A képviselőfánk eredetét tekintve a magyar gasztronómia egyik legnagyobb rejtélye, hiszen szinte nincs írásos feljegyzés arról, hogy hol, mikor és ki készítette először, de egyértelmű válasz arra sincs, hogy miről vagy kiről nevezték el.
A képviselőfánk, a szájhagyomány receptje
Úgy néz ki, hogy a képviselőfánkról konkrét információnk, adatunk nincsen, hogy mikor keletkezett és kiről kapta a nevét. Az 1900-as évek elejétől fogva feltűnik újságokban, könyvekben a recept, de már akkor is ezen a néven hivatkoztak rá. Egy legenda viszont köthető hozzá: az 1800-as években a képviselők uzsonnaként fogyasztották ezt a süteményt. Egy szó, mint száz, a legenda eredete kétes, viszont a sütemény nagyon is valódi, és nagyon magyar.
Képviselőfánk recept
Hozzávalók
12-14 db nagyobb darabhoz
Tészta:
• 130 g víz
• 130 gr vaj
• csipet só
• 1kk cukor
• 130 g liszt
• 4 db tojás
Krém:
• 500 ml tej
• 55 g vaníliás puding
• 3 tojássárga
• 100 g cukor
• 2 zacskó bourbon vaníliás cukor
• 40 g vaj
Hab:
• 500 ml habtejszín
• ízlés szerint porcukor
Krémmel kezdjük, pici tejjel csomómentesre keverjük a pudingot, sárgáját, cukrot. A többi tejet a vaníliával (van.cukorral) felforraljuk. Hőkiegyenlítés után megfőzzük a pudingot, félrehúzzuk, beletesszük vajat, ha egynemű kihűtjük. Tésztához a vizet, vajat, sót, cukrot edénybe tesszük és forraljuk kicsit. Megszórjuk a liszttel, és összeállítjuk egy gombóccá. 1-2 perc után, amikor szépen elválik az edénytől félrehúzzuk, és kicsit kihűtjük.
Folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A kész masszának le kell másznia az eszközről, nem viselkedhet ragaszkodóan. Csöves habzsákba töltjük, és tetszőleges méretű kupacokat készítünk. 190fokon 20 percet, majd 170 fokon 20 percet sütjük. Akkor jó, ha háromszorosára nőtt, az alja kopog. Kihűtjük. Habtejszínt felverjük, 100 grammot a vaníliakrémhez adunk. Levágjuk a tészta kupakját, belenyomjuk a vaníliakrémet, ha ezzel végigmentünk akkor felnyomjuk a tejszínhabbal is.
Tetőzzük, porcukorral hintjük. Kész is!
Tipp:
• gyümiszósz: 200g pl.eper, 50g cukor, 12g keményítő. Gyümölcsöt a cukorral felfőzzük, turmixoljuk, kis vízzel elkevert keményítővel besűrítjük
• csak hideg alkatrészekkel kezdd meg az összeállítást, ha meleg a tészta vagy a krém szétmászik az egész
• lehet laktóz-tejmentes is
• gyümölcsszószt a vanília és a tejszín közé tettem
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.