Minden magyar szereti a halászlevet, legalábbis szerintem. Én imádom, most már nem csak karácsonykor van menün szerencsére, de valahogy az ünnepek alkalmával sikerül a legjobban! Most hoztam nektek pár szuper receptet, amiket készíts el te is karácsonykor, mindenki örülni fog!
Magyarországon régiónként különféleképp készítik a halászlét. Abban minden recept megegyezik, hogy többféle halból kell készíteni a levet, hogy igazán ízletes legyen. Kötelező hozzávalók a vöröshagyma, só, és a paprika. Az alap hozzávalókon kívül szokás gazdagítani zöldpaprikával és paradicsommal is, ettől igazán jó íze lesz. A halászlét nem szabad keverni, mert úgy összetörik a hal, csak rázogassuk.
Pontyhalászlé receptje
Hozzávalók: fejenként 25-30 dkg ponty, egy fej és farok, egy nagy fej vöröshagyma, pirospaprika, paradicsom, csípős paprika
Elkészítés
A felkarikázott hagymát a fejjel és a farokkal addig főzzük a pirospaprikás vízben, míg kellőképp megpuhul és a hús leválik a csontról. Ekkor egy paradicsomprés segítségével áttörjük a halat a hagymával együtt. Az így keletkezett alap léhez adjuk a halszeleteket, paradicsomot és erős paprikát, sózzuk és még 30-40 percig főzzük. Keverni nem szabad, nehogy szétessenek a halszeletek, ehelyett az edényt mozgatjuk. A következő oldalon mutatom a többi receptet is!
Halászlé többféle halból
Hozzávalók (kb. 10 személyre): 2 kg ponty, 1 kg süllő, vagy kecsege, 1 kg harcsa, 5 dkg só, 50 dkg vöröshagyma, 5 dkg pirospaprika, 20 dkg paprika, 20 dkg paradicsom.
Elkészítés
A megtisztított hal belsőségeit a hal tejet és az ikrát félrerakjuk. A törzseket kifilézzük, a halhúst kockára vágjuk, majd a pirospaprikával és egy kis sóval alaposan bedörzsöljük. Letakarva hűtőbe rakjuk. A hagymát vékony karikákra vágjuk, és a vízbe szórjuk. A halfejeket a halcsontokat belerakjuk, egy ek sót adunk hozzá, s felforraljuk. A megtisztított paprikát paradicsomot beledobjuk, és kb. 2 órán keresztül főzzük.
Ezután a tűzről lehúzzuk, leszűrjük, majd a hagymát és a csontokról lefejtett halhúst szitán a leszűrt lébe tesszük. Az így kapott sűrű hal alaplevet fölforraljuk, majd a pácolt halkockákat és a belsőséget kb. 6 percig főzzük benne. Erős paprikával díszítve tálaljuk.
Halászlé haltáskával
Hozzávalók: ½ kg apró ponty, másfél kg pontyszelet, ½ kg halfej és farok, 1 kg harcsaszelet, 25 dkg vöröshagyma, 15 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, ½ kg liszt, 2 tojás, pirospaprika, só, fokhagyma
Elkészítés
A pontyot és a harcsát előzetesen kifilézzük. A kuktában kevés zsíron a szeletekre vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd szeletelt fokhagymát, paprikát és paradicsomot teszünk hozzá. Belehelyezzük a jól megtisztított halfejet, halfarkot, pirospaprikával megszórjuk, és sóval Ízesítjük. Rövid ideig pároljuk, hideg vízzel felengedjük, majd a kukta tetejét lezárva mérsékelt tűzön két órán keresztül forraljuk. Ezután átpaszírozzuk és ismét forraljuk.
A ponty és harcsaszeletek egy részéből pörköltet készítünk. A halhúst kiszedjük a pörköltléből. Egy részét apróra összevágjuk és a fele pörköltlé felével összeforraljuk. A tojásból, lisztből tésztát gyúrunk. A kinyújtott tészta felére a besűrített halpörköltből kis kupacokat rakunk. A tészta másik felét ráhajtjuk és derelyevágóval kis „húsostáskákat” készítünk belőle, majd a hal-alaplében kifőzzük. A halászlét a főtt halhússal és haltáskával tálaljuk.