Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a lemosó permetezésnek, pedig igenis kellene, ugyanis nagyon sokat spórolhatunk meg azzal, ha elvégezzük, és a fák is sokkal egészségesebbek lesznek. Nézzük, mire kell odafigyelnünk a lemosó permetezés során, tapasztalt szakértőnktől most megtudhatsz mindent te is.
A lemosó permetezés időpontja
Nagyon fontos, hogy mikor végezzük el a lemosó permetezést, általánosságban megállapítható, hogy a téli fagyok elmúltával, de még a rügyfakadás előtt végre kell hajtanunk ezt a növényvédelmi technológiát. A legjobb hatékonyságot akkor remélhetjük, ha minél jobban kivárjuk a vegetáció indulását, hiszen a károsítók is ilyenkor kezdik meg aktívabb élettevékenységüket.
Figyeljük a hőmérséklet alakulását és gondoljunk rá, hogy érdemes korábbra hozni a tél végi lemosó permetezést, mert az áttelelő kártevőknek és kórokozóknak eddig nagyon kedvezően alakult az időjárás. Különösen az olyan hidegben is fejlődő gombáknak kedvezett a tél, mint a tafrinás levélfodrosodás kórokozója, a Taphrina deformans. Ez a gomba már 4 °C fölött képes szaporodni és a fertőzéséhez is elegendő számára a 4-14 °C. Természetesen fogékony növényi részre is szükség van a betegség kialakulásához, de eddig zavartalanul képezhette a szaporítóképleteit.
A kajszi veszélyes kórokozója a Pseudomonas syringae pv. syringae baktérium, a gutaütés télen fertőző kiváltója. A kajszin kívül az őszibarackot, a cseresznyét és a meggyet is fertőzheti. Csapadékos időben ősztől kezd szaporodni és novembertől márciusig fertőzi a fákat sebzéseken keresztül. Azért is veszélyes, mert a szállítószövetekbe jutva súlyosbítja a téli fagykárt: a baktériumsejt jégmagképző szerepet játszik, jelenlétében a növényi nedv már mínusz 1 °C-on megfagy.
Ez a fagykár pedig fokozza a baktérium szaporodási ütemét. A gutaütés tünetei csak később, nyár elején következnek be, részleges ágelhalás vagy a teljes fa hervadása és pusztulása a fertőzés következménye. Az ágakon repedések és mézgafolyás is megfigyelhető. Mindkét kórokozó ellen hatásos a rezes lemosó permetezés, amit nagy lémennyiséggel, áztatásszerűen végezzünk. Ha nem lesz csikorgó hideg, jóval a rügypattanás előtt érdemes elvégezni a kezelést 10 °C fölötti hőmérsékleten.
A réznek ebben az időszakban nincs káros hatása az érzékeny csonthéjasokra, akár többször is permetezhetünk, hiszen a réz a lisztharmat kivételével minden gombás és baktériumos betegség megelőzésére alkalmas. Számos károsító rovar telel valamilyen formában a gyümölcsfákon, azokat olajos lemosással lehet gyéríteni, illetve a kénes lemosás is hatékony a fajok nagy része ellen. Kénnel a lisztharmat áttelelő képleteit lehet gyéríteni, aminek a szőlőben van nagy jelentősége.
Léteznek olyan lemosó permetezésre alkalmas készítmények, amelyek olajat, rezet és ként is tartalmaznak, tehát gyakorlatilag mindentudók. Arra azonban vigyázzunk, hogy a csonthéjasokat csak három évenként szabad olajos lemosásban részesíteni, a gyakoribb kezelésre érzékenyek. Enyhe időben a lehullott lombot karbamiddal permetezzük le, hogy a gyorsabb lebomlással „kihúzzuk a talajt” az áttelelő kórokozók alól.
Fagymentes időben trágyázhatunk is, hogy a növények számára friss tápanyag álljon rendelkezésre a tavaszi induláshoz. A gyökértevékenység ugyanis csak jóval hidegebb időben áll le, mint a nedvkeringés. A következő oldalon elmondom, miért olyan fontos a lemosó permetezés!