(Fotó: Szalax/Wikimédia)
Hozzávalók a tökéletes kocsonyához (minden liter vízhez)
Fél vöröshagyma héjával együtt, három gerezd fokhagyma, 5-6 szem bors, 5-6 szem koriander, egy teáskanálnyi só, egy körömnyi babér, egy csipet pirospaprika. Egyéb: sertésfej, malac-, vagy sertésnyelv (füstölt), vagy szalonnabőr, malacköröm, csülök, malacfarok, szárított csöves paprika.
A kocsonya elkészítése
Először is mossuk meg jó alaposan a húsokat, és tegyük az összes hozzávalók egy fazékba. Öntsük fel éppen annyi vízzel, amennyi ellepi, ne kandikáljon ki a vízből semmi, hanem szelíden úszkáljanak a felszín alatt. Tegyük oda főni, és itt jegyzem meg az első fontos dolgot: lassú főzés szükséges, csakúgy, mint a húsleves esetében, ne lobogjon, szinte csak gyöngyözzön, de azt sokáig tegye. Szerencsére nem lehet szétfőzni semmit benne, ezért akár 4-6 órát is elvan a lassú tűzön.
Amikor már lefoszlik a csontról minden, addigra a kollagén is kifő belőle, és a zsír a tetejére gyűlik. Ekkor húzzuk le az edényt a tűzről, és hagyjuk, hogy langyosra hűljön, ezután válogassuk szét, szedjünk ki belőle mindent, amit szeretnénk a tányérokra tenni.
Egészen addig érdemes hűteni, míg a tetején a zsír megdermed, és könnyedén, merőkanállal el lehet távolítani. Ekkor langyosítsuk újra, de csak annyira, hogy a levet bele tudjuk szűrni a tányérokba. Ha alaposak vagyunk, akkor a szűrőbe tegyünk egy kis gézt is, így egészen biztos, hogy kristálytiszta lesz. A dermedés ideje változó, ahogyan a kocsonya állaga is. Ha túl sűrű, akkor nem fog remegni, ha viszont nem elég tömény, akkor kristályosan törik – de ez már ízlés dolga, ki hogy szereti!
Ha azonban egyáltalán nem akar megdermedni a kocsonya, annak két oka is lehet: vagy nem tartottuk be a 70-30 százalékos szabály (bőrös csontos és a színhús aránya), vagy túl sok vizet öntöttünk rá. Az orvoslásnak is két módja van: vagy visszaöntjük az egész levet az edénybe és elfőzzük egy részét (így besűrűsödik), vagy zselatinlapokat olvasztunk és belekeverjük. Nem túl elegáns, tudom, viszont gyors és hatásos! Sok sikert, és jó étvágyat kívánok mindenkinek!