Készül az év körtepálinkája

Készül az év körtepálinkája

hirdetes

A közös sikerek után Magyarország ismét együtt készíti el az Év pálinkáját, a szilva, a barack és a meggy után most körtéből. 2014 ugyanis a körte éve lesz! Hazánk pálinkaházainak szakemberei együtt zsűrizték a főzdék által beküldött prémium tételeket. 

A közös sikerek után Magyarország ismét együtt készíti el az Év pálinkáját, a szilva, a barack és a meggy után most körtéből. 2014 ugyanis a körte éve lesz! Hazánk pálinkaházainak szakemberei együtt zsűrizték a főzdék által beküldött prémium tételeket.

A különleges párlat a tavaszi, Budapesti Pálinkafesztiválon debütál, ott kóstolhatja meg először a közönség a hazai pálinkafőzdék legjobb körtepálinkáinak blendjét.
A három évvel ezelőtt indult kezdeményezés, miszerint gyümölcsök szerint tematizálják a Budapesti Pálinkafesztivált, minden évben nagy sikert aratott. 2014-ben is folytatódik a sorozat, így jövőre a körte évét ünnepeljük az Erzsébet téren. A gyümölcsök királynőjeként is emlegetett körte fája sudár arányosságával, virágdíszes pompájával, fényeszöld lombozatával, gyümölcse izével, illatával, zamatával, környezete iránti igényességével és érzékenységével emelkedik ki a társai közül. Ezért is választották ezt a gyümölcsöt a szervezők, akik a fesztivál kapcsán idén ismét meghirdették a felhívást az Év pálinkájának közös elkészítésére. A kezdeményezésre több mint egy tucat hazai pálinkafőzde jelentkezett legjobb körte párlatával. Ezeket házasítják, és így születik meg a fesztiválra a díszüveges párlatkülönlegesség.

hirdetes
A napokban rendezett bírálaton a beküldött körtepálinkákat a főzdék által delegált, öttagú szakértő zsűri értékelte illatkarakter, illattisztaság, ízkarakter, íztisztaság és harmónia alapján.
A zsűri vakkóstolás során választotta ki a legjobb tételeket, nagyon szigorú szabályok alapján, figyelembe véve a szervezők külön kérését: csak a legjobb minőség maradhat benne, kerülhet bele a prémium blendbe. A bírák maguk a pálinkafőző-mesterek voltak, így Hornung József, a Nobilis Pálinkaháztól, Vasas Beáta a Schiszler Pálinkaháztól, Berkes Géza a Harmatrázó Pálinkaháztól, Békési Erika a Békési Pálinkamanufaktúrától és Márton András a Rézangyaltól. A vakkóstolást a Rézangyal főkóstolója, Borbáth Gabriella felügyelte.
A szigorú szakemberek végül hét főzde körtepálinkáját, köztük vilmos, kiffer körte párlatokat választottak ki, így az év pálinkájába végül az aranyérmesnek minősített Gusto, valamint Nobilis, Márton és lányai, Csalló, Tokaj-Hegyalja, Schiszler, Harmatrázó körtepálinkák kerülnek. A pálinkafőző mesterek a bírálat során a minőséget tartották szem előtt a mennyiséggel szemben, emiatt a beküldött pálinkák több mint felét egyáltalán nem válogatták be, mondván csak a legjobb pálinka alapanyagból készülhet minőségi házasítás. Ezt szemléletet igazolja a tavalyi Év meggypálinkájának sikere is, amelyből már csak néhány üveg kapható a PálinkaShop-ban. A különleges blend egészen tavaszig pihen, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek benne.
A többhónapos pihenés után a kereskedelmi főzdék prémium blendje díszüvegbe kerül. Az 1500 db 0.5 literes, sorszámozott palackból először a tavaszi, Budapesti Pálinkafesztiválon kóstolhat a közönség.
AgroLine

Forrás: EU-Info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-08-07

Öko, bio, organikus…mi ez? Most utánajártunk a rejtélynek!

Az organikus/bio/ökológiai gazdálkodás lényege, hogy óvja a talaj termékenységét, előtérbe helyezve a növények, állatok és a talaj természetes egyensúlyát.

2024-11-05

A liba gondozása és tolltépése: régen mindennapos volt, ma már tiltják

A liba gondozása eltér a többi baromfiétól. A libák tolltépése egykor mindennapos gyakorlat volt, ám ma már tiltják. Ismerkedjünk meg a libatartással.

2024-09-13

Régi, jól bevált házi praktikák és trükkök a baromfik egészségéért!

A háztáji baromfitartás régi hagyományokkal és jól bevált praktikákkal rendelkezik. Bemutatunk néhány házi praktikát, amik a baromfik egészségét szolgálják.

2024-11-20

Téli kerti munkák: Hogyan gondozzuk kertünket a hideg hónapokban?

A téli kerti munkák célja, hogy kertünk egészségesen és készen várja a tavaszi megújulást. A tél közeledtével nézzük át a legfontosabb teendőket a kertben.

2024-10-14

Bio sertéstartás és GMO mentes hús: a természetes sertéshús titka

A bio sertéstartás segítségével biztosítható a GMO-mentes hús, amely a természetes sertéshús titka és egyben a fenntartható, egészséges állattenyésztés kulcsa.

2024-09-23

Így védekezz az őszi kertek ellensége, a kékalga ellen

Tudd meg, hogyan védekezhetsz hatékonyan a kerted őszi ellensége, a kékalga ellen! Tippek megelőzésre és kezelésre kertészeknek és hobbi kertészeknek.

2024-08-26

Természetes vízforrások: Így öntözd kerted ingyen, fenntartható módon

Tudd meg, hogyan használhatod a természetes vízforrásokat, mint a fúrt kút, esővíz vagy patakvíz, a kerted fenntartható és takarékos öntözéséhez.

2024-11-23

Citromfa betegségek és kártevők: ezekre figyelj beltéren

A citromfa betegségek és kártevők nemcsak a növény egészségét, hanem a gyümölcstermést is veszélyeztethetik. Fedezd fel, hogyan védd meg kedvenc citrusodat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szabadtartás

az állatok elhelyezésének egyik formája, amikor azokat nem lekötve, hanem hasznosítási... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem