Mielőtt belekezdenénk – mangót csíráztatni csak szórakozásból érdemes. Hacsak nem a szabadban, vagy egy nagyon különleges melegházban termeszted őket, akkor ne számíts arra, hogy valaha is gyümölcsöt szüretelhetsz majd magról neveld mangódról.
Ennek több oka is van: a mangó nem terem gyümölcsöt, amíg teljesen ki nem fejlődik, és a legtöbb mangó képtelen rendes termést hozni, ha magról nevelik fel. Ez azért van, mert a legtöbb mangót olyan fákon termesztik, amelyeket vírusoknak és kártevőknek ellenálló alanyokba oltottak be, amikor még nagyon fiatalok voltak. A legtöbb mangó továbbá különböző fajták összekeverésének eredménye, akárcsak a háziszamarak és lovak szaporításából születő öszvérek, és azokhoz hasonlóan a mangók nem képesek utódot nemzetni, pontosabban gyümölcsöt teremni.
Ennek ellenére kifejezetten érdekes projekt lehet újdonságokat kipróbálni, különösen valami olyan egzotikust, mint a mangó. Ne gondolj tehát a gyümölcsökre és a szüretelésre – csak nevelj mangót! A mangó őshazája India. Indiából a portugálok vitték Afrikába, majd a 18. században angol utazók beszámolóiból értesülhetett Európa is. A színe többnyire a vörös és sárga között változik, ovális formájú, lédús csemege. A mangó fán terem, mely akár 20 méter magasra is megnőhet és az ültetéstől számított 4-6 éven belül válik termőképessé. Egész évben fogyasztható.
Ideális körülmények a mangó neveléséhez
Fény: a mangópalántáknak világos, de nem közvetlen napfényre van szükségük. Amint a növény nőni kezd, biztosíts olyan sok fényt neki, amennyit csak tudsz, és ha teheted vidd ki a szabadba is.
Víz: rendszeresen öntözd, de ne hagyd, hogy megálljon alatta a víz. A mangó, ahogy sok más trópusi gyümölcs is, leginkább a száraz és nedves időszakok váltakozását szereti. A magoknak ettől függetlenül rendszeres öntözésre van szükségük a csírázáshoz.
Talaj: gazdag, tőzegalapú ültető talajra van szüksége, jó vízelvezetéssel.
Trágyázás: a mangót gyenge, folyékony trágyával érdemes trágyázni a tenyészidőszak alatt. Télen legfeljebb havonta egyszer trágyázd. A következő oldalon még több remek tanács vár, lapozz egyet, megéri!