Kakaós fonott kalács recept!

Reggelire, tízóraira, uzsonnára, ebédre, vacsorára, bárhol, bármikor tökéletes a kakaós kalács, én annyira imádom, hogy nem tudok betelni vele. Hoztam nektek egy szuper kis receptet, próbáljátok ki bátran, és soha többet nem fogtok boltban vásárolni fonott kalácsot!

Ismerd meg a legjobb fonott kalács receptjét!

A kalács története, népszokások

 

A húsvéti hagyományos étrend része a kalács, amelyet a katolikus vidékeken (esetenként a sonkával együtt) a templomban szenteltették. Mindenszentek ünnepére Szeged környékén mindönszentök kalácsa (kóduskalács) néven üres kalácsot sütöttek, amit a temető kapujában a koldusoknak adtak. Csallóközben szintén kalácsot osztottak a temető kapujában álló és imádkozó koldusok között, nehogy a halottak hazalátogassanak.

 

A koldusnak szánt kalács illetve alamizsna a halott megvendégelésének módosult, keresztényi változata. A 19. század végéig elkészítése azonos volt a házikenyérével, csak formájában különbözött tőle: ugyanolyan tésztából lyukasra alakították. A kenyérnél jobb minőségű búzalisztből készült.

 

Újabban a kalács gazdagabb tésztából készül: a dagasztáshoz tejet használnak, a tésztát tojással gazdagítják. A kürtőskalács kivételével a kalácsot kemencében sütötték, akár közvetlenül a kemence fenekére téve, akár tepsiben vagy vaslábosban. Hasonló tésztaféleség Bulgáriában a kozunak, Franciaországban a briós,Lengyelországban a chałka, Olaszországban a panettone, Romániában a cozonac, az erdélyi szászoknál a Klotsch, a szerbeknél a kolač. Egyes elméletek szerint a kalács az ősi áldozati ételek maradványa.

 

Formája szerint a kalács lehet kerek és hosszúkás alaprajzú, telt, lyukas közepű és rácsosan alakított, fonatlan és fonott. Most pedig jöjjön a várva várt recept, a következő oldalon megosztom veletek!

 

Hozzávalók a fonott kalácshoz: 

  • 60 dkg liszt,
  • 3 dl tej,
  • 3 evőkanál cukor,
  • 5 dkg friss élesztő,
  • 2 evőkanál olvasztott vaj,
  • 3 tojás sárgája,
  • 1 csapott mokkás kanál só,
  • reszelt citromhéj.

 

Kakaós töltelékhez: 

  • 8 dkg vaj,
  • 5 evőkanál porcukor,
  • 3 teás kanál kakaó,
  • 2 csomag vaníliás cukor.

 

A lekenéshez:

  • 1 tojás, és
  • kb. fél deci tej.

 

Elkészítés


Az élesztőt, langyos, cukros tejben felfuttatom. Hozzákeverem az olvasztott vajat, a tojás sárgáját, a sót majd a lisztet és a reszelt citromhéjat. Alaposan kidolgozom/dagasztom. A tésztát letakarva duplájára kelesztem. A kakaós töltelék hozzávalóit kikeverem. A megkelt tésztát 3 vagy 6 részre osztom. Mindegyiket téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagra nyújtom. Megkenem a kakaós töltelékkel és a hosszanti oldalánál fogva feltekerem.

 

Három rudat összefonok úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, lehetőleg mindvégig alul maradjanak.  A kalácsokat kivajazott kenyérformákba, vagy kivajazott tepsibe teszem. Tetejüket 1 tojással lekenem. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25 percig sütöm, majd a kalácsok tetejét forró tejjel jól lekenem, és még 10 percre visszateszem. Rácsra teszem hűlni.