Egészen elképesztő az a levél, amit egy hentes írt, rengetege olvasták már, számos vita is indult miatta. Én azt javaslom nektek, hogy olvassátok el és gondolkozzatok el rajta, ha csak a fele igaz, már akkor is nagyon nagy a baj...
Az egyik szemem sír, a másik nevet. 1984 óta vagyok hentes, sok mindent láttam és sok helyen dolgoztam. Nem azért dolgoztam sok helyen, mert rossz hentes vagyok, csak az ott tapasztalt dolgokat nem tudtam összeegyeztetni a lelkiismeretemmel. Még csak annyit, hogy 10 éve nem vagyok a szakmámban. A lelkiismeretem miatt.
Húspótlók
10 évvel ezelőtt 3-féle adalékanyag létezett: a soluprat, a tejpor és a szójafehérje. Már ez elég volt nekem, hogy abbahagyjam. A régi hentesektől azt tanultam, hogy a kolbász (meg minden) húsból van. Ezzel nem érdemes vitázni! A soluprat igen érdekes kémiai anyag. Az a tulajdonsága, hogy súlyához képest minimum tízszeres vízmennyiséget képes megkötni, sőt, azt főzés, sütés, füstölés hatására sem engedi ki magából.
Miért kell ez az anyag?
Hús helyett! Biztosan tapasztalt már olyat, hogy egy-egy felvágott után „megissza a londoni ködöt is”. Az anyag a belekben is működik, tehát még ott is veszi fel a folyadékot! Régebben a parizerbe és olcsóbb hentesárukba tették, de ma már mindenbe! A tejpor jó anyag, de mit keres a szakmámban? Ez is húst helyettesít, mégpedig ezzel állítják be a fehérjetartalmat a receptúra szerinti mértékre. A szójafehérje is húspótló, a magasabb árú termékekbe teszik, szintén a fehérjetartalom miatt. Tehát ha veszünk 2500 Ft/kg áron szalámit, akkor igazából egy kb. 500 Ft-os anyagot majszolunk jóízűen. A következő oldalon folytatom!
Van még egy „kedvenc” anyagom, az emulgeálószer. Ó ez remek! Egyik fő funkciója a zsír megkötése, oly módon, hogy ne legyen látható! Tehát minél több zsír van egy felvágottban, annál több az emulgálószer benne! Ezt a szájpadláson érezhetjük legelőbb, amikor „fent ragad” a falat. Az elmúlt 10 év alatt az adalékanyagok arzenálja alakult ki.
Tovább. A másik kedvenc, de ide tartózó témakör a: műbelek. A műbél színe, állaga alkalmas arra, hogy megtévessze a vásárlót. Pl.: egy jó barna színű virsliről azt gondoljuk, milyen jól meg van füstölve. Igen, míg le nem húzzuk a celofánt.
A húsipari termékek húsból, némi zsiradékból, valódi fűszerekből állnak, a készterméket a végén füstölik és/vagy főzik! Az összes többi max. 20% húst tartalmazó szemét! Mi a megoldás? Háznál kell vásárolni, vagy kis hentesnél falun. A multikat kerüljük.
„Megveszem, mert olcsó”... aki elsőre mindent szemetet megvesz, mert olcsó, az ilyenkor megspórolt pénz 10-szeresét rákölti a gyógyszerekre meg a rákszűrésre.
Eddig a levél. Elszomorító.