Ahogy beköszönt a nyár, mindenki vágyik az ínycsiklandó és könnyű finomságokra, amelyeket a jó időben szabad levegőn lehet élvezni. Az egyik ilyen klasszikus nyári étel, amelyet a fesztiválok és rendezvények látogatói is imádnak, a kenyérlángos. Ez a hagyományos magyar étel a tésztája és a feltétjei miatt igazi különlegesség, amely tökéletesen illik a meleg napokra. Ha te is szeretnéd kipróbálni ezt a kihagyhatatlan finomságot, olvass tovább, és fedezd fel a kenyérlángos receptjét!
A kenyérlángos története és múltja
A kenyérlángos története hosszú múltra tekint vissza Nyugat-Magyarországon. A nevéből is adódóan a kenyérsütéshez kapcsolódik, ugyanis a kemencében megmaradt maradék vagy lecsípett tésztát kisütötték. A kenyérlángost friss, melegen fogyasztják, és népszerű eledele a vásároknak. Az étel többféle néven is ismert, mint kemencelángos, langali vagy langalló. A kenyérlángos története egészen a XIV. századig nyúlik vissza, és eredetileg dél-alföldi és nyugat-dunántúli étel volt, majd elterjedt az egész országban.
A kenyérlángos készítése egyszerű, és hagyományosan a kenyérsütés alkalmával készült. A tésztát egy kemencében, az izzó parázs vagy a láng előtt sütötték meg. A kész lángost pirított szalonnával, tejföllel vagy más feltétekkel ízesítették, majd frissen fogyasztották. A kenyérlángos korábban a disznópásztorok és csordások részére készült ünnepi ételként, de később széles körben elterjedt és az egyszerű emberek kedvelt fogásává vált.
Ma már a kenyérlángos nemcsak egyszerűen ennivaló, hanem a magyar konyha és az önazonosság szimbólumává vált. Az ország számos pontján piacokon, fürdőhelyeken és falusi összejöveteleken régi, hagyományos módon készítik el, így visszatérve a magyar múltba és felfrissítve a régi ízeket. A kenyérlángos a magyar konyhát egyedülállóvá teszi, és különleges helyet foglal el az ország gasztronómiájában.
A langalló recept: kenyérlángos egyszerűen
T é s z t a
250 g liszt
12 g friss élesztő
100 ml víz + kevés
1 kávéskanál kristálycukor
1 evőkanál olívaolaj/napraforgóolaj
1 nagy teáskanál só
F e l t é t
50 g szalonna
pár szelet sonka, kolbász
150-200 g reszelt sajt
2 közepes fej lilahagyma
200 ml tejföl
1-2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
3 evőkanál olaj (a tepsi kikenéséhez)
A kenyérlángos elkészítése
Először a tésztához egy kis lábasban langyos vizet melegítek, majd hozzáadom a cukrot és morzsolom bele az élesztőt, majd hagyom felfutni. Közben egy tálba kimérem és átszitálom a lisztet, majd elkeverem benne a sót. A liszt közepébe mélyedést készítek, beleöntöm a felfuttatott élesztőt és 1 evőkanál olajat, majd egy fakanállal elkezdem összekeverni, fokozatosan beledolgozva a lisztet. Kézzel folytatom a dagasztást, és ha szükséges, egy nagyon kevés vizet adok hozzá. Amikor a tészta összeállt és szép sima a felülete, kelesztőtálba teszem, majd konyharuhával letakarom és hagyom 30-40 percig kelni, amíg a duplájára nő.
Közben előkészítem a feltétet: A szalonnát zsírjára pirítom, majd kiszedem és félreteszem egy kis tálba. A sonkát csíkokra vágom, és a szalonnzsíron lepirítom. A lilahagymát meghámozom, kettévágom, majd vékony csíkokra felvágom. A tejfölt összekeverem az összenyomott fokhagymával, sóval, borssal és a sajt negyedével.
Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítom és nagy sütőlépésnyire kinyújtom. A tésztát kiolajozott tepsi aljába teszem, majd megkenem a tejföllel és megszórom a sajt felével. Ráteszem a sonkát, kolbászt, maradék sajtot és lilahagymát. Végül mindent 240-250 fokos sütőben, maximum hőfokon 15-20 perc alatt megsütöm.
Recept forrása: smuczerhanna.com