Az első részben bemutattunk nektek 10 alapvető fűszernövényt, most folytatjuk a sort, mivel nagy sikert aratott írásunk. Ismerd meg te is a többi alapvető fűszernövényt és tudd meg te is, hogyan használhatod fel a legjobban.
Ezeket a fűszernövényeket te is meg tudod termelni a kertedben
Koriander
Eredet: Közel-Kelet
60 cm magasra növő, kb. 20 cm átmérőjű egynyári növény. Gyökere világosbarna, répaszerű. Szára erősen szerteágazó, vékony, puha. Virága apró, erős, a fehértől a halványliláig terjedő színű. Levele háromrészes, magja kerek, világosbarna. Az egész növény erőteljesen aromás.
Felhasználása: A koriander friss zöldje a távol – keleti, a mexikói és manapság az európai konyhák kedvelt növénye, saláták, zöldséglevesek,és mártások készítéséhez használjuk. Magjával vadhúsokat, kolbászt, péksüteményt fűszerezhetünk.
Termesztése, szedése: Napos helyre, jó vízáteresztő, humuszos talajba ültessük. Ha friss leveleire van szükségünk, csak az egészen zsengéket használjuk. Magját augusztus elején kezdhetjük gyűjteni.
HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE
Metélőhagyma
Eredete: Földközi-tenger vidéke
15-30 cm magas, évelő növény. Gyökere fehér, keskeny gumó. Szára szürkés zöld, csöves, levele vékony cső alakú, virága gömb alakú, lilás piros. Magas a C-vitamin- és vastartalma.
Felhasználása: Apróra vágott levele felhasználható levesekben és szószokban, hal- és tojásételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, főtt- és sültburgonyához. Mivel csípős, hagyma íze van, felhasználhatjuk a vöröshagyma helyettesítésére. A főzés tönkreteszi az ízét, ezért közvetlenül a tálalás előtt adjuk az ételhez.
Termesztése, szedése: Napostól a félárnyékos termőhelyig mindenütt megtermeszthető. A rendszeres öntözés és a virágbimbók lecsípése elősegíti a levelek növekedését. Szárítással és fagyasztással is jól tartósítható. Szedésnél mindig vágjuk és soha ne tépjük a leveleket, mert az károsíthatja a hagymákat.
HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE
Oregánó
Eredete: Kelet-Ázsia és a Földközi-tenger medencéje közötti térség
50 cm magas, 30 cm átmérőjű lombot nevelő évelő növény. Szára fásodó, szőrös; levele tojásdad, nemezesen szőrös; virága ibolyakék; aromája fűszeres, kissé kesernyés.
Termesztése, szedése: Akár tűző napra is ültethetjük, könnyen termeszthető növények közé tartozik. Szedése virágzáskor ajánlott, szárított, aprított leveleit sötét edényben tárolhatjuk. Tartósíthatjuk még ecetben vagy olajban.
HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE
Petrezselyem
Eredete: Földközi-tenger keleti partvidéke
Kétéves növény, szára szögletes, szerteágazó, levele szárnyalt, fényes, erősen fodrozott, virága sárgásfehér, többágú ernyőben áll. Levele és szára aromás.
Felhasználása: apróra vágott levele, szára használható levesekben és szószokban, hal- és tojás ételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, főtt- és sültburgonyához. Szép, fodros levelei kiválóan alkalmasak díszítésre. Ne főzzük bele az ételbe, csak tálalás előtt szórjuk bele.
Termesztése, szedése: szépen növekszik napos helyen, de a félárnyékot is elviseli. Szereti a tápanyagban dús, enyhén kötött talajt. Tartósítani fagyasztással vagy szárítással lehet.
HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE
Tárkony
Eredete: őshazája Oroszországtól Kis-Ázsiáig terjed
Évelő, egy méter magasra megnövő cserje, melynek átmérője eléri a 40 cm-t. Levele keskeny, sötétzöld, csúcsa háromágú. Virága jelentéktelen, zöldes színű és csak meleg vidékeken nyílik. Igen átható, sajátos aromájú növény.
Felhasználása: az egészen friss levél vagy hajtáscsúcs jellegzetes, finom ízt ad a mártásoknak, például a berni mártásnak vagy a tartármártásnak. Kitűnően illik tojás-, hal-, gomba- és szárnyasételekhez, alkotórésze mustárnak és fűszerecetnek.
Termesztése, szedése: tápanyagban dús, üde talajba, napos helyre ültessük. Szedése nyár közepén, a meleg időjárásnál ajánlott. Szárítással tartósíthatjuk.
HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE
Thai bazsalikom
Eredete: India és a távol-keleti térség
Bazsalikomokhoz teljesen hasonló azonban levelei kisebbek, haragoszöldek, kissé fogazottak és az egész növényből ánizsillat árad.
Felhasználása: főként a klasszikusnak mondható édes-savanyú mártásban, de egyéb távol-keleti ételekben is, salátákban, szószokban és tésztaételekben használják.
Termesztése, szedése: homokos, meszes, száraz talajba ültessük. Növekedése, ezeken a helyeken a legszebb. Lakásban a legnaposabb és meleg helyre állítsuk. Mivel ezek a növények általában apró levelűek, az egész hajtás részt használjuk fel fűszerezéshez egészben, vagy apróra vágva. Ízesítésre friss, apróra vágott leveleit használjuk, mivel szárítva hamar veszít élvezeti értékéből.
HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE
Zsálya
Eredete: mediterrán országból származó növény
Évelő, örökzöld félcserje; 80 cm magasra nő, kb. 70 cm szélesen terül el. Szára fás, szerteágazó, szőrös; levele hosszúkás vagy ovális, szürkészöld, nemezszerűen szőrös. Virága az ibolyakéktől a világoskékig változhat, fürtben a hajtás végén található. Erős fűszeres, enyhén keserű aromájú növény.
Felhasználása: levele használható frissen, szárítva, őrölve. Elsősorban zsíros húsételek fűszerezésére és pácolására, vagdalt húsok, halételek elkészítéséhez használható. A levelek aromája igen átható, ezért óvatosan kell bánni vele.
Termesztése, szedése: napos helyre, meszes, homokos talajba ültessük. Hajtásait csomóba kötve, fejjel lefelé árnyékos helyen száríthatjuk.
HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE