Ültetés
Az ültetést tavasszal ajánlott elvégezni, miután az utolsó fagy is elmúlt. Ha szeretnéd valamivel előbb életre kelteni kurkumáidat, akkor házon belül, egy növénytartóban is elültetheted őket, hogy mire a fagyok elmúlnak, már megerősödve ültethesd ki őket a szabadba. Amint megfelelő helyet találtál friss gyökereidnek, lényegében nincs más dolgod, mint elültetni őket. Ha nagyobb gyökérrel van dolgod (amin több „ujj” vagy ág is van), akkor akár szét is vághatod azt, hogy egyszerre többet is elöltethess belőle. A legegyszerűbben úgy ösztönözheted kihajtásra, hogy 5 cm mélyre ülteted őket, laza talajba.
Ha a gyökerekben csomók vagy csírák láthatók, akkor ültesd el őket úgy, hogy ezek felfelé mutassanak. Tartsd a talajt nyirkosan, de ne áztasd el, különben a gyökerek kirohadhatnak. Egy hónap elteltével a csírák kibújnak majd a talajból. Ideális körülmények között a kurkuma levelei akár 1,2 méter magasra is nőhetnek, amelyeket zöld és fehér virágtölcsérek követnek, amelyek nyáron jelennek meg a levelek között. Miután a szár befejezte a virágzást, érdemes levágni, hogy újabb hajtásokra ösztönözd a növényt.
A kifejlett kurkumák ápolása
Miután növényeid megerősödnek, és egészséges növekedést mutatnak, nem igazán lesz sok dolgod velük. Télen nem igényelnek igazán sok vizet, de a tenyészidőszak beköszöntével újra ügyelned kell majd rá, hogy a talaj nyirkos maradjon alattuk, ami rendszeres öntözést igényel majd. Javasolt továbbá hetente vagy kéthetente műtrágyával táplálni őket. Szerencsére ritkán zargatják kártevők, és kevés fertőzés támadhatja meg. A levéltetvek és az atkák összegyűlhetnek ugyan levelei alatt, de ezeket egy kis vízzel könnyedén le lehet mosni.
A kurkuma szüretelése és tárolása
A kurkumának nem kell folyamatosan levagdosni a leveleit tenyészidőszak során, mint sok más fűszernövénynek, ugyanis ezek helyett a gyökereik miatt termesztjük őket. A kurkumákat 8-10 hónapig kell nevelgetned, mielőtt szüretelhetővé válnának. Amikor a levelek sárgulni és száradni kezdenek, eljött a szüretelés ideje. Nincs más dolgod, mint felásni a gyökereket, és levágni azokat a szárakról, majd lemosni róluk a földet. Ha szeretnél a helyére új kurkumát ültetni, akkor egyszerűen csak vágj le, és ültess vissza 1-2 gyökérdarabot a felásott termésből. Tárolás előtt ne hámozd meg a gyökereket. Tartsd őket egy légmentesen zárható tárolóban, hűvös, sötét helyen. A gyökerek nagyjából 6 hónapig használhatók fel, ha megfelelően tartod őket
Forrás: Fotó: Pixabay