Magyar szőlőfajták – Kéknyelű
Ősi magyar szőlőfajta, bogyója kicsi-közepes méretű, gömbölyű, zöldes-fehér színű, pontozott, héja vastag. Fürtjei középnagyok, kissé vállasak, lazák, néha hiányosak (madárkás). Fagyérzékeny, de a szárazságot jól tűri és nem rothad.
Magyar szőlőfajták – Királyleányka
Fürtjei kicsik, vállasak, tömöttek, kúposak. Bogyói kicsik, fehéres-zöldek, hamvasak, lédúsak és enyhén muskotályos ízűek Szeptember végén érik, bőtermő. Bora diszkréten muskotályos illatú vagy virágillatú (jázmin, petúnia, kökörcsin), finom, harmonikus, testes.
Magyar szőlőfajták – Kövidinka
Kiváló termésbiztonságú szőlőfajta. Késői érésű, rendszerint október második felében szüretelik, nem ritkán kisebb fagyok és lombhullás után. Fürtjei nem rothadnak, bora könnyű, lágy, kellemes zamatú, fajtajelleges illattal.
Magyar szőlőfajták – Kövérszőlő
Középnagyságú fürtjei lazák és ágassak, bogyói gömbölyűek, középnagyok, vékonyhéjúak, pontozottak, puha húsúak, lédúsak és olvadók.
Magyar szőlőfajták - Leányka
Átlagos évjáratban már szeptember első felében érik. Szüretelési időpontja mégis erősen függ az évjárattól, mert vékony bogyóhéja miatt rothadásérzékeny. Bora gyakran nektárillatú, testes, de kissé lágy.
Magyar szőlőfajták - Pozsonyi fehér
Kétféle változatban fordul elő: az úgynevezett pöttyös és zöld bogyójú fajtája létezik. Október elején érik, vesszői fagyérzékenyek, bora könnyű, zamatos.
Magyar szőlőfajták – Olaszrizling
Fürtjei kicsik–középnagyok, tömöttek, hengeresek és gyakran van rajtuk mellékfürt. Bogyói kicsik, sárgák, gömbölyűek, alig hamvasak, vékony héjúak. Húsa puha, leves, semleges ízű. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta.
Magyar szőlőfajták - Turán
Közepes termőképességű, korai érésű fajta; általában szeptember első felében érik. Fürtjei közepes méretűek. Bogyói kékesfehérek, hamvasak, pontozottak, a tőkén hagyva bogyója gyorsan töpped, így akár 23-25 mustfokra is beérik. Fagyérzékeny, rothadásra átlagosan hajlamos. Bora nagyon mély színű, csersavtartalma magas, tanninja finom bársonyos. Finom zamatát a Csaba gyöngyétől és a kék medoctól örökölte.
Forrás: Fotó: Pixabay