Kacsa recept
Sokan a narancssárga kacsát a pekingi kacsával azonosítják, pedig semmi köze a kínai konyhához. A kacsabőrt Pekingben ropogósra sütik, és szójaszósszal tálalják, míg az európai konyhában néha narancslekvármártással tálalják.
Én a kacsa nagy, házi készítésű formáját részesítem előnyben. Ez az egyszerű megközelítés csodálatos sült kacsát eredményez. Természetesen számtalan módja van a sült kacsa elkészítésének, de ha szeretne elrugaszkodni a megszokottól, ez az egyszerű narancsos kacsa remek kiindulópont. Nem kell hozzá sok minden, és szinte alig lehet elrontani; csak arra kell ügyelni, hogy a végén ne legyen elszenesedett, száraz a hús.
Hozzávalók -4+ személyre
- 1 darab pecsenyekacsa
- 4 darab narancs
- só
- bors
- 1 ek cukor
- 2 dl fehér- vagy vörösbor (száraz)
Elkészítés
Karamellizáljunk egy kanál cukrot, majd keverjük össze a bort és a narancslevet. Tartsa a cukrot a tűzhelyen, amíg teljesen fel nem olvad.
A kacsát egészben vagy feldarabolva és így sütve tálalhatjuk. A bőr zsíros részét karcolja be, sózza és borsozza, majd öntse rá a borkeveréket. Egy felszeletelt narancsot is adunk a húshoz, és egy kevés vizet is teszünk a serpenyőbe.
Alufóliával letakarjuk, és 180 fokon 2 órán át sütjük (egészben vagy feldarabolva a sütési idő ugyanannyi, bár ha nem olyan vastagok a darabok, kevesebb idő is elég).
Forrás: EU-info