Hűtőrendszerezés tippek
1. Rendszerezz felhasználási idő szerint
Az élelmiszerek elrakásakor ügyelj arra, hogy dátum szerinti sorrendbe tedd úgy, hogy a legrövidebb dátumok legyenek elöl, a hosszabbak pedig hátul – ez segít abban, hogy prioritást állíts elő azon élelmiszerek között, amelyeket leghamarabb fel kell használni. Mielőtt elraknád az élelmiszereket, ne felejtsd el megforgatni azt, ami már van a hűtőszekrényben. Javasoljuk, hogy néhány naponként cseréld a hűtőszekrény tartalmát, hogy minden naprakész legyen, és minimálisra csökkentsd az élelmiszer-pazarlást.
2. Címkézd a maradékokat!
Nincs rosszabb, mint elfelejteni, mióta álltak a maradékok a hűtőben. Ennek leküzdése érdekében és az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében címkézd fel a hűtőszekrénybe tett maradékot a tárolás dátumával.
3. Rendszerezz polcok szerint
A hűtött élelmiszerek tárolására szolgáló hűtőszekrény megtervezésekor a legfontosabb szempont a felső és az alsó polc közötti hőmérsékletkülönbség. Az újabb hűtőszekrényekben jobb a légáramlás szabályozása, de az egyszerű tény az, hogy a forró levegő felfelé emelkedik, így a hűtőszekrény teteje mindig valamivel melegebb lesz, mint az alsó. A felső polc minden tárolására alkalmas, amit nem kell főzni.
A hűtőszekrényben magasabban lévő polcok tökéletesek tejtermékek és olyan élelmiszerek tárolására, amelyek kevésbé hajlamosak a romlásra. Ne feledkezz meg a hűtőszekrény ajtaján lévő polcokról – ez a tökéletes hely a hűtött italok és fűszerek tárolására.
4. Állítsd be a polcokat
A legegyszerűbb, de gyakran figyelmen kívül hagyott módja annak, hogy a legtöbb élelmiszert a hűtőszekrénybe helyezzük, az, ha a hasonló magasságú termékeket ugyanazokon a polcokon helyezzük el, ahelyett, hogy egymás mellett tárolnád a különböző magasságú cikkeket. A magasság szerinti rendszerezés azt jelenti, hogy a polcok állíthatók, és minden elpazarolt hely megszűnik. Ez az ötlet az azonos típusú élelmiszerekkel működik a legjobban, mint például a fűszeres polc. Ne tegyél nyers húst a főtt sonka mellé csak azért, mert egyforma a magassága!
5. Ne tömjük túl a hűtőt!
Kulcsfontosságú a konyhai fiókok és a konyhai szekrények rendezésekor, valamint a konyhai munkalapok rendezésekor: ne töltsük túl a teret! Ha túl töltjük a hűtőt, akkor nem tudnak az élelmiszerek megfelelő hőmérsékletet kapni, gyorsabban romlanak, és mi sem fogunk sok mindent észrevenni, mert kitakarják egymást.
További tippekért kattints a következő oldalra!