A lasagne a ragu-tészta-besamel szenthármasságból álló olasz étel, amit legalább egyszer érdemes mindenkinek elkészíteni otthon, házi tésztával. Nem kell megijedni: a tésztához se tésztagép, de még hatalmas tudás se kell, hiszen tojásból, lisztből és vízből áll össze. Ha kitartóan dögönyözzük a tésztát, egy szuper, rugalmas állagot fogunk kapni, ami után sose akarunk már boltit venni!
A lasagne rövid története
Ennek az ételnek a története, mint oly sok másé, régre nyúlik vissza, egészen az ókorig, amikor is már előszeretettel fogyasztották a lasagne elődjét: a lisztből és vízből készült tészták között sajt és hüvelyes zöldségek voltak, ezt sütötték meg egyben. Akkoriban a népesség nagy része foghiánnyal küzdött különféle betegségek miatt, ezért a puha ételek mindig előnyt élveztek, ennek lehetett köszönhető a lasagne elődjének a népszerűsége. A világ a 15.században figyelt fel rá, Franceso Zambari újításai alapján: ha a tészták közé sajtot is teszünk, az finomabb és kiadósabb is lesz, mint nélküle. Ezek után sok nép megpróbálta a saját változatát elkészíteni, és az olaszok jöttek ki győztesként: az ő bolognai raguval ellátott lasagne receptjük az egész világon ismertté vált, és a mai napig az egyik legkedveltebb olasz étel.
Bechamel:
- 100 g vaj
- 3 ek liszt (~60g)
- 0,8-9l tej
- só, fehérbors, szerecsendió
Házi tészta:
- 2 tojás
- 2 ek víz
- 200 g liszt
Szóráshoz:
- reszelt sajt
Raguval kezdjük: olajon megpirítjuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk fokhagymát, kis keverés után pedig a darált húst. Miután megpirult sózunk, borsozunk, belemennek a paradicsomok és a fűszerek (~1-1tk). Kis vizet hozzáadva (sűrített paradicsomos tégelye x 2) alacsony lángon fedő alatt rottyantunk rajta egyet. Besamelhez vajat megolvasztjuk, leszórjuk a liszttel és kicsit lepirítjuk. Tejjel folyamatosan felhúzzuk csomómentesre kevergetve, egyet forr és kész is. Most lehet fűszerezni. A hús is jó már ekkorra, zárd el. Jöhet egy kis pihenés nekik, ezalatt készül a tészta: tojáshoz adjuk a vizet, és 180 g lisztet. Összeállítjuk a tésztát. Ha igényli közben kaphat még lisztet, ruganyos, könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk. Vékonyra kinyújtjuk, felszeljük lasagne tészta méretűre, és kezdődhet a rétegezés. Először a húsos raguból rakunk az aljára, majd jöhet egy sor tészta, erre besamel. Addig csináljuk így, míg el nem fogy, osszuk fel arányosan. Tésztával majd besamellel zárjuk a sort, és mehet a sütőbe. 120 fokon 40 percig sül, majd kivesszük és sajtozzuk, aztán újra mehet be a sütőbe 180 fokon 20 percre. Kész! Frissen mászik jobbra balra, így várjuk meg amik kihűl, de természetesen azonnal is fogyasztható.
Tipp:
- hús rád bízva (marha/sertés)
- ragut kóstold töltés előtt, mindig a sóval kezdek, ha kell aztán a többi fűszer
- habverőt használj a besamelhez
- ha több tésztát gyúrsz, hagyd száradni, ami megmaradt és légmentesen tedd el
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.