A friss sütik illatta, a pattogó tűz füstös aromája, a karácsonyfa földes zamata – csupán néhány a legjellegzetesebb ünnepi illatok közül, amik elengedhetetlenek a hamisítatlan karácsonyi hangulat megteremtéséhez.
Télen kevés természetes illat terjed a levegőben, de ez nem jelenti azt, hogy otthonodból is hiányozniuk kellene. A karácsonyi illatok az elmúlt évek ünnepi emlékeit idézik, ezért sokan előszeretettel árasztják el velük otthonukat – ezekből sosem elég! Ha szeretnél már most elhinteni egy csipetnyi karácsonyt a házban vagy lakásban, akkor az alábbi illatos díszek nagyszerű ihletforrásokként szolgálnak majd!
Pot-pourri a tűzhelyen
Engedd, hogy otthonodat átjárja az ünnepi időszak illata. Válassz ki néhány illatos hozzávalót, tedd őket egy lábasba, engedj rájuk vizet és melegítsd az egészet lassú tűzön, időnkénti kavargatással. Az elpárolgó víznek köszönhetően az illatok otthonod minden részébe eljutnak majd.
Narancs és tőzegáfonya
- Egy vékonyra szeletelt narancs.
- 3 rúd fahéj.
- Fél bögre friss tőzegáfonya.
- 1 evőkanál egész szegfűszeg.
Friss fenyő
- 5 friss fenyőág.
- 3 rúd fahéj.
- 2 evőkanál egész szegfűszeg.
- 2 evőkanál egész szerecsendió.
- 2 friss rozmaring szár.
- 2 evőkanál jojobaolaj
Illatos fenyőtobozok
A fenyőtobozok csodaszép karácsonyi díszekké alakíthatók át, de ebben az esetben a főszerep az illatoké. Gyűjts össze úgy egy tucatnyi tobozt, öblítsd le, majd sterilizáld őket (ezt 20 perces melegítéssel teheted meg a sütőben, 120°C-on). Miután kihűltek, helyezd őket egy tárolóba (például egy mélyebb tálba) majd csepegtess rájuk kedvenc esszencia olajaidból (a fahéj, az erdeifenyő, a fodormenta és a szerecsendió mind jellegzetes karácsonyi illatok, persze a lista ennél sokkal hosszabb). Zárd le a tárolót légmentesen, majd hagyd „érlelődni” egy hétig, hogy a tobozok teljesen átvegyék az olaj illatát. Ezután nincs más dolgod, mint egy csinosabb tárolóba helyezni őket egy olyan helyre, ahol sokszor megfordulsz otthonodban.
Illatos karácsonyfadíszek
Ez a projekt mindössze 10 percet igényel az idődből! A díszhez szükséges tészta összetevői nagy valószínűséggel egyébként is megtalálhatók konyhádban: szódabikarbóna, kukoricakeményítő és víz. Melegítsd fel ezek keverékét egy tűzhelyen, amíg sűrűvé nem válik, majd szórj bele egy kis csillámport és ételszínezéket. Az illatokat fenyő, borsmenta, narancs, vagy más, jellegzetesen karácsonyillatú esszencia olajok biztosítják. Miután a massza teljesen kihűlt, fogj egy süteményszaggatót és vágj ki néhány formát a „tésztából”. Ízlés szerint mintákat is nyomhatsz bele, mielőtt teljesen megkeményedne.