Egy szürke hétköznapi délután a konyhában, amikor a modern világ zakatolása kicsit háttérbe szorul, nincs is jobb, mint feltörni az emléktárakat és megidézni azokat az egyszerű, boldog időket, amikor a Mama konyhája mindent jobbá tett. A mai napra egy olyan recepttel készülünk, ami nem csak finom, de visszarepít a múltba: a Hájas Tészta Szilvalekvárral, ahogyan a Mama tanította.
A hájas réteg készítése egy hagyományos mozdulatsorral kezdődik. Az éles késsel gondosan eltávolítjuk a sertéshájat, majd a kaparékot összekeverjük a finomliszttel. Ezt a keveréket alaposan összegyúrjuk, és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, és a tészta különlegesen hájas legyen.
A tészta elkészítésekor a finomlisztet, sót, cukrot, ecetet, tojást, tejfölt és vizet egy tálba tesszük, majd gondoskodunk róla, hogy a tészta rugalmas és puha legyen. Ezután hűtőbe kerül 25 percre, hogy az ízek összeérjenek és a tészta könnyebben formázható legyen.
A háj a titka mindennek – ettől lesz tökéletes a hájas tészta
A tésztagombócot lisztezett deszkán lapogatjuk kocka alakúra, majd kezünk ügyességével nyújtjuk egy ujjnyi szélesre. Ezután következik a hájas réteg bekenése, amely a tésztát egyedülállóan lágy és ízletes textúrával látja el. A hájat diónyi darabokban szétválasztjuk, elsimítjuk, majd az egymás mellé helyezett tészta felett elosztjuk. Egyenesre lapítjuk a hájat, hogy tökéletesen fedje a tésztalapot.
Ezután a tészta felénk eső oldalát és a felső szélét összehajtjuk, majd az óramutató járásával megegyező irányba forgatjuk. A hűtőbe kerül még 25 percre, majd ezt követően ismét nyújtjuk és hajtogatjuk. Ezt a folyamatot háromszor megismételjük, hogy a tészta leveles és könnyed legyen.
Háromszögekre nyújtjuk a hájas tésztát
Az utolsó nyújtás során a tésztalapot téglalap alakúra formázzuk, majd kisebb csíkokra vágjuk. Ezeket a csíkokat tenyérnyi szélességű téglalapokra vágjuk, majd átlósan felezve kis háromszögeket kapunk. Ezek felső részét finom szilvalekvárral töltjük meg, majd kifli formájában feltekerjük.
A kis háromszögek kényelmesen elhelyezkednek a sütőpapírral bélelt tepsin, majd 200 fokra előmelegített sütőbe kerülnek 10 percre. Ezután a hőfokot csökkentjük 180 fokra, és további 10 percig sütjük, amíg a tészta szép aranybarnára sül. A végeredményt porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk, és élvezzük a múlt ízeit, ahogy a Mama tanította.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.