Habár első ránézésre egy hosszúkás burgonyához hasonlít, az inkagumó (Smallanthus sonchifolius) valójában sokkal közelebb áll a gyümölcsökhöz, már ami az ízét illeti. Képzeld el a görögdinnye, az alma, a körte és a zeller keverékét, és így nagyjából megkapod azt, amit az inkagumó kínál – mindezt a kínai sulyom termésének textúrájával. Az inkagumó (vagy „yacon”) egyesek szerint jó hatással van az emésztőrendszerre, az immunrendszerre, és a cukorbetegek édesítőként is alkalmazhatják. Érdekesnek hangzik? Akkor íme minden, amit egy kertésznek az inkagumó termesztéséről tudnia kell!
Általános tudnivalók az inkagumóról
Az inkagumó egy évelő gumós termésű növény, amely Dél-Amerikából származik. Virágai apró, aranyszínű napraforgókra hasonlítanak, amelyek zöld leveleik között tündökölnek. Eredeti neve, a „yacon” egy inka eredetű kifejezésből ered, amely „vizes gyökeret” (vagy „vízgyökeret”) jelent. Ebből nem nehéz kitalálni, hogy egy igazán lédús termésről beszélünk. A gumók több színűek is lehetnek, úgymint vörös, lila, citromsárga és rózsaszín, Dél-Amerikán kívül azonban a fehérek a legelterjedtebbek.
Ideális körülmények között az inkagumó akár 1,8 méter magasra is megnőhet, legfontosabb részei azonban a talaj alatt helyezkednek el. Ez a haszonnövény két csoport gumót növeszt. Az egyik csoport közelebb van a talajhoz – ezek alkotják kisebb, szaporodásért felelős gyökérzetet. A nagyobb gumókból álló csoport mélyebben helyezkedik el – ezekben tárolja a növény az energiatartalékait.
Az inkagumó fajtái
Az inkagumóhoz nem egyszerű hozzájutni, ezért valószínűleg nem sok lehetőséged lesz a válogatásra. Ha azonban találsz egy jó termelőt, akkor a következő fajták közül érdemes választani.
Beyka – Habár a Beyka inkagumó termése kevésbé ízletes, meglehetősen sokat terem. Érdemes inkább megfőzve fogyasztani. Kevésbé hajlamos szétrepedni nedves talajban, mint más fajták, és korábban is érik azoknál.
Bogachiel – Remek választás azoknak, akik először terveznek inkagumót termeszteni. A Bogachiel egy gazdagon termő fajta, ami a szüretelése után sötétebb vörös színt vesz fel, citromsárga hússal. Sok virágot hoz, termései pedig édesek.
Late Red – Ennek a fajtának fűrészes élű levelei és vörös szárai vannak. A gumók barnák, húsuk pedig narancssárga színű. Kifejezetten kompakt növények, így ideálisak szűkösebb kertekbe.
New Zealand – Ez a fajta szőrös, vörös levelekkel és szárakkal rendelkezik, és méretes gumókat terem (mind étkezésre, mind újraültetésre).
Sol Duc – Egy másik kiváló opció kezdő inkagumó-termesztőknek. Ez a rendkívül édes fajta először vörös színű, majd érésével folyamatosan besötétedik, és szüreteléskor már szinte teljesen fekete színű.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.