Az egyik legjobb módja annak, hogy a legtöbbet hozzuk ki kertünkből, ha olyan zöldségfajtákat ültetünk, amelyek több célra is használhatók. Szerencsére van néhány kiváló fajta univerzális paradicsom. Mutatunk is 5 különleges paradicsomfajtát, amit akár te is elültethetsz kertedben!
Amish Paste paradicsom
Az Amish Paste paradicsom formája valahol a kerek paradicsom és a hosszú szilva vagy paszta típusú paradicsom között van. Amolyan hosszúkás földgömb alakúak. Bárhogyan is írja le, az így kapott paradicsom kellő kerületű ahhoz, hogy jó szeletelhető legyen, miközben alacsony magtartalma és ízletes húsossága azt jelenti, hogy mindenféle szószhoz, befőzéshez és tartósításhoz kiválóan alkalmas. Jól összetartanak szárításkor is. Szárítás után bennük is marad bőven anyag (ellentétben sok bordásabb, lédúsabb, szeletelő típusú paradicsommal). Friss étkezésre és salátákra is finomak. Ezek a paradicsomok tényleg mindenre jók!
Rutgers paradicsom
A Rutgers egy húsos paradicsom, kevés maggal. Ez egy kerek paradicsom, és nagyobbra nő, mint a legtöbb szószos és paszta paradicsom, így összességében jó a termése, miközben szeleteléshez is jó paradicsom.Az egyébként New Jersey-i Rutgers Egyetem által kifejlesztett paradicsom „Campbell’s Soup” paradicsomként ismert. Így kiválóan használható levesekhez, szószokhoz, salsákhoz és még sok máshoz, tökéletes paradicsomtípus a kertedbe is.
San Marzano paradicsom
A San Marzano paradicsom hosszúkás paradicsom, hasonló a szilvaparadicsomhoz. Eredetileg Olaszországból származnak, és klasszikus paradicsompüréként tartják számon. A San Marzanos-nak hagyományos savas íze van, ami ideálissá teszi őket konzerv- és szószparadicsomnak. Kis magtartalmuk és ízletes húsosságuk miatt kedvelik őket a konyhában. A San Marzanos a könnyű hámozásáról is ismert. Bár inkább konzerv- és szószparadicsomnak gondoljuk, jó frissen fogyasztható paradicsom is lehet, és fantasztikusak olyan friss ételekhez, mint a bruschetta feltét, caprese saláta és friss salsa.
Celebrity paradicsom
Köztudott, hogy következetesek, bőségesek és rendkívül ellenállóak a betegségekkel. Szaklapok azoknak ajánlják őket, akiknek helyük korlátozott, akiknek minden évben ugyanarra a helyre vagy annak közelében kell elültetniük paradicsomukat, mert ellenállnak a betegségekkel és a rovarokkal szemben. A kemény, húsos, íze miatt nagyra becsült Celebrity paradicsom egyaránt alkalmas konzerválásra, tartósításra és friss fogyasztásra. Magas tápértékkel rendelkeznek.
Cherokee Purple paradicsom
A Cherokee Purple paradicsomról azt tartják, hogy az amerikai őslakosok Cherokee törzsétől származnak. Ezek nagy, beefsteak stílusú paradicsomok. Húsosak ezért befőzéshez, és szószokhoz is tökéletesek. A Cherokee Purple „fekete” paradicsomnak számít. Világosabb vörös színe van, amelyet néha mályva színűnek neveznek, és lilára változik, amely zöld színű vállakba vérzik. Nagyon különleges, és finom ez a paradicsom.