Kocsonya készítése, a legjobb kocsonyarecept

A magyar falusi ember pudingja, így készül az igazi kocsonya!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
hirdetes
Készítsünk kocsonyát

(Fotó: Szalax/Wikimédia)

Hozzávalók a tökéletes kocsonyához (minden liter vízhez)

Fél vöröshagyma héjával együtt, három gerezd fokhagyma, 5-6 szem bors, 5-6 szem koriander, egy teáskanálnyi só, egy körömnyi babér, egy csipet pirospaprika. Egyéb: sertésfej, malac-, vagy sertésnyelv (füstölt), vagy szalonnabőr, malacköröm, csülök, malacfarok, szárított csöves paprika.

A kocsonya elkészítése

Először is mossuk meg jó alaposan a húsokat, és tegyük az összes hozzávalók egy fazékba. Öntsük fel éppen annyi vízzel, amennyi ellepi, ne kandikáljon ki a vízből semmi, hanem szelíden úszkáljanak a felszín alatt. Tegyük oda főni, és itt jegyzem meg az első fontos dolgot: lassú főzés szükséges, csakúgy, mint a húsleves esetében, ne lobogjon, szinte csak gyöngyözzön, de azt sokáig tegye. Szerencsére nem lehet szétfőzni semmit benne, ezért akár 4-6 órát is elvan a lassú tűzön. 

hirdetes

Amikor már lefoszlik a csontról minden, addigra a kollagén is kifő belőle, és a zsír a tetejére gyűlik. Ekkor húzzuk le az edényt a tűzről, és hagyjuk, hogy langyosra hűljön, ezután válogassuk szét, szedjünk ki belőle mindent, amit szeretnénk a tányérokra tenni. 

Egészen addig érdemes hűteni, míg a tetején a zsír megdermed, és könnyedén, merőkanállal el lehet távolítani. Ekkor langyosítsuk újra, de csak annyira, hogy a levet bele tudjuk szűrni a tányérokba. Ha alaposak vagyunk, akkor a szűrőbe tegyünk egy kis gézt is, így egészen biztos, hogy kristálytiszta lesz. A dermedés ideje változó, ahogyan a kocsonya állaga is. Ha túl sűrű, akkor nem fog remegni, ha viszont nem elég tömény, akkor kristályosan törik – de ez már ízlés dolga, ki hogy szereti! 

Ha azonban egyáltalán nem akar megdermedni a kocsonya, annak két oka is lehet: vagy nem tartottuk be a 70-30 százalékos szabály (bőrös csontos és a színhús aránya), vagy túl sok vizet öntöttünk rá. Az orvoslásnak is két módja van: vagy visszaöntjük az egész levet az edénybe és elfőzzük egy részét (így besűrűsödik), vagy zselatinlapokat olvasztunk és belekeverjük. Nem túl elegáns, tudom, viszont gyors és hatásos! Sok sikert, és jó étvágyat kívánok mindenkinek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-14

Meseszép adventi koszorú házilag kerti növényekből és termésekből

Készíts egyedi adventi koszorút saját kezűleg kerti növényekből és termésekből, hogy otthonodat természetes, ünnepi hangulattal töltse meg – mindezt könnyedén.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-11-07

Cserepes fenyő gondozási útmutató: tippek beltérre és kültérre

A cserepes fenyő gondozása az ünnepi hangulatot emeli, de nem mindegy hogyan gondozzuk beltéren vagy kültéren. Segítünk, hogy hosszan életben maradjon.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-10-16

Ha a karácsonyi kaktusz fonnyad: tippek a megmentéséhez

Ha a karácsonyi kaktusz fonnyad, akkor érdemes utánajárni, hogy mi okozza és tenni a növény egészségéért. Az ünnepekre virágzó karácsonyi kaktuszod lehet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alkoholok

az oxigéntartalmú szénvegyületek csoportjába tartozó vegyületek, funkciós csoportjuk a... Tovább

évelő növények

azok a növények, amelyeknek élettartama nem egy, ill. két vegetációs periódus alatt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Karácsony Karácsonyi asztal