A kenyérgyümölcs orvosi felhasználása
Habár a gyümölcsöt első sorban étkezési célokra szokás felhasználni, orvosi alkalmazásai is ismertek. A Bahama-szigeteken asztma kezelésére és vérnyomáscsökkentésre használják. Szájpenész esetén az összetört leveleket a nyelvre helyezik. A levelekből kinyert lével fülfájást is szokás csillapítani. Az elégetett leveleket bőrfertőzések enyhítésére, a megpörkölt leveleket pedig megduzzadt lép kezelésére használják. A leveleken kívül a virágot is gyakran használják gyógyászati célokra. Megsütve és a fogínyhez dörzsölve a fogfájást hivatottak csillapítani, a fehér ragacsos anyag pedig islász és bőrproblémák esetén kerül elő. Hígított formájában a hasmenés kezelésére szokás használni.
Kenyérgyümölcs a konyhában
Hawaii egyik hagyományos fogása, a poi eredetileg taróból készül, azonban a XX. század elején fellépő taróválság miatt a helyiek alternatív alapanyagokból voltak kénytelenek elkészíteni a poit. A választás a kenyérgyümölcsre esett, és egyes helyeken a mai napig is lehet kapni kenyérgyümölccsel készített poit (ezt a verziót ulu poinak nevezik). A kenyérgyümölcs gyakran kerül bele a Sri Lankai kókuszos curryba is. A gyümölcs rendkívül sokoldalú, és szokás kandírozni, savanyítani, pürésíteni, sautézni, pörkölni és kisütni is.
A kenyérgyümölcs pácolása és a poi elkészítése
Mielőtt felvágnád, érdemes beolajozni a kezeidet, a késedet és a vágódeszkát is, hogy a ragacsos gumitej ne ragadjon hozzá semmihez. Hámozd meg a gyümölcsöt, majd távolítsd el és dobd ki a magját. A gyümölcsöt vágd vékony körökre majd hosszúkás szeletekre. Ez segít, hogy a gyümölcs könnyedén felszívja a páclevet. A páclevet fehérborecetből, kurkumából, chili porból, sóból, borsból, garam masalából és fokhagymakrémből készítsd el, és 30 percig áztasd benne a gyümölcsszeleteket. Melegíts fel némi olajat egy serpenyőben és süsd őket oldalanként 5-5 percig, amíg ropogóssá és barnává nem válnak. Fogyasztása melegen (de nem túl forrón) önmagában, vagy curry mellé köretként ajánlott. A fent említet Hawaii-i ulu poi elkészítéséhez nincs más dolgod, mint meggőzölni vagy kifőzni a hámozott gyümölcsszeleteket, majd kisütni egy kókusztejből, hagymából és tengeri sóból készült lében, amíg el nem éri a kívánt állagot.