Mivel rövid idő múlva már gondoskodni kell majd az első kikelt strucc csibékről, úgy gondolom hasznos lesz, ha néhány mondatban átismételjük azokat a gyakorlati dolgokat - különös tekintettel a hőmérsékletre -, amelyek veszélyt jelenthetnek a csöppségekre.
veszélyes hypothermia
Mivel rövid idő múlva már gondoskodni kell majd az első kikelt strucc csibékről, úgy gondolom hasznos lesz, ha néhány mondatban átismételjük azokat a gyakorlati dolgokat - különös tekintettel a hőmérsékletre
-, amelyek veszélyt jelenthetnek a csöppségekre.
Talán induljunk ki abból a közismert tényből, hogy a struccok, legalábbis napjainkban főleg a meleg, csalitos, növényzettel közepesen borított szavannák lakói, ahol inkább a forró hőmérséklet a jellemző, jóllehet éjszakánként akár a fagypont közelébe is leeshet a temperatúra! Az is ismert, hogy a struccok a homoiotherm állatok közé tartoznak, amelyekre az a jellemző, hogy igyekeznek egy többé-kevésbé állandó testhőmérsékletet fenntartani, amely az egészséges állatokban sikerül is, de a fiatal, stresszes állapotban lévő alultáplált, esetleg öreg egyedekben nagy eltérések lehetnek!
Ha a környezet hőmérséklete leesik, a szervezet azonnal reagál úgy, hogy csökkenti a hőveszteséget, vagy úgy, hogy növeli a hőtermelést. Az előzőt a bőrhöz áramló vér csökkentésével ill. a tollak felborzolásával érhetik el, s ha az nem elég, a csibék anyagcseréjük élénkítésével próbálkoznak. A hőtermelés mintegy 80%-ban a vázizomzatban történik, s csak a fennmaradó egyötöd zajlik a májban.
A madarak többsége, így a strucc is az élénk anyagcseréjű állatok közé tartozik és jellemző, hogy gyorsan felélik az energia tartalékokat, amely glikogén és zsír formájában van elraktározva. Ezt bizonyítandó, pontos, digitális mérleggel vizsgáltam fiatal struccok testsúlyát, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy egy éjszaka alatt, amikor nem táplálkoztak, testsúlyuk csökkent, és ez a csökkenés alacsonyabb hőmérséklet esetén nagyobb volt.
A strucc normális testhőmérséklete 39,4-40,8 oC, de a pár napos csibék testhőmérséklete csak 38,8-38,9. A hőmérsékletet az agyban található „hőérzékelő központ” folyamatosan ellenőrzi, s abban a pillanatban, ha esést tapasztal, azonnal indítja a hővesztést csökkentő mechanizmust, s ha ez nem elég, „rátesz” és beindul a hőtermelést növelő gépezet is.
Strucc csibéket veszélyeztető hypothermia
Mivel a fiatal struccokban ez a „termosztát”még fejletlen a környezet hőmérsékletére, a csibék sokkal sebezhetőbbek. Szeretném közkinccsé tenni azt a megfigyelésemet is, hogy azon csibék testhőmérséklete, amelyek maguktól, segítség nélkül keltek ki, szignifikánsan magasabb azokénál, ahol el kell, hogy mondjam meggyőződésem ellenére, de több-kevesebb segítséget adtam a kikelés közben. Az ok nyilvánvaló: a küzdelem során a vázizmok jelentős mennyiségű hőt termeltek. A vázizomzat kb. öt napos korban éri el azt az érettséget, hogy a csibe remegni, dideregni tud, azaz saját maga számára hőt állítson elő. Kb. ugyanerre az időszakra tehető a hőregulációs mechanizmus adekvát működésének beindulása is.
Az eltelt évek alatt az a nézet alakult ki bennem, hogy az impactiok hátterében is az eredendő okok között feltétlenül gondolnunk kell az alacsony testhőmérsékletre is. Ilyenkor ugyanis mivel a belek mozgása is lassúbbá válik, nagyobb az esély arra, hogy jobban összeáll, kompaktabb lesz a béltartalom, továbbá a bélbaktériumok túlszaporodhatnak, amely szintén előbb-utóbb problémák forrása lesz. Egy megfelelő, magasabb testhőmérsékleten továbbá a szikzacskó felszívódása is gyorsabban megtörténik, aminek elmaradása szinte mindig megbetegedést okoz. Valamennyien ismerjük azt a természeti csodát, amelyet egyszerűen csak láznak hívunk, ami tulajdonképpen nem más, mint az egészséges szervezet egyik első s egyben legfontosabb fenomenális védekező reakciója. A láz - vagy hiperthermia - során kialakuló magas hőmérsékleten ugyanis elpusztulnak a baktériumok, vírusok, sőt a gombaspórák is. Nos, tulajdonképpen ennek az ellenkezője a hypothermia, amelynek immunszupresszív, előnytelen hatása jól ismert egyéb, régen tenyésztett baromfifajok esetén.
Örömmel tapasztaltam, hogy egy közelmúltban tartott továbbképző előadáson is azt a fajta strucc csibe nevelési módszert javasolták, amikor a padlót fűtik. Mivel az apróságoknak a meleg padozaton pihenve magasabb lesz a testhőmérsékletük is, a belek aktívan dolgoznak, a szikzacskó jól és gyorsan felszívódik, így esélyt sem adnak a szikzacskó visszamaradás okozta komplikációk kialakulásának.
Mindenestre én feltétlenül hasznosnak tartom a „lassúnak”, gyengécskének mutatkozó csibék hőmérsékletének ellenőrzését. Ha a mért érték 39,1-40,8 oC között van, megnyugodhatunk. Meggyőződésem, hogy a megfelelő testhőmérsékletre való törekvés előfeltétele annak, hogy megelőzzünk olyan betegségeket, mint pneumonia (tüdőgyulladás), impactio (mirigyes ill. izmos gyomor eltömődés), szikzacskó visszamaradás. Ne felejtsük el, hogy azt az állatot, amely nem termel genetikai képességeinek megfelelően, betegnek kell tekintenünk, ilyen értelemben tehát beteg az a csibe is, amely nem fejlődik, étvágytalan s lemarad társaitól. Nos, az esetek túlnyomó többségében a hypothermia van a háttérben.
A kor előre haladtával, amikor állataink már többet mozognak s ezáltal a vázizomzat jelentős mennyiségű hőt fog generálni, a hőmérséklet fokozatosan csökkenthető, sőt csökkenteni is kell, hogy a cseperedő csibék edződjenek!
Mindent összevetve ügyelnünk kell tehát arra, hogy egyhetes kor előtt a strucc csibék környezetének hőmérséklete ne essen 28-31 oC alá, és ezután a fokozatosság elvét gondosan megtartva csak lassanként, a szó szoros értelmében „fokról- fokra” mérsékeljük hetente a hőmérsékletet 1-1,5 fokkal!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.