Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!
Szerző: szelesiferenc
2020. november 18.
A bignoniák trópusi családjának számos inda, fa és bokor is tagja, Afrikából ezek közül azonban a Kigelia africana, azaz a kolbászfa fordul elő. Igen, jól olvastad, kolbászfa. Nézzük meg, hogy mit érdemes tudni róla!
Mi az a kolbászfa?
A kolbászfa Eritreától Csádig Észak- és Dél-Afrikában is fellelhető, de Szenegál és Namíbia területén is találkozhatunk velük. Akár 20 méter magasra is megnőhetnek, törzsüket pedig puha, szürke kéreg fedi, ami a fa korosodásával egyre jobban lehámlik. Azokon a területeken, ahol általában sok eső esik, a Kigelia örökzöldként képes túlélni, ahol azonban ritkábbak az esőzések, ott lombhullatóként viselkedik. A 30-50 cm hosszú és 6 cm széles levelek hármas csoportokban nőnek.
Tudnivalók a kolbászfákról
A kolbászfák legérdekesebb részei kétségtelenül virágaik és az azokból kifejlődő termések. A vérvörös virágok éjszakánként nyílnak ki a hosszú, kötélszerű szárakon, amik a fa ágairól lógnak le. Szaguk meglehetősen kellemetlen, ám a denevérek kifejezetten vonzónak találják. A virágok ezzel a különleges aromával csalogatják magukhoz a denevéreket, rovarokat és madarakat, akik táplálkozás közben elvégzik a virágok beporzását.
A gyümölcs, ami valójában egy bogyó, a hosszú szárakról lóg lefelé. Az érett gyümölcsök nagyjából 60 cm hosszúak és akár 6,8 kilósak is lehetnek. A fa természetesen ezekről a kolbásszerű termésekről kapta nevét. A termés rostokban gazdag és pépszerű, emellett pedig számos magot tartalmaz. Emberi fogyasztásra nyersen nem alkalmas, ugyanis mérgező, viszont rengeteg állat előszeretettel táplálkozik belőle, mert szervezetük képes feldolgozni a benne található méreganyagokat.
Kolbászfa nevelése otthon
Ha valaki szeretné megkóstolni a kolbászfa terméseit, akkor azokat először különleges módszerekkel elő kell készíteni a fogyasztáshoz. Ez általában szárítást, kisütést vagy alkohollá erjesztést jelent, aminek az eredménye egy sörszerű folyadék. A helyiek néha a fa kérgének rágásával igyekeznek enyhíteni a gyomorproblémáikat. Az Akamba népcsoport tagjai a gyümölcs levét cukorral és vízzel keverik, az így kapott készítményt pedig a tífusz kezelésére használják. A kolbászfa fás részei puhák és gyorsan elégnek. Lombkoronájuk árnyékában gyakran tartanak ceremóniákat és vezetői üléseket, éppen ezért ritkán vágják ki őket tűzifáért. Afrikában védett fának számít.
A kolbászfa termesztése
A legjobb eredmények érdekében a friss magokat szeptemberben javasolt elültetni. A magokat nyomkodd bele tiszta folyami homokkal feltöltött csíráztató ládákba, majd takard le őket egy vékony réteg homokkal vagy komposzttal és tartsd nedvesen.
A magok általában 10-25 nap múlva kezdenek el kicsírázni. A kolbászfa nem éppen fagyálló növény, de ha a fiatal fákat 2-3 évig sikeresen meg tudod védeni a hideg szelektől és fagyoktól, akkor a későbbiekben megnő az esélyük a túlélésre. Általánosságban évente egy métert nőnek, de (Afrikához képest) hidegebb éghajlatokon ez a tempó lassabb lehet.
Az ideális hőmérséklet-tartomány 4 és 40°C között van. A kolbászfának agresszív gyökérrendszere van, ezért érdemes épületektől, járdáktól, medencéktől és egyéb szerkezetektől távol ültetni. Érdemes továbbá előrelátóan elhelyezni – a lepotyogó termések komoly károkat okozhatnak egy autóban, vagy bármi másban, ami a fa alá kerül.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.