Reggelire, tízóraira, uzsonnára, ebédre, vacsorára, bárhol, bármikor tökéletes a kakaós kalács, én annyira imádom, hogy nem tudok betelni vele. Hoztam nektek egy szuper kis receptet, próbáljátok ki bátran, és soha többet nem fogtok boltban vásárolni fonott kalácsot!
A kalács története, népszokások
A húsvéti hagyományos étrend része a kalács, amelyet a katolikus vidékeken (esetenként a sonkával együtt) a templomban szenteltették. Mindenszentek ünnepére Szeged környékén mindönszentök kalácsa (kóduskalács) néven üres kalácsot sütöttek, amit a temető kapujában a koldusoknak adtak. Csallóközben szintén kalácsot osztottak a temető kapujában álló és imádkozó koldusok között, nehogy a halottak hazalátogassanak.
A koldusnak szánt kalács illetve alamizsna a halott megvendégelésének módosult, keresztényi változata. A 19. század végéig elkészítése azonos volt a házikenyérével, csak formájában különbözött tőle: ugyanolyan tésztából lyukasra alakították. A kenyérnél jobb minőségű búzalisztből készült.
Újabban a kalács gazdagabb tésztából készül: a dagasztáshoz tejet használnak, a tésztát tojással gazdagítják. A kürtőskalács kivételével a kalácsot kemencében sütötték, akár közvetlenül a kemence fenekére téve, akár tepsiben vagy vaslábosban. Hasonló tésztaféleség Bulgáriában a kozunak, Franciaországban a briós,Lengyelországban a chałka, Olaszországban a panettone, Romániában a cozonac, az erdélyi szászoknál a Klotsch, a szerbeknél a kolač. Egyes elméletek szerint a kalács az ősi áldozati ételek maradványa.
Formája szerint a kalács lehet kerek és hosszúkás alaprajzú, telt, lyukas közepű és rácsosan alakított, fonatlan és fonott. Most pedig jöjjön a várva várt recept, a következő oldalon megosztom veletek!
Hozzávalók a fonott kalácshoz:
- 60 dkg liszt,
- 3 dl tej,
- 3 evőkanál cukor,
- 5 dkg friss élesztő,
- 2 evőkanál olvasztott vaj,
- 3 tojás sárgája,
- 1 csapott mokkás kanál só,
- reszelt citromhéj.
Kakaós töltelékhez:
- 8 dkg vaj,
- 5 evőkanál porcukor,
- 3 teás kanál kakaó,
- 2 csomag vaníliás cukor.
A lekenéshez:
- 1 tojás, és
- kb. fél deci tej.
Elkészítés
Az élesztőt, langyos, cukros tejben felfuttatom. Hozzákeverem az olvasztott vajat, a tojás sárgáját, a sót majd a lisztet és a reszelt citromhéjat. Alaposan kidolgozom/dagasztom. A tésztát letakarva duplájára kelesztem. A kakaós töltelék hozzávalóit kikeverem. A megkelt tésztát 3 vagy 6 részre osztom. Mindegyiket téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagra nyújtom. Megkenem a kakaós töltelékkel és a hosszanti oldalánál fogva feltekerem.
Három rudat összefonok úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, lehetőleg mindvégig alul maradjanak. A kalácsokat kivajazott kenyérformákba, vagy kivajazott tepsibe teszem. Tetejüket 1 tojással lekenem. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25 percig sütöm, majd a kalácsok tetejét forró tejjel jól lekenem, és még 10 percre visszateszem. Rácsra teszem hűlni.