Az apró, örökzöld, világos lila virágú kakukkfüvet már az egyiptomiak és a görögök is alkalmazták különféle célokra. A már ilyen ókori kultúrák idején is népszerű fűszernövény hamarosan Európát is meghódította, ahol ételek ízesítésére, ajándékként, vagy füstölőként használták az emberek.
Manapság egészségügyi hatásai is pontosabban ismertek, persze elsődlegesen továbbra is gasztronómiai célokra szokás felhasználni. Ha még nem ismered a kakukkfüvet, akkor itt van néhány hasznos és érdekes indok, hogy miért van ott a helye minden kertben!
Kakukkfű termesztésének előnyei –Nagyon ellenálló és egyszerűen termeszthető
A kakukkfű egy erősen hidegtűrő, könnyedén termeszthető gyógynövény, és csupán minimális odafigyelést igényel, miután megerősödik. Remekül érzi magát agyagos vagy homokos talajban, és teljesen, vagy részben napos területeken. Érdemes palántákkal kezdeni az ültetést, mert a magvak általában egyenetlenül csíráznak ki. Ha kertedben társültetést alkalmazol, akkor a kakukkfüvet érdemes a káposzták közelébe helyezni. Amennyiben kakukkfüvedet házon belül neveled, biztosíts legalább 6 órányi közvetlen napfényt neki minden egyes nap, és tartsd átlagos hőmérsékletű és páratartalmú szobában. Az öntözések között várj, míg a talaj felső része kiszárad.
Kakukkfű termesztésének előnyei – Csodás illata van
Ha illatos kertet szeretnél, vagy otthonod levegőjét szeretnéd kellemes aromával dúsítani, akkor a kakukkfű a neked való gyógynövény. Nem elég, hogy pofonegyszerűen termeszthető, de nagyon jellegzetes, lóheréhez hasonló illattal rendelkezik. Nem csoda, hogy már az ókorban is füstölőnek használták.
Kakukkfű termesztésének előnyei –Űzi a kerti kártevőket
Már csak azért is megéri kakukkfüvet ültetni a kertbe, mert segít távol tartani az olyan kártevőket, mint a liszteskéket, az U betűs aranybaglyokat, a paradicsomhernyőt, és számos egyéb rovart is.