Mandulafa nevelése otthon
Először is töltsd vizet egy tárolóba, majd helyezz bele legalább egy tucat mandulát. Hagyd őket ázni 8 órán keresztül, majd vedd ki őket a vízből. De miért van szükség egyetlen fához ennyi magra? Mert a mandulamagok csírázásának sebessége nem határolható be egyszerűen, és számolnod kell vele, hogy néhány bepenészedhet majd. Egy diótörő segítségével részlegesen törd meg a mandulák héját, hogy láthatóvá váljon a belső mag. Ne távolítsd el róla a héjat, csak legyen látható a mag. Helyezd a mandulákat egy nyirkos papírral vagy tőzegmohával bélelt tárolóba, majd takard le celofánnal, hogy bent tartsd a nedvességet. Tedd a tárolót egy hűtőbe és hagyd ott 2-3 hónapig. Minden héten ellenőrizd, hogy elég nedves-e belülről.
Ezt a folyamatot sztratifikációnak nevezzük. Lényege, hogy a magok azt „érezzék”, hogy eltelt a tél, meggyorsítva ezzel a későbbi csírázásukat. A magokat a szabadban is sztratifikálhatók – ilyenkor egy éjszakára be kell áztatni, majd a kertben elültetni őket ősszel. A magok tavaszig nem kezdenek el kinőni, de a sztratifikációs folyamat felgyorsítja majd a csírázásukat, amint az megkezdődik.
A (hűtőben végzett) sztratifikációt követően töltsd fel egy tárolót virágfölddel. Nyomkodd bele a magvakat nagyjából 2,5 cm mélyen, és ez után öntözd meg őket. Végül helyezd a tárolót meleg, napos helyre. A magok heti egy öntözést igényelnek majd, de ha a talaj 4 cm mélyen szárazzá válik, akkor is szükség lesz egy kis újranedvesítésre. Amint a palánták elérik a 46 cm magasságot, ki- vagy átültetheted őket.
+Érdekességgek a manduláról
- A mandula szó a görög amigdala (középkori latinul: amandula) szóból származik, amely az agy középső halántéklebenyében található, amigdala-szerű neuroncsoportra utal. A vizsgálatok szerint az amigdala az érzelmi reakciók feldolgozásában vesz részt.
- Nagyon hosszú az eltarthatósága, hűtőszekrényben akár két évig is eltartható.
- Kiválóan alkalmas a szív- és érrendszeri rendellenességek megelőzésére a szervezetben. Egész nap kordában tartja a vércukorszintet. Számos tudományos vizsgálat igazolta pozitív hatásait.
- Nem kell aggódnia a vonalai miatt, mert 90%-ban telítetlen zsírokat tartalmaz.
- E-vitamin, B-vitamin, kalcium, magnézium és élelmi rostok bőségesen vannak benne.
A mandulaliszt gluténmentes, és remek sütőipari alapanyag.