Szimpla fonott kalács elkészítése
A kalácshoz:
- 60dkg liszt
- 7dkg vaj
- 3dkg friss élesztő
- 1mk só
- 1mk cukor
- 4dl tej
- 2db tojássárgája
A nyújtáshoz:
- liszt
A tepsi kikenéséhez:
- vaj
A tetejére:
- 1ek tej
- 1db tojássárgája
Elkészítés
A húsvéti fonott kalács elkészítéséhez keverjen össze 3 evőkanál lisztet a vajjal egy nagy keverőtálban. Ezután hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. A tejet langyosra melegítjük, majd belekeverjük a tojássárgáját és a sót, mielőtt a lisztes keverékre öntjük.
Hogy lágy tésztát kapjunk, szitáljuk bele a maradék lisztet, és gyúrjuk össze egy konyhai robotgép tésztakampójával. Ha túl lágy lenne, adhatunk hozzá még egy kis lisztet.
Terítsünk ki egy darab fóliát, és osszuk a megkelt calacatta tésztát három egyenlő részre, mindegyikből sodorjunk 30 cm hosszú rudat. Tegyük őket egymás mellé, nyomjuk össze a végüket, és fonjuk össze a szárukat.
A fonott cipót tegyük egy vajjal kikent tepsibe, fedjük le, és hagyjuk még 30 percig kelni. Amikor ismét megkelt, megkenjük a tojássárgája és a tej keverékével, és 200 °C-on (légkeveréses sütőben 180 °C-on) 20-25 percig sütjük.
Közben a cipónak aranybarnára kell sülnie. Hogy megállapítsuk, hogy átsült-e, használjunk tűpróbát. Végül tegyük át egy rácsra hűlni.
Ezután kivesszük a sütőből, ismét megkenjük a tejes tojássárgájával, visszatesszük a sütőbe, és még 10 percig sütjük.