Most te is megépítheted álmaid pizza sütőjét, megmutatjuk hogyan teheted meg

Hogyan építsünk házi készítésű pizza sütőt

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
hirdetes

Most alkalmad nyílik neked is elkészítened álmaid pizza sütőjét. Lépésről lépésre mutatjuk be, hogyan építheted fel ezt a stílusos sütőt. Elég nagy projektnek néz ki, azonban viszonylag olcsó, ráadásul egész nyáron használni fogod, sőt, még télen is. 

Pizza sütő házilag

Rengeteg stílusú pizza sütő létezik, egészen a kis kemencéktől a nagyobb léptékű sütőkig. Mi most mindent egybevetve, úgy döntöttünk, hogy egy kisebb költségvetésű, hely korlátokat figyelembe vevő kisebb pizza sütő építését mutatjuk meg nektek, így biztos vagyok benne, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését.

Nézzük mire lesz szükséged a pizza sütőhöz:

  • Általános célú homok (kristályos szemcséjű),
  • építési homok (finomabb, jobb a részletes munka elvégzésére), 
  • cement,
  • tégla (ideális esetben hőálló, de nem elengedhetetlen),
  •  fólia, 
  • raklap, 
  • fúró, 
  • facsavarok

Pontos mennyiségeket nem írunk, mivel függ attól, hogy mekkora sütőt szeretnétek építeni. Meg lehet építeni szakaszonként, így nem szükséges tudni a pontos mennyiségeket, amikor először kezdtek neki. 

Így áll neki a házi pizza sütőnek

Alap létrehozása : Alakítsunk ki egy vízszintes terepet, győződjünk meg arról, hogy valóban egyenes-e, mielőtt elhelyezzük a raklapot. A raklap lehet, hogy billegni fog, ezért használjunk faéket, ha szükséges. Miután a raklap el van rendezve rendesen, egyik részét vágjuk ki, hogy a forgácslap tökéletesen illeszkedjen bele.   A lapok nagyjából 50 mm-re legyenek besüllyesztve, lehet több is kicsivel, de kevesebb ne. Győződjünk meg arról, hogy nincsenek túl nagy különbségek, mivel a lapok képezik majd a pecsétet a beton számára. Keverjük össze a betont, törekedjünk arra, hogy a felület teljesen sima és egyenletes legyen, mindenképp használjunk vízmértéket. 

hirdetes

Tégla elrendezése, tervezés: Nagyjából helyezzük el a téglákat, mielőtt a végleges helyre kerülnének. Nézzünk meg több lehetőséget is, aztán döntsük el, hogy melyik tetszik a legjobban. A szokásos téglákat érdemes félbe darabolni, így több alakja lehet a sütőnek. Mielőtt elkezdenéd építeni, nagyjából tudd, hogy mennyi téglára van szükséged, ez a sütő méretétől függ.

Boltív létrehozása: Általában az ív kétharmada a teljes kemence magasságának. Hab létrehozásával célszerű kialakítani a formát, de lehet használni fadarabokat, kartont is akár, amelyik szimpatikusabb. Ez a hab pusztán támogatást nyújt addig, amíg a többi rész meg nem köt. Az előnye az, hogy az ívben rakott téglák ki túlzással már magukat is megtartják, ahogy egymásnak feszülnek, szemben a vízszintesen rakott fallal, ráadásul szebb is.

Kövesd a lépéseket a házi pizza sütő elkészítéséhez:

  1. Kötőanyagok és a tégla elhelyezése: Első lépésként tégla réteg helyett egy finom homok és cement keveréket hozzunk létre, hogy megszilárdítsa az ívet a helyén. Ezután fektessük a fóliát az egész alaprétegre, és kezdjük el feltölteni homokkal. A homok fogja támogatni az egészet, nehogy összedőljön az ív. Kezdjük el a téglarétegeket feldolgozni a fóliára. Ekkor kell létrehozni egy kis kéményt is, ami magasabban legyen természetesen, mint az ajtó. Ne aggódj amiatt, hogy a beton egy kicsit rendetlenül néz már ki, a következő lépésben ezzel folytatjuk.
  2. hirdetes
  3. Külső réteg létrehozása: Keverjünk össze betont, ezután bőkezűen vigyük fel az egész sütőre. Nem csak, hogy jobban néz majd ki a sütőnk, de szigetelés szempontjából is sokkal jobb lesz, így a sütő tovább tartja meg a meleget. Egyengessük el a betont szépen egyenletesen és már majdnem kész is vagyunk.
  4. Miután a beton megszáradt és megkötött, itt az ideje, hogy eltávolítsuk az oda nem illő dolgokat: a támogatásokat a boltív alól. Ha ezt sikerült elszednünk, akkor már hozzáférünk a sütő belsejéhez és eltudjuk távolítani a homokot is. Óvatosan kezdjük el kiszedni a homokot, nehogy összedőljön a sütőnk, bár elég stabilnak kell lennie. Ha már nem maradt sok homok benne, akkor húzzuk ki a fóliával együtt a maradékot.
  5. Ne hibázzunk azzal, hogy azonnal sütni kezdünk benne valamit, először gyújtsunk benne tüzet, és szárítsuk ki a belsejét, ez után győződjünk meg arról, hogy nincsenek-e repedések, lyukak a sütőn. Ezután pedig itt a várva várt pillanat: kezdjünk el sütni! Próbálkozzunk egy kisebb pizzával, nézzük meg, hogyan viselkedik a sütő. Bízzunk benne, hogy sikerült mindent rendesen megcsinálni, szóval már csak jó étvágyat kívánok!

Forrás: instructables.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-08-07

Öko, bio, organikus…mi ez? Most utánajártunk a rejtélynek!

Az organikus/bio/ökológiai gazdálkodás lényege, hogy óvja a talaj termékenységét, előtérbe helyezve a növények, állatok és a talaj természetes egyensúlyát.

2024-10-22

Fenntartható gazdálkodás: hogyan csökkentsd az energiafelhasználást a termelés során?

Csökkentsd a gazdaságod energiafelhasználását tippjeinkkel. Ismerd meg az energiatakarékos rendszerek, megújuló energiaforrások és új technológiák előnyeit!

2024-10-23

A tűzvirágfa: egy madagaszkári csoda, ami pillanatok alatt megnő

A tűzvirágfa egy egzotikus kincs, gyors növekedésével és káprázatos, lángoló virágaival lenyűgöző dísze lehet kertünknek. Ismerd meg te is lángfa szépségét!

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-08-01

Agrárhírek: Aktuális hírek a dinnyetermés és a takarmányozás témában

Agrárhírek: Utánajártunk milyen aktuális hírek és érdekességek vannak az agráriumban. A dinnyével, termesztésével és takarmányozással kapcsolatos hírek jönnek!

2024-08-26

Természetes vízforrások: Így öntözd kerted ingyen, fenntartható módon

Tudd meg, hogyan használhatod a természetes vízforrásokat, mint a fúrt kút, esővíz vagy patakvíz, a kerted fenntartható és takarékos öntözéséhez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

1/2007. (I. 9.) FVM rendelet

az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultság országos tartalékáról szóló 93/2005.... Tovább

égés

sugárzó hő v. magas hőmérsékletű folyadékok és szilárd anyagok által a test felszínén... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem