Fontos dolgok, amire figyelj oda te is!
A lemosó permetezés minőségét, hatékonyságát alapvetően meghatározza az időzítés. A károsítók ellenálló alakban telelnek, gyakran védett körülmények között (a kórokozók termőtesteket nevelnek, telelő spórával vészelik át a kedvezőtlen körülményeket, behúzódnak a rügyek belsejébe, stb., a kártevők elrejtőznek, illetve speciális védelmet ad a telelő alak). Meg kell várni a károsítók készülődését a tavaszi szaporodáshoz, az érzékeny fenológiai állapotukat, ekkor kell a kezelést elvégezni.
Ez gyakorlatban a növények fakadásával egy időben jön el, esetleg kevéssel megelőzi azt (megkezdődik az aszkospóra szóródás, a micélium növekedése elindul, a körte levélbolha megkezdi tojásrakását, kikelnek a levéltetű ősanyák, stb., vagyis a károsító aktivizálódik). Mindezek alapján a rügyfakadás idejére ütemezett kezelés javasolható.
Általában egy kezelés elegendő, de kivétel ez alól is van. Ha korán végeztünk a metszéssel, és betartjuk a szabályt, hogy a metszési sebeket zárjuk le egy rezes lemosó permetezéssel, akkor szükség van pluszban egy rügyfakadásra időzített lemosó kezelésre is.
A hatékonyságot befolyásoló másik tényező a permetlé-fedettség. Alapelv, hogy a fa, bokor, tőke teljes felületét, kérget, repedéseket tökéletesen vonjuk be, áztassuk el a permetlével. Ez biztosítja, hogy a hatóanyag eléri a kórokozót, az olaj bevonja a kártevőt, s megakadályozza légzését. A konkrét permetlémennyiséget megmondani nem lehet, változik a korona méretétől, a művelésmódtól, a tenyészterülettől, ezért csak irányszámokat lehet adni.
Gyümölcsösökben 800-2000 l/ha (házi kertben 8-20 l/100 m2), bogyósoknál 400-800 l/ha (házi kertben 4-8 l/100 m2), szőlő esetében 1000-1400 l/ha (házi kertben 10-14 l/100 m2).