A lasagne a ragu-tészta-besamel szenthármasságból álló olasz étel, amit legalább egyszer érdemes mindenkinek elkészíteni otthon, házi tésztával. Nem kell megijedni: a tésztához se tésztagép, de még hatalmas tudás se kell, hiszen tojásból, lisztből és vízből áll össze. Ha kitartóan dögönyözzük a tésztát, egy szuper, rugalmas állagot fogunk kapni, ami után sose akarunk már boltit venni!
A lasagne rövid története
Ennek az ételnek a története, mint oly sok másé, régre nyúlik vissza, egészen az ókorig, amikor is már előszeretettel fogyasztották a lasagne elődjét: a lisztből és vízből készült tészták között sajt és hüvelyes zöldségek voltak, ezt sütötték meg egyben. Akkoriban a népesség nagy része foghiánnyal küzdött különféle betegségek miatt, ezért a puha ételek mindig előnyt élveztek, ennek lehetett köszönhető a lasagne elődjének a népszerűsége. A világ a 15.században figyelt fel rá, Franceso Zambari újításai alapján: ha a tészták közé sajtot is teszünk, az finomabb és kiadósabb is lesz, mint nélküle. Ezek után sok nép megpróbálta a saját változatát elkészíteni, és az olaszok jöttek ki győztesként: az ő bolognai raguval ellátott lasagne receptjük az egész világon ismertté vált, és a mai napig az egyik legkedveltebb olasz étel.
Hozzávalók
4-6 főre
Ragu:
- olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 0,5 kg darált hús
- 1 sűrített paradicsom (70g)
- só, bors, oregánó, kakukkfű
Bechamel:
- 100 g vaj
- 3 ek liszt (~60g)
- 0,8-9l tej
- só, fehérbors, szerecsendió
Házi tészta:
- 2 tojás
- 2 ek víz
- 200 g liszt
Szóráshoz:
- reszelt sajt
Raguval kezdjük: olajon megpirítjuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk fokhagymát, kis keverés után pedig a darált húst. Miután megpirult sózunk, borsozunk, belemennek a paradicsomok és a fűszerek (~1-1tk). Kis vizet hozzáadva (sűrített paradicsomos tégelye x 2) alacsony lángon fedő alatt rottyantunk rajta egyet. Besamelhez vajat megolvasztjuk, leszórjuk a liszttel és kicsit lepirítjuk. Tejjel folyamatosan felhúzzuk csomómentesre kevergetve, egyet forr és kész is. Most lehet fűszerezni. A hús is jó már ekkorra, zárd el. Jöhet egy kis pihenés nekik, ezalatt készül a tészta: tojáshoz adjuk a vizet, és 180 g lisztet. Összeállítjuk a tésztát. Ha igényli közben kaphat még lisztet, ruganyos, könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk. Vékonyra kinyújtjuk, felszeljük lasagne tészta méretűre, és kezdődhet a rétegezés. Először a húsos raguból rakunk az aljára, majd jöhet egy sor tészta, erre besamel. Addig csináljuk így, míg el nem fogy, osszuk fel arányosan. Tésztával majd besamellel zárjuk a sort, és mehet a sütőbe. 120 fokon 40 percig sül, majd kivesszük és sajtozzuk, aztán újra mehet be a sütőbe 180 fokon 20 percre. Kész! Frissen mászik jobbra balra, így várjuk meg amik kihűl, de természetesen azonnal is fogyasztható.
Tipp:
- hús rád bízva (marha/sertés)
- ragut kóstold töltés előtt, mindig a sóval kezdek, ha kell aztán a többi fűszer
- habverőt használj a besamelhez
- ha több tésztát gyúrsz, hagyd száradni, ami megmaradt és légmentesen tedd el