Ahogy beköszönt a nyár, mindenki vágyik az ínycsiklandó és könnyű finomságokra, amelyeket a jó időben szabad levegőn lehet élvezni. Az egyik ilyen klasszikus nyári étel, amelyet a fesztiválok és rendezvények látogatói is imádnak, a kenyérlángos. Ez a hagyományos magyar étel a tésztája és a feltétjei miatt igazi különlegesség, amely tökéletesen illik a meleg napokra. Ha te is szeretnéd kipróbálni ezt a kihagyhatatlan finomságot, olvass tovább, és fedezd fel a kenyérlángos receptjét!
A kenyérlángos története és múltja
A kenyérlángos története hosszú múltra tekint vissza Nyugat-Magyarországon. A nevéből is adódóan a kenyérsütéshez kapcsolódik, ugyanis a kemencében megmaradt maradék vagy lecsípett tésztát kisütötték. A kenyérlángost friss, melegen fogyasztják, és népszerű eledele a vásároknak. Az étel többféle néven is ismert, mint kemencelángos, langali vagy langalló. A kenyérlángos története egészen a XIV. századig nyúlik vissza, és eredetileg dél-alföldi és nyugat-dunántúli étel volt, majd elterjedt az egész országban.
A kenyérlángos készítése egyszerű, és hagyományosan a kenyérsütés alkalmával készült. A tésztát egy kemencében, az izzó parázs vagy a láng előtt sütötték meg. A kész lángost pirított szalonnával, tejföllel vagy más feltétekkel ízesítették, majd frissen fogyasztották. A kenyérlángos korábban a disznópásztorok és csordások részére készült ünnepi ételként, de később széles körben elterjedt és az egyszerű emberek kedvelt fogásává vált.
Ma már a kenyérlángos nemcsak egyszerűen ennivaló, hanem a magyar konyha és az önazonosság szimbólumává vált. Az ország számos pontján piacokon, fürdőhelyeken és falusi összejöveteleken régi, hagyományos módon készítik el, így visszatérve a magyar múltba és felfrissítve a régi ízeket. A kenyérlángos a magyar konyhát egyedülállóvá teszi, és különleges helyet foglal el az ország gasztronómiájában.
A langalló recept: kenyérlángos egyszerűen
T é s z t a
250 g liszt
12 g friss élesztő
100 ml víz + kevés
1 kávéskanál kristálycukor
1 evőkanál olívaolaj/napraforgóolaj
1 nagy teáskanál só
F e l t é t
50 g szalonna
pár szelet sonka, kolbász
150-200 g reszelt sajt
2 közepes fej lilahagyma
200 ml tejföl
1-2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
3 evőkanál olaj (a tepsi kikenéséhez)
A kenyérlángos elkészítése
Először a tésztához egy kis lábasban langyos vizet melegítek, majd hozzáadom a cukrot és morzsolom bele az élesztőt, majd hagyom felfutni. Közben egy tálba kimérem és átszitálom a lisztet, majd elkeverem benne a sót. A liszt közepébe mélyedést készítek, beleöntöm a felfuttatott élesztőt és 1 evőkanál olajat, majd egy fakanállal elkezdem összekeverni, fokozatosan beledolgozva a lisztet. Kézzel folytatom a dagasztást, és ha szükséges, egy nagyon kevés vizet adok hozzá. Amikor a tészta összeállt és szép sima a felülete, kelesztőtálba teszem, majd konyharuhával letakarom és hagyom 30-40 percig kelni, amíg a duplájára nő.
Közben előkészítem a feltétet: A szalonnát zsírjára pirítom, majd kiszedem és félreteszem egy kis tálba. A sonkát csíkokra vágom, és a szalonnzsíron lepirítom. A lilahagymát meghámozom, kettévágom, majd vékony csíkokra felvágom. A tejfölt összekeverem az összenyomott fokhagymával, sóval, borssal és a sajt negyedével.
Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítom és nagy sütőlépésnyire kinyújtom. A tésztát kiolajozott tepsi aljába teszem, majd megkenem a tejföllel és megszórom a sajt felével. Ráteszem a sonkát, kolbászt, maradék sajtot és lilahagymát. Végül mindent 240-250 fokos sütőben, maximum hőfokon 15-20 perc alatt megsütöm.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.