Ilyenkor, ősszel kezdik el tömni a kacsákat. Mielőtt rátérnénk a szakszerű hizlalás tudnivalóira, tisztázni kell, hogy pekingi kacsán kívül vannak hazánkban más kacsafajok is. Sokan azt hiszik, hogy a pézsmakacsa (varacskos, szemölcsös, mosusz, török, repülő, fán ülő, néma) egy fajta, pedig egy másik faj.
Máj hasznosítás
Amikor hús- és májhasznosításra Franciaországból behoztuk a pézsmakacsa nagyszülő- és szülőpárokat, átvettük az ottani barbarie nevet. Mint idegen név, nem szerencsés, de elfogadhatóbb, mint a pézsmakacsa, mert legalább a név nem utal a kacsára. Mindenesetre magyarosabban hangzik, ha pézsmarécének hívjuk.
A házikacsa és a pézsmaréce közötti faji különbségeket eredetükön, küllemükön, életmódjukon, viselkedésükön, termelési tulajdonságaikon kívül szaporodásuk is bizonyítja. A pézsma tojó a házikacsa hímjével nem párosítható, viszont a pézsma gácsér (hím) a házikacsa tojóval igen. Utódjaik a jó növekedési erélyű, kiváló májtermelő mulard kacsák. A mulard fajhibrid, tehát tovább nem szaporítható (akárcsak a ló és a szamár keresztezéséből származó öszvér).
A pézsmaréce és a mulardkacsa vörös színű húsa ízletesebb a pekingi kacsáénál, és sokkal kisebb a bőr alatti zsírrétegének aránya. Ráadásul a zsír inkább az izomrostok közé rakódik, így húsa márványozott, puhább.
Ekkor kezdik el hízlalni a kacsát
Családi gazdaságokban általában ősszel kezdik el hizlalni az öt-hat hónapos kacsákat. Erre a folyamatra fokozatosan kell áttérni. A lábon hizlalás, valamint a tömés előtt vágott lucerna, csalán, répalevél, zölddel kevert, nedvesített darák etetésével tágítani kell a kacsák begyét. Csak ezután kaphatnak kukoricát. Mivel a kacsa minden falat után iszik egy korty vizet, fontos, hogy mindig legyen előtte ivóvíz, és az emésztés elősegítésére kapjon durva szemcséjű homokot vagy apró kavicsot is. Az ivóvíz ne legyen jéghideg, mert bélhurutot okozhat.
Önhizlalás a kacsánál
Önhizlaláskor korlátozni kell az állatok mozgását, majd mindegyiket külön ketrecben helyezzük el. Eleinte naponta háromszor, később kétszer etetjük őket, áztatott darákkal (kukorica, árpa, korpa), főtt, zúzott burgonyával, vagdalt zölddel kevert darákkal. Különös csemege számukra a fölözött tejbe áztatott dara, de ezt mindig frissen kell elkészíteni, mert a tej savanyodása emésztési zavarokhoz vezethet.
Az önhizlalás körülbelül három hétig tart, és csak utána következhet a tömés. A kacsákat egyszerűbb és könnyebb tömni, mint a libákat. A töméses hizlalás szintén három hétig tart, ezalatt egy kacsa mintegy 15 kilogramm kukoricát fogyaszt el. A tömőanyag párolt vagy sós vízben áztatott kukorica, melyet kevés zsírral vagy étolajjal síkosítanak. A kukorica akkor tekinthető jól előkészítettnek, ha körömmel vagy ujjheggyel könnyen összenyomható. Formája szerint a töméses hizlalás lehet lágy darás, szemes kukoricára alapozott és a kettő kombinációja.
Ennyiszer kell a kacsát tömni
Eleinte naponta háromszor, majd, amikor már nehezebb az emésztés, kétszer tömjük a kacsát. Csak akkor tömjünk újra, ha a begy már kiürült. Az adagokat fokozatosan kell növelni. Az első tömések alkalmával a takarmányadag legfeljebb 250 gramm, az első hét végéig 400 grammra, majd a második héttől a tömés végéig 450 grammra növelhetjük. A hím ivarú pézsmaréce mája tízhetes korban körülbelül 70 gramm, háromhetes tömés után pedig eléri az 500 grammot. A hím ivarú mulard kacsa mája tízhetes korban körülbelül 60 grammos, háromheti tömés után átlagosan 600 grammra gyarapodik. Tömésre nagyobb állománynál különböző tömőtölcséreket és tömőgépeket alkalmaznak. Fontos tudni, hogy a kacsamáj előállításakor is be kell tartani az állatvédelmi szabályokat.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.