Hogyan ültesd és neveld fel első kókuszpálmádat
Minden kókuszfajta válogatós, ha az életkörülményekről van szó. Nem képesek túlélni a hidegebb éghajlatokon, és a mérsékelt éghajlatú területeken is többnyire csak szenvednek. A kókuszpálmák a forró, párás vidékeket kedvelik, tehát a trópusi éghajlaton érzik jól magukat. Ebből következik, hogy ha hazánkban szeretnél kókuszpálmát nevelni, akkor mesterségesen kell biztosítanod számára ezeket a körülményeket.
Először is szükséged lesz egy egész kókuszdióra, teljesen ép csonthéjjal. Mint sok más magot, ezt is elő kell áztatni, mielőtt elültetnéd, csak éppen mérete és vastag, kemény héja miatt 2-3 napig, nem pedig egy éjszakáig. Ez alatt készíts elő egy nagyméretű cserepet, amibe elültetheted a kókuszt. Ügyelj rá, hogy a cserép aljára nagyméretű kavicsok kerüljenek, hogy elősegítsék a vízelvezetést.
Töltsd fel 5 cm vastagon homokos talajjal a cserepet, majd „hegyesebb” végével felfelé helyezd bele a kókuszdiót. Ez után helyezz bele még több talajt, hogy a kókuszdió felső fele látszódjon csak ki. Végül tedd a cserepet egy jó meleg helyre. Minden nap önts langyos fizet a kókuszra, ügyelve rá, hogy sose száradjon ki. A csírázási folyamat nagyon hosszú, akár hat hónapig, vagy annál is tovább is eltarthat! Ha megfigyeled, egy kókuszon három folt van – ezeket „szemeknek” hívjuk. Ezek valamelyikéből bújik majd ki a csíra, ezért fontos, hogy a szemek mind a talaj felett legyenek!
A kókusz szüretelése
A kókusztermesztők az idők során számos módszerrel előálltak már a kókuszfák szüretelésére. Egy kókuszpálma átlagosan 60 kókuszdiót terem egy év alatt, habár néhány példány ennél jóval többet is hozhat. A legegyszerűbb (és legbiztonságosabb) szüretelési módszer megvárni, hogy a teljesen érett kókuszdiók maguktól potyogjanak le a fáról.
Vannak olyan gazdák is, akik mozgékony szüretelőket alkalmaznak, akik egy szempillantás alatt felmásznak a kókuszpálmákra, és levagdossák azokról a termést. Néhány gazda még majmokat is betanít erre a célra. Mielőtt a gazdák továbbküldik terméseiket az üzletekbe, eltávolítják róluk a vastag, rostos külső rétegeket, hogy a vásárlók egyszerűbben feltörhessék őket. Ehhez általában egy hegyes, talajhoz rögzített karóhoz ütögetik őket, míg meg nem reped a kérgük.