Nevezetes, ősi jellegű magyar disznófajták a szalontai, a bakonyi, a lengyel disznó, a tüskés szőrű erdélyi sertés és a mangalica.

Házi sertés bemutatása, jellemzői

GE.
hirdetes

Nevezetes, ősi jellegű magyar disznófajták a szalontai, a bakonyi, a lengyel disznó, a tüskés szőrű erdélyi sertés és a mangalica. Egyes sertés fajtákat, például a vietnami csüngőhasút kedvtelésből tenyésztik. A házi sertés a disznófélék családjába tartozó vaddisznó háziasított formája. Viszonylag magas intelligenciával rendelkezik. Most bemutatjuk mit is érdemes tudni a házi sertésről.

Házi sertés

Elnevezései

A szakirodalom általában a sertés szót használja, de sokan disznóként emlegetik. A kan a hím, a koca a nőstény sertést jelöli. Az emse a fiatalabb, a göbe a kifejlődött nőivarú sertés, tenyésztésre szánt növendék a magló, a fiatalon kiherélt sertés az ártány, idősebb korban kiherélt pedig a kanlott. Szopós malac a növendék szopás idején választott malac az elválasztástól 4 hónapos koráig, innentől kezdve süldő 1 éves koráig. Előhasi koca a koca első vemhessége és szoptatása idején, tenyészkoca a már bebúgatott koca. Tenyészkan a búgatásra használt kan. Hízósertés a hizlalás alatt levő, a hízott sertés a már kihizlalt, vágásra érett sertés.

Megjelenése, viselkedése

A disznó mindenevő, növényeket és állatokat egyaránt fogyaszt. Természetben, erdőkben élve elsősorban táplálékát a talajból túrja ki, fogyaszt férgeket, lárvákat, gumókat, gombákat is. Jó szaglása miatt szarvasgomba keresésre is használható.
Feje aránylag nagy, orra kissé ormányszerű, jól mozgatható és orrkorongban végződik. Farka rövid, görbe vagy egyenes. Vaskos testtel rendelkezik, melyhez rövid lábak társulnak. Lábain négy-négy ujj van, melyek közül a középső két nagy ujjának patáin jár. 44 foga van, zápfogai gumósak.

 

Fajtái

A sertések elnevezése a hizlalástól függ:

hirdetes
Pecsenyemalac – 1 hónapos, 6–8 kg súlyú, telt húsú malac.
 

Pecsenyesüldő – 3 hónapos, 30 kg körül, telt húsformákat mutató választott malac.
 

Sonkasüldő – 65–70 kg súlyban vágott sertés. Ebből készítették a „prágai sonkát”. Csak a korán kész formákat mutató, ebben a súlyban nem zsíros sertések adtak jó minőséget.
Baconsertés(vagy baconsüldő) – 6–7 hónapos, 90 kg körüli súlyban vágott sertés, amelyből jó minőségű szalonna (bacon) nyerhető.
 

Sonkasertés – 100–115 kg–os súlyig hizlalt, sok húst szolgáltató hízott sertés. Zömmel dobozolt sonkát (gépsonkát) és konzervhúsokat készítenek belőle. Igen fontos követelmény, hogy ne legyen zsíros.
 

Tőkesertés – 110–150 kg közötti súlyban vágják le úgy, hogy a szalonnáját „lehúzzák”, ebből zsírt olvasztanak vagy étkezési szalonnát készítenek.
 

Zsírsertés – 150 kg feletti súlyban vágott, bármilyen fajtájú sertés. Háztartások vágják saját részükre. Ellátja a konyhát jó minőségű főzőzsírral, eltartható húsféleségekkel (füstölt kolbász, sonka, oldalas).
Szalámisertés – szalámigyártásra a legjobb minőségű, nagy szárazanyag–tartalmú, ízanyagokban gazdag húst a tenyészetből kiselejtezett, öreg, jó kondícióban levő sertések adják.

Tartása és tenyésztése

A hagyományos külterjes tartásmód ma már megszűnt hazánkban. Ez a legeltető állattartás egy sajátos típusa volt, mikor a kondás (vagy kanász, csürhés) a disznók csoportját, a kondát (vagy csürhét) őrizte és terelte reggeltől estig. A kondák erdős vidéken is tarthatók voltak, és hasznosították a tölgyerdők makk termését. Konda az éjjel-nappal a legelőn tartózkodó sertéscsapat, a csürhét reggel kihajtják, este hazahajtják (pl. a községi csürhe). Az egy vagy több tulajdonság alapján kiválogatott csapat a falka.

A mai sertésállományok már nagyrészt zárt térben élnek, intenzíven tenyésztik őket iparszerű körülmények között.
Leggyakrabban húsáért és bőréért tenyésztik, de a szőrét is felhasználják ecsetkészítésére. Egyes fajtáit házi kedvencként is tartják.

A sertések ivarzását búgásnak hívják. A koca, 8-18 hónapos kora között válik termékennyé, ekkortól 21 naponta tüzel. A kan 8-10 hónapos korában válik ivaréretté. Egy alomban rendszerint 6-12 kismalac születik.
A legnagyobb tömegű magyarországi sertés 2013 áprilisában 530 kg súllyal a Bélának nevezett lapály kan.
 

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-08-07

Öko, bio, organikus…mi ez? Most utánajártunk a rejtélynek!

Az organikus/bio/ökológiai gazdálkodás lényege, hogy óvja a talaj termékenységét, előtérbe helyezve a növények, állatok és a talaj természetes egyensúlyát.

2024-11-05

A liba gondozása és tolltépése: régen mindennapos volt, ma már tiltják

A liba gondozása eltér a többi baromfiétól. A libák tolltépése egykor mindennapos gyakorlat volt, ám ma már tiltják. Ismerkedjünk meg a libatartással.

2024-08-01

Agrárhírek: Aktuális hírek a dinnyetermés és a takarmányozás témában

Agrárhírek: Utánajártunk milyen aktuális hírek és érdekességek vannak az agráriumban. A dinnyével, termesztésével és takarmányozással kapcsolatos hírek jönnek!

2024-11-13

Felkopaszodott mikulásvirág elleni tippek! Így előzd meg idén

A felkopaszodott mikulásvirág problémájával sokan találkoznak az ünnepek alatt és után. Mutatunk néhány hasznos tanácsot és tippet az elkerülése érdekében.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-10-22

Fenntartható gazdálkodás: hogyan csökkentsd az energiafelhasználást a termelés során?

Csökkentsd a gazdaságod energiafelhasználását tippjeinkkel. Ismerd meg az energiatakarékos rendszerek, megújuló energiaforrások és új technológiák előnyeit!

2024-09-06

Bokashi komposztálás: konyhai hulladékból készíts tápanyagot a kertnek

Forradalmi komposztálás Bokashi-val: Erjessz és tápláld kertedet! Eltűnik a konyhai hulladék egyszerűen, szagmentesen és tápoldat,komposzt készül a növényeknek.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Previcur 607 SL

Gombaölő permetező szer zöldségfélék, dísznövények védelmére.Hatóanyag: 607 g/l... Tovább

hormonhatású rovarölő szerek

a vedlést gátló, illetve a fotoszintézist gátló vegyületekkel (pl. triflubenzuron [Dimilin])... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Talajművelés