Egérdinnye
Az egérdinnyék apró termetükről kapták a nevüket, és habár első ránézésre valóban olyanok, mintha szőlőnagyságú dinnyék lennének, ízük valójában leginkább az uborkához hasonlít. Ez a savanyú gyümölcs vékony indákon terem és Mexikóban már időtlen idők óta a hétköznapi táplálkozás részét képezi. Ez nem csoda, ugyanis tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és rostokkal is.
Az egérdinnye nem kedveli a fagyokat, és 24-30°C közötti hőmérsékleten képes csak gyümölcsöt teremni. A hűvösebb helyeken cserepekben vagy ládákban szokás termeszteni őket, hogy be lehessen vinni őket a házba, amint az éjszakai hőmérsékletek 10°C alá csúsznak. A mexikói egérdinnyéről többet korábbi cikkünkből tudhattok meg.
Lila hüvelyű cukorborsó
Ez az árulkodó nevű borsóféle pontosan ugyan olyan zöld borsókat terem, mint közismertebb rokonai, csak éppen egy sokkal szembetűnőbb, elegánsabb, lila köntösben. Ezen borsóféle lila hüvelyei remekül mutatnak a zöld levelek között, ami nem csak díszesebbé teszi őket, de a szüretelést is megkönnyíti.
A hüvelyek általában párokban teremnek, és ahogy érnek zöld foltok jelennek meg rajtuk. A hosszú virágszáraknak köszönhetően a hüvelyek elkülönülnek a levelektől, tovább fokozva ezzel az egyébként is feltűnő kontrasztos látványt. Ízben pont olyanok, mint a hagyományos zöldborsók.
Részleges napfénybe érdemes ültetni őket, és nem szabad megfeledkezni a rendszeres öntözésekről sem. Mivel a körülményektől függetlenül rendkívül egyszerű termeszteni őket, ez a látványos zöldség tökéletes kezdő kertészek számára, akik látványos termésekkel szeretnék díszíteni portájukat. Tápértékük a közismertebb zöldhüvelyű borsókéhoz hasonló. Remélem, hogy érdekesnek találtátok cikkünket, bízok abban is, hogy egyszer az életben találkozni fogtok ezekkel a különlegességekkel élőben is!
Forrás: Fotó: Schutterstock