dohány (Nicotiana)
a burgonya/élek családhoz tartozó népes nemzetség. Legtöbb faja D-Ameriká-ban őshonos, többek között a termesztett N. taba-cum és a N. rustica. (Az élvezeti dohány legtöbb fajtája a N. tabacumhoz, az ip. feldolgozásra alkalmas kapa-dohány a N. rustica fajhoz sorol.) A 16. sz.-ban, amikor a dohány Spanyolországon át Európába került, eleinte dísz- és gyógynövényként kezelték. Később a dohány burnót, majd pipa-, ill. szivar-dohány formájában vált élvezeti cikké. A 18. sz. elejétől nálunk is föllendült a termesztése; 1851 óta állami monopólium. A hazai dohány-termő terület az utóbbi időben csökkent, a 80-as években 12—14 ezer ha; a termés 1,3—1,5 t/ha. A dohány egyéves növény, egyenes, 1,5—2 m-re felnyúló szárán a 18—30 levél csavarmenetesen helyezkedik el, a levelek alakja változatos: szív, tojás, romboid, lándzsás stb. lehet; színük sötétebb, fonákuk világo¬sabb zöld. A levél hossza (20—70 cm) és szélessége (15—35 cm) közötti arány, az ún. levélindex a fajtára jellemző tulajdonság. A főhajtás levelei a haszonlevelek, elhelyezkedésük szerint alsó (homok- v. alj-), középső (anya- v. derék-), felső (csúcs- v. hegy-) levelek lehetnek. A szárított, fermentált dohány-levél 0,5—3,5% nikotint (alkaloidok) tartalmaz. Minőség szerint lehet cigaretta-, szivar-, pipa- v. kapa-dohány A szár tetején megjelenő bogas virágzatban 100— 150 rózsaszín, piros, zöldessárga v. fehér pártájú virág ül. A toktermés az érés folyamán megbarnul, majd felnyílik; a magházban 2—5 ezer tojás alakú, barna, recézett mag helyezkedik el. Emt.-ük 0,08—0,1 g. Olajtartalmuk 30—40%, nikotint viszont nem tartalmaznak. A dohány laza szerkezetes, jó víz- és levegőgazdálkodású termékeny talajon díszlik. A nagy N-adag, valamint a talaj Cl-tartalma rontja minőségét. A kémhatás iránti igénye fajták szerint 5,5—8 között változik. Melegigényessége miatt célszerű palántázni. A (többnyire fóliasátorban nevelt) palántákat rendszerint géppel ültetik ki, 100x30—40 cm-es kötésben. Ápolásához a gondos növényvédelmen kívül a tetejezés, majd a kacsozás tartozik. A virágzás előtti öntözést nagyon meghálálja. Akkor kell betakarítani, amikor a levelek a technikai érettség állapotába jutnak. A kézzel v. géppel letört leveleket —>póréra fűzve, pajtában szárítják. A száraz termés a zöldhozam 16—18%-a; 2—2,5 t/ha lehet. A szárított dohány-levelet hivatalos minősítés után veszik át, majd fermentálják és gyárakban dolgozzák fel. Fontos vegyip. nyersanyag az ún. nikotin-dohány, amelyből növényvédő szert állítanak elő. Magtermesztéshez a leveleket letörik, a virágzatot megritkítják. A megbarnult tokok jelzik a beéredést. A várható 0,5—0,8 t/ha magtermés olajtartalma 30—35%, pogácsája értékes fehérjetakarmány. A vetőmaghozónak szánt tövek tokját az érés folyamán több részletben szedik le, utóérlelik és azután csépelik, tisztítják.
5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon
Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...
Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell
Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...
A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása
A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...
Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...
Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez
A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....
A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor
Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...
Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg
A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...
Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel
A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...
Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint
A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...
Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre
Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...
Föld nélküli amarillisz nevelés: vízben vagy viaszosan is csodás
Az amarillisz (Hippeastrum) az egyik legkedveltebb szobanövény, különösen télen és kora tavasszal, amikor gyönyörű, nagy virágai az otthon díszei lehetnek. Bár hagyományosan...
Fenyőfa vásár kisokos: melyik karácsonyfa fajtát válaszd idén
A fenyőfa vásárok megjelenése hivatalosan is elindítja az ünnepi készülődést, és ilyenkor sokan azon gondolkodnak: idén milyen legyen a fa? Kicsi vagy nagy? Klasszikus lucfenyő,...