Itt a megoldás! A kukorica betegségei és módszerek a leküzdésükhöz

A csemegekukorica és a kukorica termesztése népszerű választás a kiskertek és a nagyobb mezőgazdasági területek tulajdonosai számára egyaránt. Ez a növény azonban számos betegséggel szembesülhet, amelyek jelentős kárt okozhatnak a termésben. Ebben a cikkben bemutatjuk a leggyakoribb kukoricabetegségeket és a leghatékonyabb módszereket, amelyekkel megvédhetjük növényeinket.

kukorica betegségei

Kukorica golyvásüszög fertőzése (Ustilago maydis)

A golyvásüszög fertőzés során a kukorica különböző részein – leggyakrabban a csöveken, leveleken és szárakon – nagy, szürkésfehér, daganatszerű képződmények jelennek meg. Ezek a daganatok valójában gombatelepek, amelyek később sötét színűvé válnak, majd kipukkadnak, és spóráikat szétszórják a környezetben, ezzel újabb növényeket fertőzve meg.


A golyvásüszög spórái a talajban és a növényi maradványokban is hosszú ideig életképesek maradnak, és nedves, meleg körülmények között különösen gyorsan terjednek. A fertőzés általában sebzések útján jut be a növénybe, például a szél által okozott sérülések vagy rovarok által ejtett sebek révén.

Kukorica golyvásüszög fertőzése elleni védekezés

Mivel a golyvásüszög elsősorban sérüléseken keresztül fertőz, érdemes minimalizálni a növények sérüléseit. Ezt úgy érhetjük el, hogy kerüljük a növények mechanikai károsítását, és kontrolláljuk a rovarokat, amelyek sérüléseket okozhatnak a növényeken. Amennyiben a fertőzés már megjelent, fontos, hogy a fertőzött növényi részeket azonnal eltávolítsuk és megsemmisítsük, ezzel megakadályozva a betegség további terjedését.

A a mélyszántás vagyis a mélyebb talajforgatás segíthet a spórák eltemetésében, így azok nehezebben jutnak a felszínre, ahol fertőzést okozhatnának. Emellett a talaj jó vízelvezetésének biztosítása is fontos, mivel a túlzott nedvesség kedvez a gombás fertőzéseknek. Továbbá hasznos a fertőzésekkel kapcsolatban, ha eleve ellenálló fajtákat választunk vagy lehetőség szerint vetésforgót alkalmazunk.

Kukoricarozsda (Puccinia sorghi)

A kukoricarozsda egy gombás betegség, amelyet a leveleken megjelenő kis, vörösesbarna foltok jellemeznek. Ezek a foltok idővel nagyobbá válnak, és a levelek elhalásához vezethetnek.

Kukoricarozsda fertőzés elleni védekezés

Az egyik leghatékonyabb módszer a betegség megelőzésére a rozsdaellenálló kukoricafajták választása.  Amennyiben a betegség már megjelent, gombaölő szerek alkalmazása segíthet a fertőzés megfékezésében.

Fuzáriumos csőpenész, más néven csőfuzáriózis a kukoricánál (Fusarium spp.)

A fuzáriumos csőpenész a kukorica egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegsége, amely a csövek elszíneződését és rothadását okozza. A betegség leginkább nedves, meleg időjárás esetén terjed. Gyakran csak a betakarítás után válik nyilvánvalóvá.

Ez a betegség nemcsak jelentős terméskiesést okozhat, hanem a kukorica minőségét is jelentősen rontja, mivel a fertőzött csövekben toxikus anyagok, úgynevezett mikotoxinok halmozódhatnak fel. 

A csőfuzáriózist különböző Fusarium gombafajok okozzák, amelyek a kukoricacsöveken fertőzést okozva a szemek elrothadását idézik elő. A fertőzés következtében a szemek elszíneződhetnek, gyakran rózsaszínes vagy fehéres penészréteg jelenik meg rajtuk.

A betegség elsősorban nedves, meleg körülmények között terjed, és különösen veszélyes, mert a gomba által termelt mikotoxinok (például fumonizin, DON) súlyosan károsíthatják az állatok és emberek egészségét, ha a fertőzött kukoricát felhasználják takarmányként vagy élelmiszerként.