Miután megismerkedtünk táptalajunk erősségeivel és gyengeségeivel, ideje összeállítani, hogy mikre lehet még szüksége, hogy egészségesebb alapot szolgáltasson a benne termő növények számára. Elsősorban szerves anyagokról van itt szó – komposzt, trágya, falevelek, stb. – de számos olyan dolog is segíthet, amelyekről nem is gondolnánk, hogy kiváló „étrendkiegészítők” a táptalaj számára.
Természetes talajjavító – Kávézacc
A maradék kávét ugyan savassága miatt nem érdemes ráönteni a növényekre, a kávéfőzés mellékterméke, a zacc azonban rendkívül jótékony hatással lehet a táptalajra. Egy jó műtrágyához szükséges mindhárom anyagot – nitrogén, kálium, foszfor – tartalmazzák, nem csoda tehát, hogy számos kertész előszeretettel használja őket. A kávézacc továbbá a mikroorganizmusok gyarapodásában is segít, amelyek vonzzák a földigilisztákat. Használhatod akár a saját maradék zaccodat is, de ha nem szoktál kávézni, akkor érdeklődj a közeli kávézókban, ahol mindig van egy jó adag belőlük!
Természetes talajjavító – Tea
A teát számos módon használhatjuk a táptalaj egészségének javítására. A levegővel dúsított komposzt tea az egyik legalkalmasabb erre a célra. Az ilyen jellegű komposzt tea tele van hasznos mikroorganizmusokkal (pl. gombák), amelyek segítenek a talaj minőségének növelésében. Nem muszáj boltban vásárolni a műtrágyát, akár saját magunk is készíthetünk magunknak teából házilag. Fontos, hogy papír, selyem vagy egyéb lebomló anyagú teafiltereket gyűjtsünk össze – a polipropilénből készült filterek például nem alkalmasak erre a célra, de a bennük található teafű ugyan úgy használható, csak éppen a filtertől kell előtte megszabadulnunk.
A tea nitrogénnel tölti fel a komposztot. Nem csak a növényeket táplálja, de segít távol tartani a gyomokat és a talaj vízmegtartását is elősegíti. Egy kis főzött teával is lepermetezhetjük a növényeket (természetesen hozzáadott citrom, cukor és egyéb édesítőszerek nélkül) – a teában található csersav ugyanis jót tesz a növényeknek.
Természetes talajjavító – Banánhéj
A kalciumban, foszforban és káliumban és egyéb hasznos anyagokban gazdag banánhéjak kiválóan alkalmasak szerves trágyázásra. A héjakat akár felszeletelve is használhatjuk, ezzel elősegítjük a bennük tárolt vitaminok és ásványi anyagok kiszabadulását a táptalajba. A felszeletelt héjakat magukban, komposztálás nélkül is eláshatjuk a talajfelszín alatt, maximum 10 cm mélyen. Akár egészben, vagy kiszárítva, porrá őrölve is hozzáadhatjuk őket a műtrágyához is. A következő oldalon még több érdekesség vár, megéri lapozni egyet!