Így tarts rendet a hűtődben, hogy tovább maradjon friss minden!

Hűtőszekrény rendszerezés – 12 higiénikus módszer az élelmiszerek hosszabb ideig történő frissen tartására

ZH
hirdetes
Hűtőszekrény rendszerezés tippek

Hogyan pakoljunk a hűtőbe, hogy minden friss maradjon?


6.    Frissentartó fiókok

A legtöbb hűtőszekrényben legalább két fiók, más néven nedvességtartó fiók található, amelyek célja a gyümölcs és zöldség élettartamának meghosszabbítása, de tudod, hogyan kell helyesen használni őket? Csábító lehet, hogy a túlcsorduló zöldséges fiókból az üresebb gyümölcsoldalba pattints néhány elemet, de ellen kell állnod. A zöldségfiókot magas páratartalmú termékekhez tervezték – a zöldek jobban festenek, ha nedvesség van a környéken –, míg a gyümölcsfiók alacsony páratartalmú, ami megvédi a gyümölcsöt az idő előtti öregedéstől.

Az etilént is meg kell érteni a hűtőszekrény megszervezésénél. Az etilén egyes gyümölcsök és zöldségek által termelt gáz, amely más termékek gyorsabb érését okozza. Példa erre az avokádó, amely túl gyorsan felgyorsíthatja a banán érési folyamatát, ha együtt tárolják. Különítsd el az etilénre érzékeny termékeket, mint a spárga, brokkoli, uborka, leveles zöldek, eper és málna, az etiléntermelőktől, mint a körte, avokádó, sárgadinnye, kivi, mangó és paradicsom.

7.    Ezt tárold az ajtóban

Mivel az ajtópolcok a hűtőszekrények legmelegebb tárolási helyei, a legjobb, ha természetes tartósítószert tartalmazó cikkek, például lekvárok, chutney-k, salátaöntetek és hosszú élettartamú gyümölcslevek tárolására alkalmasak. Bármi, aminek az összetevőiben magas az ecet, só vagy cukor mennyisége, jó választás (gondolj olyan termékekre, amelyeket csak kinyitás után kell hűteni).

hirdetes

Míg a legalsó ajtópolc gyakran megfelelő méretű és magasságú az éppen nyitva lévő tej és gyümölcslé tárolására (a függőleges helyzet csökkenti a szivárgó fedők kockázatát), ne használd tömeges tárolásra. Az azonos lejárati dátummal vásárolt extra palackok vagy italos kartondobozok tovább tartanak, ha a középső polcokon tárolják őket.

8.    Palackok és flakonok rendszerezése


Ha nem rendelkezik a külön borhűtő luxusával, az italos üvegek és dobozok sok értékes helyet foglalhatnak el a hűtőszekrényben. A halmozás a megoldás.

Vásárolj „hűtőbarát” dobozokat, amelyeket úgy terveztek, hogy a végétől nyíljanak, és lehetővé teszik több italosdoboz kis helyen való tárolását. Speciális hűtőszekrény állványokat is beszerezhetsz, univerzális méretben a szabványos csomagolású termékekhez, amelyek borospalackok és bármely más kerek palack egymásra helyezésére szolgálnak. Vízszintes tárolás előtt győződj meg arról, hogy a palackok kupakja szorosan fel van csavarva, hogy elkerüld a szennyeződéseket.

9.    Tárold alacsony hőmérsékleten a húst!


A hűtőszekrény ideális hőmérséklete 3°C és 5°C 40°F között van. A baktériumok felhalmozódásának megelőzése érdekében a nyers húst ennek a spektrumnak a leghűvösebb végén kell tartani, ezért mindig csak a legalacsonyabban elérhető polcon szabad tárolni. Néhány hűtőszekrényben van külön fiók a nyers hús és hal tárolására, és ez ismét az alján található.

10.    Ints búcsút a szagoknak a hűtőben

Egyes ételek ronthatják mások ízét, ezért mindig érdemes ügyelni a büdös ételek becsomagolására és lezárására. Az erős szagú sajtok az egyik legrosszabbak. Tartsd őket tejtermékrekeszben, ha van ilyen a hűtőszekrényében, vagy légmentesen zárható, Tupperware-stílusú dobozban, ha nincs.

Szintén tartsd szorosan lezárva a fedőt az olyan élelmiszereknél, amelyek hajlamosak a szagszennyezésre – például a tejszínre és a joghurtra. A kevésbé büdös sajtok, mint a Cheddar vagy a Port Salut, nagyon boldogan eltarthatók a középső polcon, más tejtermékekkel együtt.


Folytatjuk a következő oldalon, kattints!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

felszínalakítás

minden olyan talajmunka, amely valamilyen agronómiai célnak megfelelő talajfelszínt hoz létre.... Tovább

beltenyésztés (rokontenyésztés)

nem egészen közeli rokonok párosítása. Többnyire leromlással (beltenyésztéses leromlás)... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek