédos vagy egymás fölött és alatt álló vázágak a gallyakkal, vesszőkkel ne kereszteződjenek egymással, hanem lazán különálljanak.
Hol kezdjük a metszést?
Célszerű a metszést a legkézenfekvőbb beavatkozásokkal kezdeni, azaz a láthatóan zavaró, sűrűsítő, erősen fölfelé és a korona belseje felé növő vagy keresztező ágakat, gallyakat kivágni. És persze ezekkel együtt a sérült, hasadt, elszáradt vagy fertőzött koronarészeket is. A koronának a külső felületét ritkítsuk erősebben, hogy a belső terek is elegendő fényt kapjanak. Mert munkánknak növényvédelmi haszna is van, hiszen a szakszerűen metszett, szellős, napsütötte koronájú fa jobban ellenáll a fertőzéseknek.
Mit használjunk a metszéshez?
A metszőollóval csak a legföljebb másfél-két centiméteres átmérőjű vesszőt, gallyat vágjuk ki, az ennél vastagabbakat gallyvágó ollóval, a még ennél is nagyobbakat pedig fűrésszel távolítsuk el.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.