A kávétermesztés rejtelmei

Teljes kávétermesztési útmutató, hogy saját kávét termelhess!

Szélesi Ferenc
hirdetes

A kávé (Coffea) nem csak sokak kedvenc napindító itala, hanem a kávébabok forrásául szolgáló növény neve is egyben. Habár világszerte több mint 70 országban termesztik, eredeti lelőhelye Etiópia és Szudán. Nemrégiben Brazíliában is termeszteni kezdték, ahol rövid időn belől jelentős exportcikké vált. Találkozhatunk vele továbbá Ázsia, Afrika, Hawaii, Közép- és Dél-Amerika termőföldjein is. Ha mindig is szeretted volna kipróbálni, hogy milyen lehet saját kávédat iszogatni reggelente, akkor szerencséd van, a következő útmutatóban ugyanis megmutatjuk, hogy hogyan nevelheted és szüretelheted le házi termesztésű kávébabjaidat! Íme minden, amint egy kertésznek a kávé termesztéséről (és feldolgozásáról) tudnia érdemes!

Kávétermesztési kisokos

A kávé fajtái

A kávéfajtákat általánosságban két csoportra oszthatjuk: arabica (arab) és robusta (vagy magyarosítva „robuszta”). Ezeken kívül léteznek még a Liberica (libériai) és Excelsa kávék is, de ezek sokkal ritkábbak. A kávénak összesen több mint 120 változatát különböztetjük meg.

Arabica / arab kávé (Coffea arabica)

Házi kávétermesztéshez első sorban az arab kávét javasoljuk. Nem véletlenül épült köréjük egy egész ipar – az arab kávé megbízható, rengeteg minőségi és jellegzetes aromájú babot teremnek, amelyek karamellára, csokoládéra illetve diókra hasonlító édeskés ízt kínálnak. Az arab kávé egy mutatós növény, tele csillogó, mélyzöld levelekkel. Jól nő növénytartókban, így azok is sikeresen termeszthetik, akik a kávék számára nem ideális éghajlaton élnek. Az arab kávé akár 2 méter magasra is megnőhet, de növénytartóban némi metszéssel kordában lehet tartani. Az arab kávénak temérdek változata van – íme néhány az érdemesebbek közül!

hirdetes

Typica – Ez az arab kávé egyik eredeti változata – édes íze van és meglehetősen strapabíró is. A legtöbb arab kávét ezzel vagy a Bourbon változattal keresztezik.

Bourbon – A Bourbon kávéban a csokoládé és gyümölcsök ízét fedezheted fel. Hasonlóképpen a Typicához, ezzel is gyakran kereszteznek más arab kávékat.

Gesha – A Gesha arab kávé nemrégiben kezdett elterjedni, de már most nagy népszerűségnek örvend jellegzetes íze miatt, amit leginkább a jázminhoz, a lonchoz és a trópusi gyümölcsökhöz lehetne hasonlítani. Ha valamivel, akkor ezzel a ritka változattal kereshet némi extra pénzt házi kávéültetvényeddel.

Kona – A Kona kávét csak Hawaii-on termesztik iparszerűen. Könnyed, természetesen édeskés, mégis kissé fűszeres, diós íze van. Ez sem egy olcsó változat.

Maragogype – Az átlagnál nagyobb méretű babokat terem, vajszerű ízzel.

Pacamara – Ez az arab kávé törpe méretűre nő meg, mégis nagy babokat terem, rendkívül kiegyensúlyozott ízzel. Egyetlen komolyabb hátránya, hogy fogékony a betegségekre.

Villalobos – Ez a változat a gyengébb minőségű talajban is képes megmaradni, babjai pedig kiegyensúlyozott édes ízűek. 

Robusta / robuszta (Coffea robusta)

A találó elnevezésű robuszta egy robosztusabb, szívósabb kávé. Házi termesztésre nem igazán ajánlott, mert babjai sokkal keserűbbek, mint az arab kávéké – éppen ezért csak futólag említjük meg. Előnye, hogy jobban ellenáll a kártevőknek és a betegségeknek. A robuszta kávé babjai nagyjából kétszer annyi koffeint és feleannyi cukrot tartalmaznak, mint az arab kávéké. Ezen kívül szélsőségesebb hőmérsékleti viszonyokat és életkörülményeket is megtűrnek. A következő oldalon mindent elmondok a kávé termesztéséről, érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-13

Felkopaszodott mikulásvirág elleni tippek! Így előzd meg idén

A felkopaszodott mikulásvirág problémájával sokan találkoznak az ünnepek alatt és után. Mutatunk néhány hasznos tanácsot és tippet az elkerülése érdekében.

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-09-30

Milyen összetételű szert használjunk az őszi lemosó permetezéshez?

Fedezd fel, mely permetszerekre van szükséged az őszi lemosó permetezéshez! Bemutatjuk, hogy mi, mire való, és hogyan használd őket a hatékony védekezéshez.

2024-09-06

5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát

A szürke madársóska nem csupán egy gyom! Fedezd fel, miért érdemes megtartani a kertben: méhek kedvence, fogyasztható, tyúkoknak tápláló és még sok más!

2024-09-06

A kert csodaszere: a bio neem olaj természetesen véd a kártevők ellen

A neem olaj a kertészkedés titkos fegyvere: természetes, környezetbarát és könyörtelen a kártevőkkel, miközben megóvja a növényeidet és a hasznos rovarokat.

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

2024-11-04

Gyógytea köhögésre: természetes segítség megfázás idején a kertből

Egy gyógytea köhögésre alkalmazva természetes segítséget nyújt megfázás idején, és sok esetben a kertben is megtalálható gyógynövényekből készíthető el.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lepkék (Lepidoptera)

a rovarok osztályának rendje. Két pár szárnyukat különböző festékanyagot tartalmazó... Tovább

szántóföldi növények növényvédelmi technológiája

nagyon fontos a vegyszerek használatát csökkenő lehetőségek kihasználása: a megfelelő... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem