A nyár tele van frissességgel és ízekkel, amelyek szinte kiáltanak a konyhai felhasználásért. Az egyik legjobb módja annak, hogy a nyár gazdag aromáit és ízeit bevidd az ételeidbe, a friss fűszernövények használata. A saját fűszernövények termesztése egyszerű módja annak, hogy ízt adj konyhád elemeinek. A friss fűszernövények sokféle helyen termeszthetők, így ahelyett, hogy kirándulnál az élelmiszerboltba, egyszerűen csak kinyújthatod a kezedet az ablakon, és leszedheted a természet legfinomabb összetevőit. Az alábbiakban megtalálod kedvenc nyári fűszernövényinket, és azt, hogyan illesztheted be őket a mindennapi rutinodba.
1. Az egyik legkedveltebb a fűszernövények között a bazsalikom
Nem meglepő, hogy ez a nyári fűszernövények egyik legkedveltebb fajtája – meleg és fűszeres ízével a bazsalikom ideális párosítás sokféle nyári recepthez. Az olaszok a fűszernövényt a friss mozzarella és a paradicsom mellett társítják sokszor, hogy frissítő Caprese salátákat vagy nyárias pizzafeltéteket alkossanak. A bazsalikom a házi pesto alapja is lehet. Add hozzá egy konyhai robotgéphez fenyőmaggal, fokhagymával és olívaolajjal, hogy elkészítsd ezt a zamatos krémet: tedd tésztákhoz, vagy fogyaszd friss, ropogós kenyérrel.
Ami az édes dolgokat illeti, a bazsalikom és az eper frigye a mennyben köttetett. Kombináld a kettőt akár frissítő italként, a jeges vizedbe belerakva. Ha igazán kalandvágyó vagy, a bazsalikomos és epres fagylalt egy csodálatos nyári desszert, különösen a kerti grillvacsorák után.
2. A babérlevél gazdag aromájáról ismert fűszernövény
A babér mediterrán és a francia konyhák főszereplője és fényűző mélységet adhat a nyári leveseknek, pörkölteknek vagy rák- és garnéla ételeknek.
A levelek a legjobban meleg éghajlaton fejlődnek, például napos teraszokon vagy ablakpárkányon. Ha jönnek a hűvösebb hónapok, fontold meg a barébnövények behozatalát, hogy továbbra is virágozhasson. A levelek élesek, ezért tálalás előtt feltétlenül távolítsa el a leveleket.
3. A fűszernövények között kevésbe ismert metélőhagyma
Sokoldalúsága ellenére a metélőhagyma ritkán kapja meg a megérdemelt figyelmet a fűszernövények között. Enyhe hagymás ízük kiváló lehetőséget kínál több tucat nyári kedvenchez, beleértve a kenhető szendvicskrémeket, szószokat és sajtalapú ételeket. Ha valami különlegeset szeretnél, akkor add hozzá a burgonyapüré receptjéhez, de fokozhatja a krémes mártogatósok és a tojássaláták ízét is. Minden vegán számára tökéletes választás a metélőhagymás kesudiós „krémsajt”: turmixold őket össze és kenheted is a kenyérre!
4. Egzotikus és jótékony koriander, mint fűszernövény
A koriander melegkedvelő rokona, a hosszúlevelű koriander ritkán kapja meg a dicsőséget a fűszernövények között. Ez a fűszeres, ízekben gazdag fűszernövény Amerikában és a Dél-Indiában őshonos, és ideális a nyári hónapokban, amikor az általános koriander száradni kezd. Ez a fűszernövény gazdag A-, B-komplex- és C-vitaminban, valamint kalciumban, karotinban, vasban és riboflavinban.
Javasoljuk, hogy adj koriandert mexikói és spanyol ételekhez vagy mártogatósokhoz, salsákhoz, pörköltekhez és pácokhoz. Ne feledd, hogy a hosszúlevelű korainder íze valamivel erősebb, mint a korianderé, ezért kevesebbet kell hozzáadni az ételehez, és érdemes lehet kóstolni.
5. A fűszernövények koronázatlan királya a kapor
Egyedülálló a fűszernövények között, amely szereti a nyári napfényt; a kapornak hasonló csípős és aromás íze van, mint a köménynek. A ragyogó íz jól passzol a zsíros ételekhez, mint például a halhoz készült vajas szósz vagy tejszínes mártogatós.
A kapor gyógyászati célokra is használható, beleértve a gyomornyugtató teát a gáz- vagy emésztési problémák kezelésére. Csésze forrásban lévő vízben pépesíts két teáskanálnyit, és áztasd tíz percig; tökéletes gyógyír, amikor hasproblémád van.
6. A menta a fűszernövények frissítő csillaga
A menta számos fajtája létezik a fűszernövények között, de ha a konyhai alapanyagról van szó, a fodormenta kiváló választás. A változatos fűszernövény sok mindenhez felhasználható. A fodormentát cukorral is felforralhatod, hogy frissítő és egyszerű szirupot készíts, amely ideális jeges teák vagy mojito édesítésére.
A fodormenta csodálatos módja annak, hogy ízt adjon a vízhez. Ha nehézségeid vannak a nyolc pohár H20 megivásával, szedj le néhány levelet a fodormenta növényéről, és add hozzá hideg vízhez. Tartsd a hűtőszekrényben, hogy hűvös és frissítő legyen, amikor nyári kiszáradást érzel.
7. Az oregánó a fűszernövények világában
Az oregánó, jelentése „hegyi öröm”, híres az olasz és mexikói receptekben betöltött szerepéről, és nagyszerű a sajtosabb ételek zsírjának csökkentésében. Ha ez nem lenne elég, hogy kiváló és közkedvelt legyen a fűszernövények körében, tele van antioxidánsokkal, K-vitaminnal, mangánnal, vassal és kalciummal. Így nem árt, ha megtalálod a módját, hogy több oregánót csúsztass az étrendedbe.
Adj oregánót kedvenc nyári pizzareceptedhez, vagy használd fel pirított gombával és hagymával, készíts belőle házi készítésű öntetet, fokhagymás kenyér tetejére is szórhatod vagy olasz frittatába. A tipikus bazsalikom alapú pesto riffét is elkészítheted, ha friss oregánót adsz a robotgépbe a pisztácia, fokhagyma, citrom, olívaolaj, só és bors mellé – mehet az olaszos tésztákhoz, keverd össze jól, kiegészítve egy kis tészta főzővízzel, így lesz igazán krémes a végeredmény.
Tippek a fűszernövények felhasználásához
Mindig próbáld meg frissen használni a fűszernövényeket, hogy a lehető legintenzívebb ízt kapd. A frissen szedett növényeket tárold hűtőben, nedves papírtörlőbe csomagolva, hogy tovább frissek maradjanak. Ne félj kísérletezni és kombinálni a különböző fűszernövényeket, hogy új ízvilágokat fedezhess fel.
A nyári fűszernövényekkel egyszerűen és gyorsan feldobhatod az ételeidet, így a konyhádban mindig friss és ízletes fogások kerülnek az asztalra. Próbáld ki ezeket a tippeket, és élvezd a nyár gazdag ízeit minden étkezésnél!