Hogyan pakoljunk a hűtőbe, hogy minden friss maradjon?
6. Frissentartó fiókok
A legtöbb hűtőszekrényben legalább két fiók, más néven nedvességtartó fiók található, amelyek célja a gyümölcs és zöldség élettartamának meghosszabbítása, de tudod, hogyan kell helyesen használni őket? Csábító lehet, hogy a túlcsorduló zöldséges fiókból az üresebb gyümölcsoldalba pattints néhány elemet, de ellen kell állnod. A zöldségfiókot magas páratartalmú termékekhez tervezték – a zöldek jobban festenek, ha nedvesség van a környéken –, míg a gyümölcsfiók alacsony páratartalmú, ami megvédi a gyümölcsöt az idő előtti öregedéstől.
Az etilént is meg kell érteni a hűtőszekrény megszervezésénél. Az etilén egyes gyümölcsök és zöldségek által termelt gáz, amely más termékek gyorsabb érését okozza. Példa erre az avokádó, amely túl gyorsan felgyorsíthatja a banán érési folyamatát, ha együtt tárolják. Különítsd el az etilénre érzékeny termékeket, mint a spárga, brokkoli, uborka, leveles zöldek, eper és málna, az etiléntermelőktől, mint a körte, avokádó, sárgadinnye, kivi, mangó és paradicsom.
7. Ezt tárold az ajtóban
Mivel az ajtópolcok a hűtőszekrények legmelegebb tárolási helyei, a legjobb, ha természetes tartósítószert tartalmazó cikkek, például lekvárok, chutney-k, salátaöntetek és hosszú élettartamú gyümölcslevek tárolására alkalmasak. Bármi, aminek az összetevőiben magas az ecet, só vagy cukor mennyisége, jó választás (gondolj olyan termékekre, amelyeket csak kinyitás után kell hűteni).
Míg a legalsó ajtópolc gyakran megfelelő méretű és magasságú az éppen nyitva lévő tej és gyümölcslé tárolására (a függőleges helyzet csökkenti a szivárgó fedők kockázatát), ne használd tömeges tárolásra. Az azonos lejárati dátummal vásárolt extra palackok vagy italos kartondobozok tovább tartanak, ha a középső polcokon tárolják őket.
8. Palackok és flakonok rendszerezése
Ha nem rendelkezik a külön borhűtő luxusával, az italos üvegek és dobozok sok értékes helyet foglalhatnak el a hűtőszekrényben. A halmozás a megoldás.
Vásárolj „hűtőbarát” dobozokat, amelyeket úgy terveztek, hogy a végétől nyíljanak, és lehetővé teszik több italosdoboz kis helyen való tárolását. Speciális hűtőszekrény állványokat is beszerezhetsz, univerzális méretben a szabványos csomagolású termékekhez, amelyek borospalackok és bármely más kerek palack egymásra helyezésére szolgálnak. Vízszintes tárolás előtt győződj meg arról, hogy a palackok kupakja szorosan fel van csavarva, hogy elkerüld a szennyeződéseket.
9. Tárold alacsony hőmérsékleten a húst!
A hűtőszekrény ideális hőmérséklete 3°C és 5°C 40°F között van. A baktériumok felhalmozódásának megelőzése érdekében a nyers húst ennek a spektrumnak a leghűvösebb végén kell tartani, ezért mindig csak a legalacsonyabban elérhető polcon szabad tárolni. Néhány hűtőszekrényben van külön fiók a nyers hús és hal tárolására, és ez ismét az alján található.
10. Ints búcsút a szagoknak a hűtőben
Egyes ételek ronthatják mások ízét, ezért mindig érdemes ügyelni a büdös ételek becsomagolására és lezárására. Az erős szagú sajtok az egyik legrosszabbak. Tartsd őket tejtermékrekeszben, ha van ilyen a hűtőszekrényében, vagy légmentesen zárható, Tupperware-stílusú dobozban, ha nincs.
Szintén tartsd szorosan lezárva a fedőt az olyan élelmiszereknél, amelyek hajlamosak a szagszennyezésre – például a tejszínre és a joghurtra. A kevésbé büdös sajtok, mint a Cheddar vagy a Port Salut, nagyon boldogan eltarthatók a középső polcon, más tejtermékekkel együtt.
Folytatjuk a következő oldalon, kattints!