Nincs karácsony linzer nélkül! Sokan vélekednek így, és milyen jól teszik, hiszen valóban fantasztikus ez a puha, omlós tésztájú teasütemény, aminek a tölteléke csodásan variálható. Legyen az a hagyományos lekváros változat, vagy akár ez a szuper körtés-karamellás, ami tökéletes az ínyencségek kedvelőinek!
Karácsonykor nagyon jól jönnek a könnyen összerakható, de mégis ízletes sütemények. A linzer egy ilyen opció, de ha nem akarjuk a hagyományosat csinálni, akkor válasszuk ezt a különleges körtés-karamellás ízvilágot.
Hozzávalók:
▪️165 g liszt
▪️110 g vaj
▪️55 g porcukor
▪️1 tojássárgája
▪️vanília
▪️só
▪️95 g karamellizált fehércsoki
▪️50 g tejszín
▪️10 g vaj
▪️500 g körte
▪️200 g cukor
▪️citromlé
▪️vanília
▪️kardamom
1. Hagyományos linzertésztát készítek. A lisztet és a porcukrot leszitálom, majd beledolgozom a vajat. Hozzáadom a sárgáját, a vaníliát és a sót is. A tésztát hűtőben pihentetem fóliába csomagolva. Pihentetés után kinyújtom, majd kiszaggatom. 180 fokos sütőben 7-8 perc alatt készre sütöm.
2. A karamellizált fehércsoki ganache-t és a körtelekvárt előző nap készítettem el. A ganache-hoz felforralom a tejszínt és a csokira öntöm. Elkeverem majd hozzáadom a
vajat is, és alaposan átbotmixelem. Hűtőben hagyom dermedni, lefóliázva.
3. A körtelekvárhoz meghámozom a puha körtéket, és kisebb kockákra vágom. Hozzáadom a cukrot, a citromlevet és a fűszereket. Kb. 40-50 percen kereszül főzöm közepes lángon (érdemes gyakran átkeverni). Hűlni hagyom, és felhasználás előtt ezt is átbotmixelem.
(Ebből a mennyiségből bőven maradt ki nekem).
4. A megsült linzereket előkészítem a töltésre.
Tetejüket megszórom porcukorral, majd elkezdem betölteni őket. Először a ganache-t habzsákból a szélére nyomom (ez a kéz melegétől gyorsan olvad, szóval viszonylag gyorsan kell vele dolgozni), a közepébe pedig a körtelekvárt töltöm. Végül összeillesztem őket és puhulni hagyom.