A betakarítás 90 százalékát eltudták végezni már Fejér megyében: felszedték a burgonyát, folyamatosan végzik a cukorrépa felszedését is, elvégezték már nagy részben az őszi vetéseket is.
Kedvez az időjárás a mezőgazdasági munkáknak: az őszi betakarítású kultúrák több mint 90 százalékát már betakarították – mondta el a Fejér Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője a FEOL-nak. Czetnerné Kócsa Márta tájékoztatása szerint a megye gazdaságaiban igen jó ütemben haladnak a munkákkal, s a 140 ezer hektárnyi terület több mint 90 százalékán már végeztek az őszi érésű növények betakarításával.
Felszedték a burgonyát, hektáronként 2,6 tonnás megyei átlagterméssel befejeződött a napraforgó aratása, folyamatosan végzik a cukorrépa felszedését, s végéhez közeledik a kukoricatáblák letakarítása is.
A takarmánynövény hozama nagyon eltérő: van ahol hektáronkénti 2 tonnát, másutt 9 tonnát takarítottak, illetve takarítanak be a gazdák. A megyei átlagtermés hektáronként 5,7 tonna. Bár a termés minőségével kapcsolatban eddig nem adódott probléma, a felvásárlási árak nem sok örömre adnak okot, jelentősen elmaradnak a korábbi években megszokottól. A kukorica és napraforgó ára például jelenleg 30-40 százalékkal marad el a tavalyitól. Az őszi magágy-előkészítési és vetési munkák üteme kissé elmarad ugyan az optimálistól, de a kedvező időjárásnak köszönhetően nincs veszélyben az elvégzésük, a tervezett 100 ezer hektárnyi területen időben földbe került, illetve kerül a következő napokban az őszi vetésű növények magja.
A káposztarepce, az őszi árpa, a rozs és a tritikálé vetése már befejeződött, s a 70 ezer hektárra tervezett őszi búza vetésterület több mint 90 százalékán is végeztek a vetési munkákkal. A szeptemberi csapadéknak és az enyhe időjárásnak köszönhetően a vetések gyorsan kikeltek, s szépen erősödnek. Folyamatosan végzik a mélyszántást is a gazdaságok, a több mint 145 ezer hektár negyedén már túljutottak a munkán. Nagyrészt befejeződött az alma szedés.
A megye középső részén hektáronként jó hozamokkal, 25 tonnás termésátlaggal fizettek az ültetvények. Az ottani almásokban termett gyümölcs minősége nagyon jó, ezért nagy részét első osztályú étkezési almaként tudják értékesíteni, csupán 5 százalék kerül ipari feldolgozásra. A megye északi körzetében azonban átlagos hozamokkal kellett megelégedniük a gazdáknak, de minőségi gondok ott sem adódnak a terméssel.
Jó hír, hogy az étkezési alma iránt jelentős a külföldi felvásárlók érdeklődése is.Befejeződött a szüret a szőlőültetvényeken. A kedvező időjárás hatására különleges minőségű, késői szüretre is volt lehetőség, s mivel a savak „erősen tartották magukat”, a betakarítás elhúzódott. A fajták alapvetően jól cukrosodtak, minőségi problémák nem voltak. Az Etyek-budai borvidéken hektáronként 10-11 tonnás, a móri borvidéken pedig 7-9 tonnás átlagtermést adtak a tőkék.
Agroinform
Forrás: EU-Info